

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Antikainen: Missä on koronan sairastaneiden oikeusturva, jos tehosterokotetta ei saa?
Ilta-Sanomat uutisoi tänään tapauksesta, jossa kertaalleen rokotetulle ja koronataudin sairastaneelle ei Helsingissä suostuttu antamaan tehosterokotusta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on huolissaan kansalaisten oikeusturvan toteutumisesta, jos hallituksen esittämä koronapassi otetaan käyttöön.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kertoo, että mikäli hallituksen esittämä koronapassi otetaan käyttöön, taudin kertaalleen sairastaneesta henkilöstä ja kertaalleen rokotetusta tulee väliinputoaja, joka suljetaan käytännössä monien yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle, koska hän ei saa tehosterokotusta, vaikka sitä itse haluaisi.
– Tällöin henkilö joutuu sen jälkeen, kun taudin sairastamisesta on kulunut puoli vuotta, käymään 72 tunnin välein koronatestissä omaan laskuunsa ja matkustamisesta ulkomaille tulee kallista ja vaikeaa, Antikainen kuvailee tilannetta.
Ongelma johtuu epäselvistä THL:n suosituksista
Ongelmallinen tilanne johtuu epämääräisesti muotoillusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suosituksesta. THL korostaa tavallisille kansalaisille tarkoitetuilla nettisivuillaan, että toinen rokoteannos on tärkeä, jotta rokotteen suojateho vahvistuu sekä koronaviruksen kantamuotoa että virusmuunnoksia vastaan. THL:n mukaan toinen annos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään ja kaikki Suomessa tällä hetkellä käytettävät koronarokotteet annetaan kahtena annoksena.
– Terveydenhoidon ammattilaisille tarkoitetulla koronarokotteita käsittelevällä sivullaan THL kuitenkin toteaa, että PCR-testillä varmistetun koronataudin sairastaneille voidaan antaa kahden sijasta vain yksi koronarokoteannos. Jos yhden rokoteannoksen saanut henkilö sairastuu rokotteen saamisen jälkeen koronavirustautiin, ei ole enää tarvetta antaa toista rokoteannosta. Miksi THL antaa tavallisille kansalaisille ja terveydenhoidon ammattilaisille ristiriitaista tietoa? Antikainen ihmettelee.
Yhdenvertaisuus lain edessä ei toteudu
Yhdenvertaisuus lain edessä ei toteudu, jos THL:n epäselvää ohjetta sovelletaan eri tavalla eri kunnissa. Osa kunnista on antanut tehosterokotteen myös taudin sairastaneille, mikä on perusoikeusmyönteinen tulkinta. Perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä heitä ilman hyväksyttävää perustetta saa laittaa eri asemaan.
– Jos yksittäisessä kaupungissa tartuntatautilakia sovelletaan muusta maasta poikkeavalla tavalla, yhdenvertaisuusperiaate ei toteudu. Tilanne edellyttää paitsi laillisuusvalvojien myös hallituksen ja vastuullisten ministerien huomiota. Olipa tehosterokote lääketieteellisesti tarpeellinen tai ei, kansalaiselle pitää antaa hänen halutessaan tehosterokote, mikäli hänen oikeutensa yhteiskunnassa ja toisiin EU-jäsenvaltioihin matkustaessaan riippuvat merkittävästi tehosterokotteen saamisesta, Antikainen painottaa.
Edustaja Antikainen on jättänyt tänään eduskunnassa hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen yhdenvertaisuusperiaatteen toteutumisesta koronataudin jo sairastaneiden tehosterokotuksissa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tehosterokote koronatauti koronapassi koronarokotukset yhdenvertaisuusperiaate koronapandemia koronatestit koronavirus oikeusturva Ilta-Sanomat THL tartuntatautilaki Sanna Antikainen Yhdenvertaisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset kyseenalaistavat koronapassin tarpeellisuuden: “Laittaa jopa lapset eriarvoiseen asemaan”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei ole koronapassin takana – Ranne: ”Eriarvoistava järjestelmä, joka ei ratkaise mitään”

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Uhrasiko keskusta Lapin matkailuyrityksiltä toisenkin joulusesongin?

Nokka ei kauaa tuhissut: Belgiassa koronapasseissa tietomurto jo ennen niiden käyttöönottoa

Perussuomalaiset äänestivät koronapassin hylkäämisen puolesta – hallitus tyrmäsi epäkohtien korjaamisen

Koronatilanteessa synkkä käänne, uusia rajoituksia tulossa – Juvonen: Jokaisen toiminnalla on nyt merkitystä – ”Voi edelleen pohtia maskin käyttöä, käsihygieniaa ja etäisyyttä muihin”

Koronapassin saatavuudessa lukuisia ongelmia ja epäkohtia – Mäkelä: Digitaalisten palvelujen ulkopuolella olevat kansalaiset joutuvat kohtuuttomaan asemaan

Reijonen: Apteekkien rokotuskoulutukset aloitettava pikaisesti

Rokotuksiin pääsyssä suuria eroja paikkakunnasta riippuen
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää