

MATTI MATIKAINEN
Antikainen: Hallitus lupaa ja verottaa paljon – rahat lupausten toteuttamiseen puuttuvat silti
Hallituksen suunnitelmissa on korottaa polttoaineiden verotusta elokuussa 2020. Keskimääräinen korotus on Veronmaksajien laskelman mukaan bensiinin osalta 6,3 senttiä litralta ja dieselin osalta 6,9 senttiä.
– Polttoaineveron korotus kurittaa etenkin niitä haja-asutusalueiden asukkaita, jotka tarvitsevat autoa päivittäiseen liikkumiseen työn ja harrastusten pariin. Syrjäseuduilla etäisyydet ovat pitkiä ja joukkoliikennetarjonta heikkoa tai täysin olematonta, perussuomalaisten Sanna Antikainen muistuttaa.
– Eläkeläisillä ja pienituloisilla on jo ennestään tiukkaa taloudellisesti. Pienituloisten ei pitäisi joutua valitsemaan ostaako tällä viikolla ruokaa ja lääkkeitä vai tankkaako auton. Polttoaineveron korotus asettaa haja-astutusalueiden asukkaat eriarvoiseen asemaan, koska vaihtoehtoisia liikkumismuotoja ei ole tarjolla. Veronkorotukset vaikuttavat myös raskaan liikenteen kannattavuuteen ja heikentävät näin yritysten kilpailukykyä.
Pohjois-Karjala tarvitsee hyvät liikenneyhteydet
Raideliikenteen kehitykseen panostetaan muun muassa rahoittamalla Turun tunnin junan ja Suomi-radan suunnittelua. Kolmatta suurta raideprojektia, eli Itärataa budjettiriihessä ei käsitelty lainkaan.
– Itärata on tärkeä raideyhteys koko Itä-Suomelle nopeuttaen matka-aikoja ja lisäten tavaraliikenteen kapasiteettia. Yhtenä Pohjois-Karjalan kilpailukykyä heikentävänä tekijänä on pidetty heikkoa saavutettavuutta, joten tiestöä ja raideliikennettä tulee kehittää entistä paremmaksi, Antikainen toteaa.
Kaikille koulutusasteille varataan lisää rahoitusta. Koulutukseen ja osaamisen investoidaan yhteensä 256 miljoona euroa vuonna 2020.
– Koulutukseen panostaminen tuo toivottavasti lisää resursseja Itä-Suomen yliopistolle sekä Savonialle ja Karelialle. Myös ammatillista koulutusta tulee kehittää. Monilla aloilla on pulaa osaavasta työvoimasta ja etenkin Itä-Suomessa useilla yrityksillä on ollut ongelmia rekrytoinnissa, Antikainen pohtii.
Hoitajamitoitus on saatava kuntoon
Hoitajamitoitus kirjataan lakiin, mutta aikataulua tai budjettia ei vielä ole julkaistu. Asiaa on tarkoitus käsitellä eduskunnan syysistuntokauden aikana.
– Hoitajamitoituksen toteutuminen on erittäin tärkeää. Aikataulua tai tarkkoja lukuja sen toteuttamiseksi ei vielä ole kerrottu. On kuitenkin arvioitu, että siihen tarvitaan vähintään 250 miljoonaa euroa, jotta voidaan palkata riittävästi uusia hoitajia. Ennen vaaleja hoitajamitoituksen toteuttamista kuvailtiin parin tunnin työksi, mutta asiassa on jahkailtu kuukausia. Milloin hallitus aikoo lunastaa lupauksensa?Antikainen kysyy.
Hallituksen tavoitteena on avata Parikkalan raja-asema kansainväliselle liikenteelle vuonna 2024. Tämä veisi utumatkustajavirtoja etenkin Niiralan raja-asemalta ja jopa 25 prosenttia liikenteestä suuntautuisi Parikkalaan.
– Parikkalan raja-aseman avaaminen uhkaa näivettää Niiralan ympäristön perinpohjaisesti. Kansainvälinen matkailu on tärkeä tulonlähde ja luonut alueelle lisää työpaikkoja. Sen sijaan että avataan uusia rajanylityspaikkoja, tulisi kehittää olemassa olevia raja-asemia. Liikennevirtojen suuntautuminen Pohjois-Karjalan ohitse ei ainakaan laske jo ennestään maan korkeinta työttömyyttä. Voisi kysyä, ovatko hallituksessa istuvat Pohjois-Karjalan edustajat olleet unessa, kun ovat hyväksyneet tämän suunnitelman, Antikainen moittii.
Poliiseja tarvitaan maaseudullakin
Poliisien määrää lisätään asteittain, tavoitteena on saavuttaa 7 500 henkilötyövuoden taso vuoteen 2022 mennessä.
– Toivottavasti poliisin rahoituksen lisäys näkyy myös Savo-Karjalan alueella, koska vasteajat ovat joillakin alueilla kohtuuttoman pitkiä. Suomessa on tällä hetkellä asukaslukuun suhteutettuna vähiten poliiseja Euroopassa. Tähän on tultava muutos, Antikainen vaatii.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pohjois-Karjala polttoaineiden hinta haja-asutusalue hoitajamitoitus pienituloiset Raideliikenne Sanna Antikainen Eläkeläiset perussuomalaiset hallitus koulutus verotus budjetti
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Putkonen: Rinteen ja Kulmunin ilmastopolitiikka ajaa suomalaiset duunarit kilometritehtaalle

Perussuomalaiset eivät hyväksy polttoaineverojen korotuksia: ”Säästäkää toimimattomasta kehitysavusta ja perukaa veronkorotus”

Laakso tyrmää hallituksen dieselsekoilun: ”Hallituspuolueet eivät tiedä mistä puhuvat!”

Antikainen: Polttoaineveron korotus kurittaa etenkin haja-asutusalueiden asukkaita

Hallitus lisäämässä merkittävästi polttoaineverotusta, maahanmuuttoa sekä valtion velkaa – PS moittii: “myrkkyä duunarille, yrityksille ja teollisuudelle”

Antikainen: Miksi hallitus unohti taas Pohjois-Karjalan?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää