Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Antikainen: Missä on koronan sairastaneiden oikeusturva, jos tehosterokotetta ei saa?

15.10.2021 |13:58

Ilta-Sanomat uutisoi tänään tapauksesta, jossa kertaalleen rokotetulle ja koronataudin sairastaneelle ei Helsingissä suostuttu antamaan tehosterokotusta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on huolissaan kansalaisten oikeusturvan toteutumisesta, jos hallituksen esittämä koronapassi otetaan käyttöön.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kertoo, että mikäli hallituksen esittämä koronapassi otetaan käyttöön, taudin kertaalleen sairastaneesta henkilöstä ja kertaalleen rokotetusta tulee väliinputoaja, joka suljetaan käytännössä monien yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle, koska hän ei saa tehosterokotusta, vaikka sitä itse haluaisi.

– Tällöin henkilö joutuu sen jälkeen, kun taudin sairastamisesta on kulunut puoli vuotta, käymään 72 tunnin välein koronatestissä omaan laskuunsa ja matkustamisesta ulkomaille tulee kallista ja vaikeaa, Antikainen kuvailee tilannetta.

Ongelma johtuu epäselvistä THL:n suosituksista

Ongelmallinen tilanne johtuu epämääräisesti muotoillusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suosituksesta. THL korostaa tavallisille kansalaisille tarkoitetuilla nettisivuillaan, että toinen rokoteannos on tärkeä, jotta rokotteen suojateho vahvistuu sekä koronaviruksen kantamuotoa että virusmuunnoksia vastaan. THL:n mukaan toinen annos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään ja kaikki Suomessa tällä hetkellä käytettävät koronarokotteet annetaan kahtena annoksena.

– Terveydenhoidon ammattilaisille tarkoitetulla koronarokotteita käsittelevällä sivullaan THL kuitenkin toteaa, että PCR-testillä varmistetun koronataudin sairastaneille voidaan antaa kahden sijasta vain yksi koronarokoteannos. Jos yhden rokoteannoksen saanut henkilö sairastuu rokotteen saamisen jälkeen koronavirustautiin, ei ole enää tarvetta antaa toista rokoteannosta. Miksi THL antaa tavallisille kansalaisille ja terveydenhoidon ammattilaisille ristiriitaista tietoa? Antikainen ihmettelee.

Yhdenvertaisuus lain edessä ei toteudu

Yhdenvertaisuus lain edessä ei toteudu, jos THL:n epäselvää ohjetta sovelletaan eri tavalla eri kunnissa. Osa kunnista on antanut tehosterokotteen myös taudin sairastaneille, mikä on perusoikeusmyönteinen tulkinta. Perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä heitä ilman hyväksyttävää perustetta saa laittaa eri asemaan.

– Jos yksittäisessä kaupungissa tartuntatautilakia sovelletaan muusta maasta poikkeavalla tavalla, yhdenvertaisuusperiaate ei toteudu. Tilanne edellyttää paitsi laillisuusvalvojien myös hallituksen ja vastuullisten ministerien huomiota. Olipa tehosterokote lääketieteellisesti tarpeellinen tai ei, kansalaiselle pitää antaa hänen halutessaan tehosterokote, mikäli hänen oikeutensa yhteiskunnassa ja toisiin EU-jäsenvaltioihin matkustaessaan riippuvat merkittävästi tehosterokotteen saamisesta, Antikainen painottaa.

Edustaja Antikainen on jättänyt tänään eduskunnassa hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen yhdenvertaisuusperiaatteen toteutumisesta koronataudin jo sairastaneiden tehosterokotuksissa.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää