LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Antikainen: Koteihinsa kadonneet lapset tarvitsevat apua enemmän kuin koskaan aiemmin
On arvioitu, että jopa 70 000 alaikäistä lasta asuu päihdeongelmaisten vanhempien kanssa. Koulujen sulkeminen, lomautukset ja etätyö ajavat perheitä yhä enemmän neljän seinän sisälle, pois ulkopuolisten silmistä. Useat asiantuntijat ovat esittäneet huolensa lasten hyvinvoinnista poikkeustilanteen aikana.
Helsingin Sanomien haastattelema A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki on huolissaan sekä päihdehoitopalveluiden saatavuudesta poikkeustilan aikana että töissä käyvien päihteidenkäyttäjien pärjäämisestä arkirutiinien muuttuessa.
Baarien ja ravintoloiden sulkeminen sekä sosiaalisen kontrollin puute voivat johtaa lisääntyneeseen alkoholinkäyttöön kotioloissa, mikä väistämättä näkyy myös kotona olevien lasten arjessa.
– Lastensuojelu on pitkään ollut vaikeassa tilanteessa, mutta koronapandemia pahentaa tilannetta entisestään. Resurssipula on valtava ja avuntarvitsijoita paljon jo normaalioloissakin – saati nyt poikkeusoloissa. Lastensuojelu tarvitsee tässä tilanteessa lisää resursseja ja hallituksen on ne annettava. Entisenä lastensuojelun työntekijänä olen erittäin huolissani lapsista tässä tilanteessa. Pahimmillaan elämä turvattomissa kotioloissa on lapselle puhdasta helvettiä, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen toteaa.
Opettajat eivät tavoita kaikkia lapsia
Myös Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on huolissaan etäopetuksessa olevien oppilaiden tavoitettavuudesta ja hyvinvoinnista. Ylen haastattelussa Luukkainen kertoi, että kunnilla on vaihtelevasti resursseja koulun ja oppilaiden väliseen yhteydenpitoon oppilaiden ollessa etäopetuksessa.
Opettajien keinot seurata oppilaiden hyvinvointia ovat hyvin rajalliset, kun oppilas ei ole läsnä. Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan koulun on viime kädessä otettava yhteyttä lastensuojeluun, mikäli lapseen ei saada yhteyttä etäopetuksen aikana.
– Koulu on ollut tukena vaikeassa tilanteessa oleville perheille, mutta etäopetus on tehnyt yhteydenpidosta haastavampaa ja siirtänyt vastuuta opintojen etenemisestä vanhemmille. Kaikkia lapsia opettajat eivät ole edes tavoittaneet etäopetuksen alkamisen jälkeen. Pahimmillaan näitä lapsia uhkaa koulupudokkuus heidän jäädessä jälkeen opetuksessa. Koteihinsa kadonneet lapset tarvitsevat apua enemmän kuin koskaan aiemmin, Antikainen painottaa.
Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen lastensuojelun resursseista poikkeusolojen aikana.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronapandemia vamhemmat alholismi etäopetus hyvinvointi OAJ lapset Opettajat Sanna Antikainen koulu perussuomalaiset lastensuojelu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Simula valmiuslain jatkamisesta: ”Meidän on turvattava suomalaisten hyvinvointi nyt ja kriisin jälkeen”
Sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen haluaa pitää koulut suljettuina ja harkitsisi oppivelvollisuuden pidentämisen uudistuksen lykkäämistä
Etäoppilaiden ilmainen ateriointi järjestettävä yhdenvertaisesti
Kempele nöyryyttää etäopiskelevien koululaisten perheitä: Kouluruokaa saa vain sosiaalitoimiston kautta
Halla-aho patistaa Yleä, Sitraa, puolueita jne kulukuurille koronan vuoksi – “Nyt jos koskaan on kyettävä panemaan asioita tärkeysjärjestykseen”
Rantanen ja Ronkainen koulujen avaamisesta: ”Vielä ei ole aika”
Sivistysvaliokunnan jäsen Koponen: Osalle opiskelijoista etäopetus voi olla helpotus
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää