

MATTI MATIKAINEN
Antikainen: Onko hallituksella tahtotilaa korjata vanhuspalveluiden puutteet? Afrikkaan ja turvapaikkaturisteille rahaa näyttää riittävän
Sipilän hallituskauden loppua leimasi keskustelu vanhustenhoidon häpeällisestä tilasta Suomessa. Koko silloinen oppositio vaati hallitusta korjaamaan tilanteen.
Helmikuussa silloinen sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja, nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitti, että vähimmäismitoituksen hoitaminen kuntoon onnistuisi hyvinkin nopeasti ja vaatisi vain yhden uuden virkkeen lakiin.
– Hoitoalalla käsipareja ei ole käytettävissä yhtään liikaa. Lähihoitajana näin tämän jatkuvasti käytännössä. Kun Kiuru itsekin totesi, että kysymys on siitä, onko tahtotilaa hoitaa asia kuntoon, ehdin jo iloita, että nyt homma hoidetaan kuntoon. Nyt hallitus kuitenkin tuntuu perääntyvän jo lähtöruudussa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.
Tahtotilaa riittää Afrikan auttamiseen
Hallitus on esittämässä hoitajamitoituksen korjaamiseen vain 70 miljoonan lisäpanosta, joka jää noin kolmannekseen 200 miljoonasta, jonka Kuntaliitto arvioi tilanteen korjaamisen maksavan.
– Tahtotilaa riittää muun muassa kehitysavun jakamiseen Afrikkaan moninkertaisilla summilla, samoin turvapaikkaturistien oikeusturvan parantamiseen.
– On selvää, että rahat eivät riitä kaikkeen, vaan hallitus joutuu priorisoimaan kulujaan. Todella surullista on se, että priorisoinnissa arvokkaan vanhuuden tarjoaminen niille, jotka hyvinvointimme ovat rakentaneet, ei tunnu olevan hallituksen tahtotilassa prioriteettilistan kärkipäässä, Antikainen sanoo.
Kirjallinen kysymys asian korjaamiseksi
Edustaja Antikainen on jättänyt asiasta tiistaina puhemiehelle kirjallisen kysymyksen ministeri Kiurun vastattavaksi.
Antikainen kysyy, aikooko hallitus korjata vanhuspalveluiden puutteet viivyttelemättä säätämällä vanhuspalvelulakiin sitovaksi koulutetun hoitohenkilökunnan vähimmäishenkilöstömitoitukseksi 0,7 ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä ja samalla varmistaa, että hoivayksiköissä on käytössä riittävä muu henkilökunta, jotta koulutettu hoitohenkilöstö voi käyttää aikansa varsinaiseen hoitotyöhön.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turvapaikkaturistit priorisointi kirjallinen kysymys hoitajamitoitus hyvinvointi Afrikka Krista Kiuru Sanna Antikainen vanhustenhoito perussuomalaiset SDP hallitus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Lupaukset hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin muuttuivat selittelyksi

Juuso: Hoitajat, vanhukset ja omaiset tulevat pettymään hallituksen lupauksiin

Perussuomalaisten Rantanen: Omaishoitaja tekee hoitotyötä alle eurolla per tunti

Juvonen kyselee hoitajamitoituksen lakiin kirjaamisen perään: ”Minkään puolueen ei tule olla vastarannan kiiskenä tässä asiassa”

Antikainen: Rinteen hallitus ei korjaa hoitajamitoitusta, vaan yrittää huijata äänestäjiä

Reijonen vaatii hallitukselta vahvaa panostusta omaishoitajien hyväksi: ”Korkea aika saada omaishoidon tuki verottomaksi”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää