

PS ARKISTO
Antikainen ei lämpene ehdotukselle joukkoliikenneyhteyksien lakkauttamisesta: “Onko hallituksen agendalla koko Itä-Suomen alasajo?”
Itä-Suomesta on viimeisen vuoden aikana lakkautettu tehtaita ja lentoliikenne on ollut keskeytyksissä. Nyt uhattuna ovat myös junayhteydet. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen haluaa tietää, aikooko ylitoitettuja ilmastotavoitteita ajava hallitus hankaloittaa maaseudun ihmisten elämää lakkauttamalla myös joukkoliikenneyhteydet.
Yle uutisoi, että väyläviraston toukokuussa julkaiseman Itä-Suomen junayhteyksien kehittämisvaihtoehtoja arvioivan raportin mukaan junien matka-aikoja aiottaisiin nopeuttaa lopettamalla pysähdykset neljällä Karjalan radan asemalla.
Lakkautusuhan alla ovat Joutsenon, Rautjärven, Simpeleen, Kesälahden ja Kiteen juna-asemien pysäkit. Jatkossa junat pysähtyisivät Lappeenrannan ja Joensuun välissä vain Imatralla ja Parikkalassa. Ylen mukaan raportti ehdottaa korvaavaksi liikenteeksi taajamajunia, mutta ei ota kantaa taajamaliikenteen toteutukseen.
– Ehdotus ei ole realistinen, sillä junien vuorovälit ovat niin harvat, että ei junalla Itä-Suomessa naapurikuntaan matkusteta. Sillä matkustetaan isojen kaupunkien välillä, ja nyt näitä yhteyksiä aiotaan lakkauttaa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen huomauttaa.
Ehdotus ilmeisessä ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa
Ristiriita hallituksen ilmastotavoitteiden ja joukkoliikenteen käytön kasvattamisen kanssa on ilmeinen.
– Väylävirastossa pohditaan pienten juna-asemien liikenteen lakkautusta samalla kun hallitus korottaa polttoaineveroa ja yrittää ajaa Suomea ilmastoneutraaliksi. Pienten paikkakuntien saavutettavuus jää entistä enemmän yksityisautoilun varaan, mikä on suoraan ristiriidassa hallituksen ilmastotavoitteiden kanssa.
– Hyvä hallitus, miksi asetatte ensin ylimitoitettuja ilmastotavoitteita ja sitten heti perään lakkautetaan pienempien paikkakuntien joukkoliikenneyhteydet, jotta ihmiset pakotetaan ajamaan pidemmätkin matkat omalla autolla ja maksamaan siitä itsensä kipeiksi? Antikainen kysyy.
Keskustaa Itä-Suomen alasajo ei tunnu haittaavan
Raideliikenteen alasajo sai alkunsa 1960-luvun puolivälissä, kun silloinen Valtionrautatiet päätti lakkauttaa paikallisjunaliikenteen kannattamattomana. Lentoliikenteen osalta sama ilmiö nähtiin tänä vuonna, kun Finnair ilmoitti lopettavansa lennot useille maakuntakentille.
– Finnair päätti lopettaa lennot ja nyt suunnitellaan pienempien paikkakuntien raideliikenteen karsimista samalla kun autoilun kulut ovat jatkuvassa nousussa. Maan sisäiset liikenneyhteydet heikkenevät lopullisesti, ellei omistajaohjaus puutu peliin. Keskustaa tämä koko Itä-Suomen alasajoon johtava kehitys ei tunnu hiljaisuuden perusteella haittaavan, Antikainen ihmettelee.
Edustaja Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien Itä-Suomen raideliikenteen kehitystä.
Artikkelia on muokattu 20.10.2020 klo 15.29.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tynkkynen: Kajaanin lentokentän tulevaisuus turvattava

Edes keskusta ei tukenut maakuntien lentoliikenteen palauttamista

Immonen: Finnairin lentojen lopettaminen Kajaaniin on virhe – yhtiöltä odotetaan yhteiskuntavastuuta

Antikainen: Hallituksen käytettävä omistajaohjausta maakuntalentojen turvaamiseksi

Wihonen: Lentoja Joensuuhun myös tulevaisuudessa

Antikainen vaatii hallitusta puuttumaan pienten kuntien alasajoon: “Yritysvihamieliseen politiikkaan on tultava loppu”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää