LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Antikainen: Poikiin asennoituminen kouluissa syrjivää – tarvitaan tiedostamista ja asennemuutosta
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota miesten ja poikien terveyteen, tasa-arvoon ja miesten hyviin tekoihin perhe-elämässä ja yhteiskunnassa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on huolissaan poikien tilanteesta suomalaisessa koulujärjestelmässä.
Eilen uutisoidut tiedot paljastavat eriarvoisuuden koulujen tuen päätöksenteossa. Pojille tehdään huomattavasti useammin päätöksiä tehostetusta tai erityisestä tuesta kuin tytöille. Joissakin kunnissa jopa puolet ala- ja yläkoulujen pojista sai viime vuonna tehostettua tai erityistä tukea. Tilastojen mukaan poikien osuus tehostettua tai erityistä tukea saavista oppilaista on kasvanut kolmanneksella vuodesta 2011 vuoteen 2023.
– Tuen saamisen perusteet vaihtelevat oppimisvaikeuksista ADHD:n kaltaisiin keskittymishäiriöihin ja ongelmalliseen käytökseen. Tuen hakeminen ei kuitenkaan edellytä diagnoosia, vaan tuen tarpeen arviointi perustuu usein opettajan näkemykseen, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.
Kulttuuriset asenteet keskiössä
Vertikal Oy:n keräämien tilastojen mukaan taustamuuttujat eivät selitä poikien suurta osuutta tuen saajina. Yhtiön toimitusjohtaja kyseenalaistaa tiedotusvälineissä kunnan koulujen kulttuurin ja kysyy, että ”onko niin, että pojille tyypillistä käyttäytymistä suvaitaan kouluissa huonosti?”
Samantyyppiseen tulokseen päätyy myös tutkija Harry Lunabba Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Lunabba kyseenalaistaa koko järjestelmän ja kertoo suoraan olevansa surullinen ja turhautunut nykyisestä ”sukupuolisokeasta” koulutuskehityksestä. Hän nostaa esille asenteet poikia kohtaan, joissa heidät nähdään luokkahuoneen rauhaa häiritsevänä tekijänä ja esimerkiksi poikien kiinnostuksen kohteet nähdään usein negatiivisessa valossa.
– Poikien tilanteeseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. On erittäin tärkeää, että tukea tarvitseva oppilas saa sitä tukea, mitä hän tarvitsee. Samalla on tarpeen miettiä, mistä kaikesta johtuu poikien huolestuttava tilanne. Aikuisten onkin katsottava peiliin ja mietittävä omia asenteitaan. Vertikal Oy:n toimitusjohtaja ja tutkija Lunabba nostavat esille tärkeitä asioita, Antikainen sanoo.
Antikainen muistuttaa, että tiedetään aivan yleisesti poikien saavuttavan koulukypsyyden yleensä tyttöjä myöhemmin.
– Poikien itseohjautuvuus voi olla myös työläämpää kuin tyttöjen. Monta kertaa he tarvitsisivat enemmän opettajan ohjausta ja tukea. Valitettavasti myös poikien haavoittuvuutta vähätellään edelleen liikaa.
Hallitus on reagoinut
Antikainen muistuttaa, että sivistysvaliokunta kiinnitti jo vuonna 2020 lausunnossaan huomiota poikien syrjäytymiseen ja heikentyneisiin Pisa-tuloksiin sivistysvaliokunnan silloisten perussuomalaisten jäsenten aloitteesta.
– Silloinen vasemmistoliiton opetusministeri Li Andersson ei tehnyt mitään asian korjaamiseksi. Ongelmiin olisi pitänyt tarttua viimeistään silloin, niin tilanne ei olisi huonontunut entisestään. Esimerkiksi kolmiportainen oppimisen tuki ei ole toiminut kokonaisuudessaan, ja se on ollut hallinnollisesti raskas. Tämän takia nykyinen hallitus uudistaa tuen, mahdollistaa jatkossa paremmin tarvittavat pien- ja erityisryhmät sekä lisää 100 miljoonaa euroa oppimisen tukeen.
– Tämä hallitus on myös sitoutunut vahvistamaan perusopetusta lisäämällä opetusviikkotunteja erityisesti lukemisen, kirjoittamisen ja laskemisen taitoihin alakoulussa. Nämä ovat askeleita oikeaan suuntaan ja tukevat myös poikien oppimista, Antikainen kertoo.
Yhteiskunnan vastuu pojista
Poikien syrjäytymisen syihin on Antikaisen mielestä puututtava määrätietoisesti. Poikien kokema syrjintä on otettava yhtä vakavasti kuin mikä tahansa muu syrjinnän muoto. Kouluissa on varmistettava, että pojille annetaan selkeä viesti heidän tasa-arvoisesta asemastaan yhteiskunnassa.
– On myös tärkeää selvittää, onko ongelman taustalla myös poikiin kohdistuvia asenneongelmia. Aiemmin mainittujen tahojen nostamat ongelmat ovat todellisia ja hälyttäviä. Nyt olisi paatuneimman feministinkin tarpeen pohtia, onko suomalaisessa yhteiskunnassa ja suomalaisissa kouluissa asenteellisia ongelmia. Leimataanko poikia heidän sukupuolensa perusteella ja miten tämä vaikuttaa poikiin, Antikainen sanoo.
– Tasa-arvo itsessään on nimensä mukaisesti tasa-arvoa, ja siihen kuuluu tyttöjen tasa-arvon edistämisen lisäksi myös poikien tasa-arvon edistäminen. Viime viherfeministinen hallitus keskittyi lähinnä tunnistamaan tyttöjen ja naisten kokemaa epätasa-arvoisuutta. Pojat ja miehet se unohti tai ehkä pikemminkin halusi unohtaa, Antikainen pohtii.
– Itsestä kahden pojan äitinä kuulosti ajoittain siltä, että miessukupuoli on näille vihervasemmistolaisille feministeille kirosana. Tällainen miesvastainen ajattelutapa ei voi olla välittymättä eteenpäin yhteiskunnassa. Nyt on aika varmistaa, ettei sukupuoli oikeasti enää määrittele lasten ja nuorten mahdollisuuksia peruskouluissa – myös pojilla on oikeus tasa-arvoiseen ja kannustavaan oppimisympäristöön.
PS ARKISTO
Suomen Uutiset
Lue myös
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Artikkeliin liittyvät aiheet
- keskittymishäiriöt Harry Lunabba miesviha oppimisen tuki sukupuoleen perustuva syrjintä sukupuolten tasa-arvo Itseohjautuvuus miestenpäivä koulujärjestelmä oppimisvaikeudet vihervasemmisto feministit Sanna Antikainen Li Andersson
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Joakim Vigelius miestenpäivänä miesvihasta: ’’Miehenä mies ei koskaan kelpaa’’
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kansainvälisenä miestenpäivänä 19. marraskuuta kantaa miesvihaan.
Kuka pysyy näissä enää perässä? Trans-yhdistys hyljeksii Prideä, koska Zalandon nettikauppa on jaotellut vaatteensa miehille ja naisille
Yle on taulukoinut joidenkin vieraidensa sukupuolen, etnisen taustan, kehon ja mielen – ministeri Wille Rydman: “Nyt on sakeaa”
Poikien päivää vietetään kaikessa hiljaisuudessa – kasvavilta ongelmilta ummistetaan silmät
Punavihreän Ylen päätoimittaja ei löydä Ylestä punavihreää kuplaa – ei vakuuta somea: ”Kalakaan ei näe akvaarion ulkopuolelle ja luulee, että puheet vedettömästä maailmasta ovat ääriainesten juttuja”
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää