

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Antikainen: Miksi Suomi tarjoaa Ukrainan sodan varjolla tilapäistä suojelua afrikkalaisille?
Yle kertoi 23.1. tilapäistä suojelua Ukrainan sodan johdosta hakevien kolmansien maiden kansalaisten määrän olevan kasvussa Suomessa. Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan etenkin afrikkalaisia hakijoita on aiempaa enemmän. Erikoista tilanteessa on se, että sekä poliisin että Maahanmuuttoviraston mukaan tilapäistä suojelua hakevat kolmansien maiden kansalaiset eivät ole tulleet suoraan Ukrainasta vaan muiden Euroopan maiden kautta.
Ukrainan sota on jatkunut lähes vuoden ajan, mutta kolmansien maiden kansalaiset ovat ryhtyneet hakemaan tilapäistä suojelua Suomessa vasta nyt, mikä asettaa hakijoiden motiivit melko kyseenalaiseen valoon. Pelkästään oleskelu Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen aikana ei oikeuta kolmansien maiden kansalaisia tilapäiseen suojeluun EU-maissa, vaan oletuksena on, että kolmansien maiden kansalaiset palaavat kotimaihinsa.
– Näin ei mitä ilmeisimmin ole kuitenkaan tapahtunut. Missä he ovat oleskelleet ennen Suomeen saapumista, onko hallitus ollut tietoinen hakijoiden taustoista ja onko taustoja edes yritetty selvittää? perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kysyy.
Turvapaikkashoppailua
EU aktivoi 4. maaliskuuta 2022 tilapäistä suojelua koskevan direktiivin sotaa pakenevien ukrainalaisten auttamiseksi. Sen kautta voidaan tarjota määräaikaista kollektiivista suojelua tietylle ihmisryhmälle ja samalla vähentää turvapaikkajärjestelmään kohdistuvaa kuormitusta.
Tilapäistä suojelua saavalla henkilöllä on oikeus muun muassa asuntoon, pääsyyn oleskelumaan työmarkkinoille, terveydenhoitoon sekä sosiaaliavustuksiin. Suomessa on tällä hetkellä noin 50 000 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista.
– Sotaa pakenevia ukrainalaisia tulee auttaa, mutta hallituksen on pidettävä huoli, ettei tilapäisen suojelun järjestelmää käytetä väärin. Ukrainasta tulevilla kolmansien maiden kansalaisilla on oletettavasti turvallinen kotimaa, johon he voivat palata milloin tahansa, mutta sen sijaan monet yrittävät jäädä Eurooppaan tilapäisen suojelun turvin.
– Tämä on järjestelmän hyväksikäyttöä, ja Sanna Marinin hallituksen tulisi puuttua järjestelmämme väärinkäyttöön heti. Olemassa olevat resurssimme tarvitaan nyt vain oikeiden sotapakolaisten eli Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseen. Hallituksen on taattava, ettei tilapäistä suojelua yritetä käyttää porttina Eurooppaan turvapaikkashoppailun tavoin, Antikainen huomauttaa.
Edustaja Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien kolmansien maiden kansalaisten tilapäistä suojelua.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ukrainalaiset pakolaiset tilapäisen suojelun direktiivi Ukrainan sota Venäjän hyökkäys Sanna Marinin hallitus turvapaikkashoppailu turvapaikkajärjestelmä Afrikka Maahanmuuttovirasto Sanna Antikainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra ja Rantanen äimistyneinä: Olipa kriisi mikä tahansa, hallitus haalii lisää turvapaikanhakijoita Suomeen

Sisäministeriö antaa harhaanjohtavia laskelmia Välimeren valtioista siirrettävien turvapaikanhakijoiden kustannuksista

Kokoomus lisäisi integraatiota ratkaisuksi maahanmuuton ongelmiin, perussuomalaiset vaatii tunnustamaan tiettyjen maahanmuuttajaryhmien aiheuttamat ongelmat: ”Muuten emme pysty korjaamaan asioita”

Nyt on hapokasta: Petteri Orpo esitti työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuksi perheiden perustamiselle ja suomalaisten syntyvyydelle

Komissaari Urpilainen, miksi EU tukee Afrikan maita, jotka osoittavat tukeaan Venäjälle?

Ruotsin oikeistohallitus etsii Migrille uutta johtajaa – tiukempi maahanmuuttopolitiikka vaatii uutta otetta

Migrin ylijohtaja etsii laista porsaanreikiä maahantulosäännösten kiertämiseksi – Rantanen: Suomi ei voi olla maahanmuuttajien valintatalo

Työ maistuu ukrainalaisille – Ruotsi toivottaisi heidät tervetulleeksi normaalioloissakin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää