

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Antikainen: Etäyhteydellä tapahtuva tietokonehuolto kotitalousvähennyksen piiriin
Koronapandemian leviämisen hidastamiseen tähtäävä sosiaalinen eristäytyminen on lisännyt verkossa tapahtuvaa yhteydenpitoa sekä etätyötä. Läheistä kanssakäymistä oman talouden ulkopuolisten ihmisten kanssa tulisi pyrkiä välttämään, jotta virus ei pystyisi leviämään.
Sosiaalisen kanssakäymisen ja koulutyön siirtyessä virtuaalimaailmaan toimivat yhteydet ovat ensiarvoisen tärkeitä. Useille ihmisille koronaviruksen aiheuttama äkillinen digiloikka on kuitenkin osoittautunut haastavaksi tietoteknisten ongelmien vuoksi. Lähipiirissäkään ei välttämättä ole riittävää asiantuntemusta ja muita kuin välttämättömiä lähikontakteja tulisi välttää, kunnes pandemia on laantunut.
Etäyhteydestä on moneksi
Monet tietokonehuoltoa tarjoavat yritykset palvelevat nykyään myös etäyhteyden kautta, ilman että konetta tarvitsee viedä huoltoon tai kutsua korjaajaa kotiin. Tästä ei kuitenkaan saa kotitalousvähennystä, toisin kuin paikan päällä tapahtuvan huollon yhteydessä.
– Etäyhteyden kautta toteutettava tietokoneen korjaus hyödyttää etenkin ikäihmisiä, jotka jo ikänsä puolesta ovat koronaviruksen riskiryhmässä, ja joita hallitus on käskenyt pysymään poissa ihmisten ilmoilta, kunnes pandemia on selätetty. Koronan vuoksi jo aiemmin yksinäiset vanhukset ovat vaarassa menettää vähäisetkin sosiaaliset kontaktinsa eristäytyessään koteihinsa. Myös etäopetukseen siirtyneet koululaiset tarvitsevat toimivia yhteyksiä koulutyöhönsä. Etäyhteydellä tapahtuva tietokonehuolto auttaisi etenkin näitä ryhmiä ja estäisi samalla viruksen leviämistä, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen toteaa.
Kotitalousvähennys lisää kysyntää
Kotitalousvähennystä voi hakea erilaisista kotona tai vapaa-ajan asunnolla suoritetuista töistä, kuten esimerkiksi remontoinnista, lumenluonnista ja tietokoneen asennuksesta tai korjauksesta. Etäyhteydellä tapahtuvasta korjauksesta vähennystä ei myönnetä, koska veroviranomaiset rinnastavat työn puhelinkonsultaatioon.
Etäyhteydellä tapahtuva korjaus kuitenkin eroaa puhelinkonsultaatiosta siinä, että korjaaja suorittaa työn itse ilman että asiakaan tarvitsee ryhtyä toimenpiteisiin. Myös työn hinta on asiakkaalle edullisempi matkakustannusten jäädessä pois. Etäyhteydellä tapahtuva korjaus säästää aikaa, vähentää matkojen aiheuttamia päästöjä sekä pandemia-aikana vähentää lähikontakteja ulkopuolisten kanssa ja siten estää viruksen leviämistä.
– Monet yritykset ovat pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa koronapandemian aiheuttaman taantuman takia. Laskeva kysyntä on johtanut laajoihin lomautuksiin useilla aloilla ja uhkana on jopa konkurssiaalto, mikäli tilanne jatkuu pitkään. Tässä tilanteessa kotimainen kulutus on tärkeässä asemassa suomalaisten työllisyyden ja kansantalouden ylläpitämiseksi. Kotitalousvähennys kannustaa käyttämään palveluita ja samalla työllistää suomalaisia yrityksiä. Mitä edullisempaa jonkin palvelun käyttäminen on, sitä useammalla on myös varaa käyttää sitä, Antikainen muistuttaa.
Vuonna 2020 kotitalousvähennyksen yläraja on 2 250 euroa ja vuotuinen omavastuuosuus 100 euroa. Vähennystä saa ennakkoperintärekisteriin merkityn yrityksen tekemän työn arvonlisäverollisesta osuudesta korkeintaan 40 prosenttia. Matkakuluista ja tarvikkeista vähennystä ei saa.
Antikainen kerää allekirjoituksia toimenpidealoitteeseen etäyhteydellä tapahtuvan tietokonehuollon saattamiseksi kotitalousvähennyksen piiriin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen ehdottaa kotitalousvähennyksen korottamista

Ronkainen arvostelee kotitalousvähennyksen leikkaamista: ”Harmaa talous lisääntyy”

Kansanedustaja Elomaa: Kotitalousvähennykseen ei saa kajota

Leena Meri Ylen politiikkaradiossa: Suomalaista ostovoimaa heikennetään

Koponen: “Tämä Marinin hallituksen leikkaus kohdistuu juuri niihin ihmisryhmiin, jotka eivät pärjää ilman apua”

Mäkelä: Kotitalousvähennys kodinkoneiden korjauspalveluihin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää