

PS ARKISTO
Antikainen: Aluekehitysrahat kohdistettava niille alueille, jotka kärsivät hallituksen vihreästä siirtymästä eniten
Iltalehti kertoi torstaina työ- ja elinkeinoministeriön suunnitelmasta siirtää EU:n seuraavan ohjelmakauden aluekehitysvaroja enemmän Etelä- ja Länsi-Suomeen Itä- ja Pohjois-Suomen sijaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii ministeriötä luopumaan suunnitelmistaan ja muistuttaa, että Suomi on saanut suuren osan aluekehitysrahoituksestaan nimenomaan Itä- ja Pohjois-Suomen muuta maata heikomman aseman vuoksi.
– Pääministeri Sanna Marinin hallituksen vihreäksi siirtymäksi kutsuma teollisuuden alasajo on iskenyt lujimmin Itä- ja Pohjois-Suomen kuntiin, joissa usein koko kunnan työllisyys ja talous voivat olla pitkälti yhden tehtaan varassa. Kun tehtaita on hallituksen kiilusilmäisen ilmastopolitiikan takia lakkautettu, nimenomaan nämä kunnat tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen, muun muassa aluekehitysrahoituksen muodossa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen painottaa.
Heikommassa asemassa olevia täytyy tukea
Suunnitelma on herättänyt tuohtumusta maakunnissa, sillä se leikkaisi eräiden laskelmien mukaan jopa 130 miljoonaa euroa Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien rahoituksesta. Samalla Etelä- ja Länsi-Suomen rahoitus kasvaisi yli 300 miljoonalla eurolla edelliseen ohjelmakauteen verrattuna.
– Rikkaiden maakuntien on hyvä muistaa, että Suomi on saanut suuren osan aluekehitysrahoituksesta nimenomaan Itä- ja Pohjois-Suomen muuta maata heikomman aseman vuoksi. Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat tarvitsevat tukea, jotta asukkaiden hyvinvointia ja työllistymistä voidaan edistää. Näissä maakunnissa on maan keskiarvoa korkeampi työttömyys samalla, kun yritykset kärsivät työvoimapulasta. Heikommassa asemassa olevia maakuntia täytyy tukea, mikäli koko maa halutaan pitää asuttuna, Antikainen muistuttaa.
Rahoitusta jaettava myöntämisperusteen mukaan
Seuraavan ohjelmakauden on määrä alkaa marraskuussa, mutta päätökset rahoituksen jaosta ovat edelleen auki. Asia on edelleen valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriössä eikä siitä ole annettu julkisuuteen mitään tietoa.
– Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen mukaan aluekehitysrahaston tarkoituksena on myötävaikuttaa keskeisimmän alueellisen epätasapainon poistamiseen unionissa. Suomessa alueellinen epätasapaino keskittyy nimenomaan Itä- ja Pohjois-Suomeen, eikä tilanne ole viime vuosina hallituksen toimien seurauksena ainakaan helpottunut, joten rahoitusta tulee jakaa sen myöntämisperusteen mukaan, Antikainen vaatii.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- teollisuuden alasajo Etelä- ja Länsi-Suomi EU:n aluekehitystuki vihreä siirtymä harvaanasutut maakunnat punavihreä ilmastopolitiikka Itä- ja Pohjois-Suomi Sanna Marin Sanna Antikainen talous Työvoimapula työllisyys työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho muistutti ministeri Saarikkoa, että myös maaseudun elinvoima syntyy lopulta taloudellisesta toimeliaisuudesta – ”Yritysten ja tuotannon kilpailukyky on ainoa todellinen hyvinvoinnin lähde”

Juuso: Metsähallituksen pääkonttori Kemiin tukemaan kaupungin rakennemuutosta

Antikainen: Polttoaineveron korotus kurittaa etenkin haja-asutusalueiden asukkaita

PS: Sote-esityksessä viedään suuremmilta alueilta rahat ja pienemmiltä päätösvalta – palvelutasosta puhumattakaan

Reijonen vaatii vastausta kirjalliseen kysymykseensä EU:n aluerahoista: Miksi ministeriö ei noudata lakia?

Reijonen: Ministeriö jätti taas antamatta vastauksen ajallaan

Reijonen ehdottaa ministerikiintiötä – “Pitemmän ja rahakkaamman korren vetivät valtion budjetissa ne maakunnat, joissa on ministerin pesti”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää