

LEHTIKUVA
Antikainen: Onko hallituksen perintö maakuntien Suomelle köyhyys ja sähkölaskujen maksattaminen sossussa?
Energian hinta on puhuttanut suomalaisia sähkön rajun hinnannousun seurauksena. Keskustaministerit Annika Saarikko ja Mika Lintilä ovat esittäneet sähkölaskujensa kanssa painiskeleville pienituloisille ratkaisuksi sosiaalitoimistoa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää ministerien ehdotusta todellisuudesta täysin vieraantuneena.
Energian hinta kirvoitti eduskunnassa vilkasta keskustelua sekä sähkön hinnasta että energiaremonteista. Sähkön ennätyksellinen hinnannousu on iskenyt etenkin sähkölämmitteisten pientalojen asukkaisiin kovien pakkasten saavuttua Suomeen.
Kysymykseen siitä, kuinka pienituloinen selviää sähkölaskusta, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tarjosivat ratkaisuksi sosiaalitukia.
– Pienituloiselle sähkölämmitteisen pientalon asukkaalle äkillisesti satoja euroja noussut sähkölasku on oikeasti kova paikka, ja ministerit Saarikko ja Lintilä kehtaavat esittää avuksi toimeentulotukea ikään kuin sitä saisi pyytämällä, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.
– Suosittelen arvon ministereitä kokeilemaan henkilökohtaisesti, kuinka helppoa toimeentulotuen saaminen ja sosiaalituilla eläminen todellisuudessa on, sillä tämä ehdotus on täysin todellisuudesta vieraantunut.
Pienituloisten ihmisten selviytymisellä ei mitään väliä
Keskustelu sähkön hinnasta jatkui kiivaana vielä tiistaina 14.12. eduskunnan käsitellessä vuoden 2022 talousarviota.
– Hallituspuolueet puhuvat vihreästä siirtymästä samalla kun suomalaisten olot kurjistuvat pilviin kohonneiden lämmityskulujen vuoksi. Suomen päästöt ovat pisara meressä koko maailman mittakaavassa, mutta hallitus yrittää silti väkisin ajaa maatamme hiilineutraaliksi nopealla aikataululla, vaikka oman kansansa hyvinvoinnin uhraamalla.
– Pienituloisten suomalaisten selviytymisellä ei tunnu olevan hallitukselle mitään väliä, vaan tärkeintä on näyttää hyvältä muun maailman silmissä, Antikainen moittii.
Sähköyhtiöille vyöryy rahaa
Myös toisenlaisia näkemyksiä ennätyshintoihin nousseesta pörssisähköstä on esitetty. Yle kertoi lauantaina 11.12. energiayhtiöiden nauttivan hinnannoususta täysin rinnoin, sillä rahantuloa ei käytännössä voi estää sähkön hinnan pysyessä korkealla.
– Ministerit tarjoavat ratkaisuksi sosiaalitukia samalla kun sähköyhtiöille vyöryy rahaa ovista ja ikkunoista. Tilanne on täysin absurdi. Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, kun kaikki muut varat on käytetty, mutta hallitus ehdottaa sitä avuksi sähkön korkeaan hintaan sen sijaan, että tekisi itse hinnalle jotain esimerkiksi laskemalla veroja.
– Kansalaisia ei saa ajaa päästökaupalla järjettömiksi kasvatetuilla energian hinnoilla köyhyyteen, eikä toimeentulotuki saa olla suora tulonsiirto veronmaksajilta sähköyhtiöille. Onko keskustan mielestä oikein, että hallitus keskittyy maailmanpelastamiseen ja ilmastoposeeraukseen samalla, kun suomalaiset palelevat kodeissaan, kun omaa kotiaan ei enää ole varaa lämmittää? Antikainen kysyy.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- energiayhtiöt pörssisähkö energiaremontit lämmityskulut hiilineutraalisuustavoite vihreä siirtymä sähkölasku sähkölämmitys sähköyhtiöt sosiaalitoimisto Mika Lintilä sosiaalituet ilmastoposeeraus sähkön hinta veronmaksajat pienituloiset päästöt Energian hinta Annika Saarikko Toimeentulotuki Päästökauppa Sanna Marin Sanna Antikainen Köyhyys talousarvio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Hallituksen autettava suomalaisia sähkölaskujen kanssa – kiilusilmäinen ilmastopolitiikka vain pahentaa asiaa

Björn Wahlroos kertoi näkemyksiään Suomen talous- ja identiteettipolitiikasta: “Me olemme nyt sellaisella reitillä, että jossain vaiheessa pää tulee vetävän käteen”

Hukari kirjoittaa sähkön hinnan rajusta noususta ja ministerin ennustuksesta: mikäli vihreiden politikointi saa kulkea talouden edellä, sammuvat Euroopan valot, kirjaimellisesti

PS: Hallituksen tontut jakavat joululahjoja leväperäisesti – “Elvytyshana on ollut auki”

Peruselämän kustannukset karkaavat käsistä: Polttoaineiden, sähkön ja lämmitysenergian hinnannousu sekä sote tietävät ankaria aikoja suomalaisille

Energiakriisi rokottaa EU-maiden budjetteja – osa päättäjistä haluaisi helpotuksia päästökauppaan

Leena Meri: Kansalaiset kärvistelevät sähkö- ja polttoainelaskujensa kanssa – ”Kylmäsydäminen kepu kehottaa menemään sossuun”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää