

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Antikainen: Korkea polttoaineen hinta ajaa teollisuuden investoinnit pois Suomesta – jo toinen miljardiluokan investointi päätyi ulkomaille lyhyen ajan sisällä
Yksi viime viikon suurista talousuutisista oli ilmoitus Rotterdamin valinnasta UPM:n suuren biojalostamohankkeen sijaintipaikaksi. Rotterdamin valinta on raskas isku etenkin Kotkan kaupungille, sillä jalostamohanketta oli haviteltu kaupunkiin usean vuoden ajan. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii nykyhallituksen yritysvihamielistä politiikkaa, joka karkottaa kipeästi kaivatut investoinnit ulkomaille.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) vakuutti vuosi sitten valtion tekevän kaikkensa, jotta UPM:n biojalostamohanke hanke sijoittuisi Kotkaan. Toisin kuitenkin kävi.
– Suomi tarvitsee kipeästi uusia innovaatioita ja investointeja, mutta yksikään yritys ei halua saati uskalla aloittaa uusia hankkeita maassa, jossa pelkästään logistiikkakustannukset ovat pilvissä, kiitos polttoaineiden ennätyskorkeiden hintojen. UPM:n hanke olisi tuonut Kotkaan satoja uusia työpaikkoja, mutta nykyisen hallituksen politiikka karkottaa yritykset ulkomaille, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.
Hallitus luonut Suomeen yritysvihamielisen ilmapiirin
Rotterdam ei ole ainoastaan UPM:lle kiinnostava kohde, vaan myös Neste suunnittelee uutta jalostamoa kaupunkiin. Toisena mahdollisena sijoituspaikkana olisi ollut Porvoo, jossa Nesteellä on jo ennestään jalostamo. Sekä Neste että UPM ovat perustelleet valintojaan muun muassa sijainnilla sekä edullisemmilla kustannuksilla.
– Ensin Neste päätti perustaa uuden jalostamon Rotterdamiin ja nyt UPM seuraa perässä. UPM:n toimitusjohtaja mainitsi Rotterdamin valinnan syyksi logistiikkakustannukset ja diesel-veron kiristämisen. Hallitus on luonut Suomeen niin yritysvihamielisen ilmapiirin, että jo toinen miljardiluokan investointi päätyi ulkomaille lyhyen ajan sisällä, Antikainen kuvailee tilannetta.
Ei tee elettäkään kilpailukyvyn parantamiseksi
Hamina-Kotka on Suomen toiseksi suurin rahtisatama Sköldvikin jälkeen.
– Logistiikan näkökulmasta Suomi on sijaintinsa vuoksi alakynnessä, mutta hallitus ei ole tehnyt elettäkään Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Polttoaineiden ennätyskorkeiden hintojen myötä Suomeen tuskin saadaan suuria investointeja jatkossakaan, sillä kuljetuskustannukset ovat jo nyt kohtuuttomia.
– Jos edes merkittävä satamakaupunki, jolla on meriliikenteen lisäksi hyvät raide- ja tieliikenneyhteydet, ei pärjää kilpailussa, niin mitä toivoa logistiikan suhteen heikommassa tilanteessa olevilla kaupungeillamme on? Antikainen kysyy.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sköldvik Hamina-Kotka diesel-vero biojalostamohanke teollisuuden investoinnit logistiikkakustannukset biojalostamo Rotterdam Neste UPM Mika Lintilä polttoaineiden hinta työpaikat Investoinnit Yritykset Porvoo Sanna Antikainen Kotka Innovaatiot talous Kilpailukyky Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Epäisänmaallinen politiikka ajoi Nesteen Rotterdamiin

Vihreä siirtymä vie teollisuutta pois Suomesta – mikä oikein mättää?

Naantalin lakkautetun jalostamon uudelleenjärjestäminen etenee, kehitysyhtiö perusteilla

Mäkelä: Suomeen on julistettava teollisuuden hätätila

Koskela: Hallitus jättää mittavan laskun seuraajilleen

Reijonen ihmettelee eduskunnan turhia nimityksiä: “Eivät välttämättä kokoonnu ollenkaan”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää