Mikko Stig Lehtikuva
“Antieurooppalainen” – Portugalin presidentti hylkäsi parlamentin esittämän hallituspohjan
Portugalin presidentti kieltäytyi nimittämästä parlamentin jo hyväksymää vasemmistohallitusta ”antieuroopppalaisuuden” takia. Uudeksi pääministeriksi nimitettiin sama kuin aiemmin ja nyt maa on vaarassa ajautua hallituskriisiin.
Portugalin parlamenttivaalit 4. lokakuuta päättyivät epäselvään lopputulokseen. Eurokriisistä seuranneeseen säästökuuriin ja valtapuolueiden korruptioskandaaleihin kyllästyneet äänestäjät siirsivät kannatustaan hallituspuolueilta EU- ja euroskeptiselle vasemmistolle.
Vaaleissa menestynyt vasemmistopuolue PS ilmoitti vaalien jälkeen, ettei se halua muodostaa hallitusta radikaalin vasemmiston ja kommunistien kanssa, vaan tähtäisi ennemmin hallitusyhteistyöhön keskustaoikeiston ja sosialidemokraattien kanssa. PS:n Antonio Costan neuvottelut sateenkaarihallituksesta ajoivat kuitenkin karille, minkä jälkeen vasemmisto sai soviteltua erimielisyytensä. Lokakuun puolessavälissä vasemmiston, radikaalivasemmiston ja kommunistien enemmistöhallituksen pohja oli sovittu. Parlamentti, jossa kaavaillulla hallituspohjalla oli enemmistö paikoista, antoi hyväksyntänsä uudelle hallitukselle.
Presidentti esti vasemmistohallituksen
Portugalin presidentti Cavaco Silva, sosialidemokraattisen puolueen entinen johtaja ja maan pitkäaikainen pääministeri, ei kuitenkaan suostunut antamaan hyväksyntäänsä vasemmistohallitukselle. Silva nimitti viime torstaina maata viime vaalikaudella hallinneen keskustaoikeiston Passos Coelhon uudelleen pääministeriksi ja maata johtaa nyt hallitus, jolla on vain 38,6 prosenttia parlamenttipaikoista.
PS:n Antonio Costa raivostui ja piti hallituksen nimittämistä ”ajanhukkana”. Vasemmalla uskottiin Financial Timesin mukaan parlamentin kaatavan hallituksen ”viikossa, korkeintaan puolessatoista”.
Presidentti Silvan televisioitu puhe oli sekä FT:n että The Telegraphin mielestä yritys saada PS:n rivejä rakoilemaan, että he äänestäisivät hallituksen luottamuksen puolesta. Puheen sisältö on paljastava:
”Neljänkymmenen demokratian vuoden aikana yksikään hallitus Portugalissa ei ole ollut riippuvainen antieurooppalaisista voimista – eli voimien, jotka ovat kampanjoineet Lissabonin, fiscal compact- sekä vakaus- ja kasvusopimuksien kaatamisella, rahaliiton purkamisella, Portugalin euroerolla sekä Naton hajottamisella.”
”Sen jälkeen kun olemme tehneet raskaan ohjelman suurine uhrauksineen talousavun varmistamiseksi, velvollisuuteni on perustuslaillisen valtani puitteissa tehdä kaikkeni estääkseni väärien signaalien lähettämisen finanssi-instituutioille, sijoittajille ja markkinoille.”
The Telegraph muistuttaa, että Portugalin perustuslain puitteissa maassa ei ole mahdollista järjestää uusia vaaleja ennen vuoden 2016 jälkimmäistä puoliskoa. Mikäli Coelhon hallitus kaatuu, eikä presidentti suostu harkitsemaan vasemmistohallitusta, maa olisi käytännössä vuoden ajan poliittisessa limbossa.
The Telegraphin mukaan Costan vasemmistohallitus oli sitoutunut eurooppalaisiin ratkaisuihin, mutta olisi ajanut mm. julkisen sektorin palkkaleikkausten perumista. Lehden mukaan kyseessä on demokratian vastainen tie, jolta ei ole paluuta – vaaleissa enemmistön saanut koalitio syrjäytetään, koska se on eurovastainen.
Toimittajan kommentti:
Presidentin suorittama väliintulo on monella tapaa kiusallinen. Se kertoo Euroopassa toitotetun virallisen linjan laskevasta suosiosta jäsenmaissa. Samalla se on esimerkki tavasta, jolla vaalituloksiin ei kiinnitetä huomiota ja kuinka kovaa kielenkäyttöä kriitikoita kohtaan voidaan osoittaa. Eurooppalaiselle yhteistyölle rivien rakoilu ja vasemmiston nousu kriisimaissa on ongelmallinen, koska se ei ainakaan lisää yhteisvastuiden ja liittovaltiokehityksen kannatusta pienemmillä kriisivahingoilla selvinneissä maissa.
Portugalin taloustilanne on monella mittarilla surkea. Maan valtionvelan koko on 127 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun se esimerkiksi Suomessa on puolet pienempi. Keskeinen syy, miksi finanssimarkkinat eivät panikoi, on Euroopan keskuspankin velkakirjaosto-ohjelma. Ohjelma takaa kysynnän maan velkakirjoille. Koska maa ei ole pelastusohjelmassa ja sen luottoluokitus on riittävä, EKP ei voi sulkea Portugalia osto-ohjelmansa ulkopuolelle.
Nyt EKP ei voi kiristää Portugalia yhtä helposti kuin se kiristi Kreikkaa. Lisäksi EKP on juuri valmistautumassa suurentamaan velkakirjaosto-ohjelmaansa merkittävästi. Tämä voi aiheuttaa närää muissa talouskuriin väsyneissä maissa, jos Portugalin annetaan löysäillä.
Telegraphin rääväsuutoimittajan kommentteihin on helppo yhtyä. Portugalin velkakestävyys on illuusio, jota pidetään yllä, koska euroalueen todellisuus ei vastaa juhlapuheita. Siksi valtaan ei voi päästää tahoja, jotka eivät juhlapuheisiin usko. Tämä on dilemma eurooppalaiselle vasemmistolle.
JUHANI HUOPAINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Vigelius tyrmää Arto Nybergin ohjelman lopettamisen Ylellä: ”Lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Ylen tulisi kohdentaa säästöt hallintoon ja tehostaa toimintaansa, ei lakkauttaa katsotuimpia ohjelmiaan: - Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.
Uusimmat
Mari Rantanen palaa sisäministeriksi perjantaina
Ruotsista mallia: Rikoshyöty takavarikkoon
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää