LEHTIKUVA
Viikon 29/2022 luetuin
Heinäkuu 2022 luetuin
Ansaitsetko yli 2 500 euroa kuukaudessa? SDP kehottaa suomalaisia myymään omaisuuttaan sähkölaskujen maksamiseksi
Pääministeripuolue SDP on linjannut talouspolitiikkaansa, jonka mukaan yli 2 500 euroa kuukaudessa bruttona ansaitseville ei kuulu veronalennuksia. Jos duunarin rahat eivät silti tahdo riittää sähkölaskuun tai työmatkabensoihin, demariministeri Tytti Tuppurainen kehottaa kaupittelemaan omaisuutta ja tyhjentämään kodin säästöpossut.
Koko Eurooppa kärvistelee paisuvien energian hintojen kanssa, ja suomalaiset tankkaavat autoihinsa maanosan kalleinta polttoainetta.
Työssäkäynti on monelle jo muuttunut kannattamattomaksi, koska käteen jäävästä rahasta kolmannes saattaa mennä työmatkojen polttoainekuluihin. Hallitus on vielä lisäämässä autoilijoiden taakkaa lainsäädännöllä, joka mahdollistaa jatkossa ruuhkamaksujen käyttöönoton. Kyseessä on käytännössä uusi työssäkäyntivero, joka heikentää ennestään työn tekemisen kannustimia.
Siinä missä useimmat EU-maat tukevat monin eri tavoin kansalaistensa sähkö- ja polttoainelaskujen maksamista muun muassa veronalennuksilla, Suomessa moinen ei tule kuuloonkaan. Sen sijaan energiaköyhtyvä kansa saa kuulla ministerien suusta kehotuksia sopeutua tilanteeseen tai hakemaan Kelan luukulta toimeentulotukea, jos palkasta käteen jäävä raha ei riitä sähkölaskun tai polttoaineen maksamiseen.
Kylmää vettä tavan palkansaajan niskaan
Ensi keväänä edessä olevat eduskuntavaalit ovat kuitenkin pakottaneet jopa SDP:n avaamaan keskustelua veronalennuksista. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen tosin kaataa saavillisen kylmää vettä monien tavallisten palkansaajien ja pienyrittäjien päälle. Tuppuraisen mielestä ”hyvätuloiset” voivat joutua myymään omaisuuttaan hintojen nousun vuoksi, sillä veronalennukset eivät kuulu heille.
– Varakkailla on mahdollisuus käyttää sukanvarteen kertyneitä säästöjä ja ehkä omaisuuttakin realisoida, Tuppurainen sanoo Iltalehdessä.
Tuppurainen jatkaa ylimielistä puhettaan:
– Se on elämän tosiasia, kun hinnat ovat kallistuneet.
Tuppurainen ei tietenkään kerro, ketkä ovat ”varakkaita” tai ”hyvätuloisia”, eli kuinka paljon tulojen pitää olla, jotta demarileirissä katsotaan kyseisen ihmisen joutavan kauppaamaan kodin irtaimistoa selviytyäkseen energian, asumisen ja ruuan hinnannousuista.
Näin siksi, että demareilla säilyy mahdollisuus siirrellä maalitolppia ja tarpeen mukaan muokata ”hyvätuloisten” kansanluokkaa, joka ei ansaitse veronalennuksia.
Marinin tuuraaja lipsautti, missä raja kulkee
SuomiAreenan eilisessä puoluejohtatentissä ei ollut mahdollista esittää SDP:n puheenjohtajalle tarkentavaa kysymystä, jotta olisi saatu selville, missä kulkee ”varakkaan” tai ”hyvätuloisen” raja, koska demareiden puoluepomo, pääministeri Sanna Marin ei osallistunut tenttiin.
Moni olisi kuitenkin halunnut tietää, kuuluuko kenties itse siihen ryhmään, joka ei SDP:n mukaan ansaitse veronalennuksia, vaan joutuu ennemmin myymään omaisuuttaan perushyödykkeiden hankkimiseksi.
Sanna Marinia tentissä sijaistanut kansanedustaja ja demarien varapuheenjohtaja Niina Malm kuitenkin lipsautti tiedon vastauksessaan, kun häneltä kysyttiin veronkevennyksistä.
Malm esitti ensin tutut demarijargonit ”oikeudenmukaisuudesta”. Kansanedustaja myös kertoi olevansa huolissaan suomalaisista lapsiperheistä.
– Inflaatiosta kärsivät eniten pienituloiset, Malm sanoi.
– Mikä on SDP:n mielestä pienituloinen? Malmilta kysyttiin.
– Sanoisin, että kun lähdetään alaspäin kahdesta ja puolesta tonnista, niin heitä on paljon ja he tekevät vielä tässä kohtaa töitäkin, Malm lausui tarkoittaen mitä ilmeisimmin palkansaajaa, joka ansaitsee alle 2 500 euroa bruttona kuukaudessa.
Demarin käskyttämä verottaja ei armahda
SDP:ssa on siis muotoiltu linjausta, jonka mukaan 2 500 euroa kuukaudessa tai enemmän bruttona ansaitsevat kuuluvat ryhmään, jotka eivät tarvitse veronalennuksia vaan omaisuutta on realisoitava, jos laskuista ei selviä muuten. Tässä kohtaa sopiikin muistuttaa, keitä tähän ryhmään kuuluu.
Esimerkiksi sairaanhoitajat, joiden tehtäväkohtainen palkka eli peruspalkka on ammattiliitto Tehyn mukaan keskimäärin 2 546 euroa kuukaudessa ilman lisiä. Heille ei siis veronalennuksia demarien mallin mukaan.
Vai työskenteletkö kenties poliisissa vanhempana konstaapelina? Silloin palkkasi voi olla jo lähes 3 000 euroa kuukaudessa, joten demareiden veroale ei hyödytä sinua, vaan joudat Tytti Tuppuraisen ohjeiden mukaan laittamaan perintöhopeat ja muun omaisuutesi myyntiin, jos rahat eivät riitä laskuihin.
Jos olet luokanopettaja, keskimääräinen kuukausipalkkasi on 3 450 euroa kuukaudessa, etkä siten demareiden mukaan ansaitse saada veronalennusta. Tai jos olet esimerkiksi nuoriso-ohjaaja joko kuntasektorilla tai yksityissektorilla, ansaitset vähintään 2 500 euroa kuukaudessa, joten osaksesi jää ilolla maksaa jatkuvasti kallistuvia asumisen, ruuan ja liikkumisen kustannuksia. Demarin käskyttämä verottaja ei sinuakaan armahda.
Perussuomalaiset arvostaa kaikkea työtä
Perussuomalaiset on työn ja yrittämisen ykköspuolue Suomessa. Perussuomalaisten mielestä työn tekemisen pitää aina olla kannattavaa.
Perussuomalaisten viime syksynä julkistetussa vaihtoehtobudjetissa esitetään tuloveron keventämistä 145 miljoonalla eurolla. Perussuomalaisten mallissa veronalennukset kohdistuisivat kaikille, sillä toisin kuin demarit, perussuomalaiset puolustaa kaikkien töiden tekijöitä.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio painottaa, että perussuomalainen vaihtoehto jättää aina enemmän rahaa ihmisille itselleen.
– Ostovoima vahvistuu, kun valtiovalta ei päätä ihmisten puolesta mitä heidän rahoillaan tehdään.
Kotitalouksille enemmän ostovoimaa
Perussuomalaiset nostaisi myös työtulovähennystä, joka lisäisi työllistymisen kannustimia etenkin pienituloisimmilla. Korkeamman työllisyyden lisäksi tämä tarkoittaisi työssä käyville enemmän käteen jäävää rahaa ja näin sosiaalitukien tarve pienenisi.
Kotitalouksien ostovoimaa perussuomalaiset pyrkisi vahvistamaan myös puuttumalla järkyttäviin energian kustannuksiin. Perussuomalaisten mallissa sähkön ja polttoaineiden veroja alennetaan 25 prosentilla.
Yksikään hallituspuolue eikä oppositiosta edes kokoomus halua alentaa polttoaineveroa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttoaineiden hinnankorotukset Niina Malm hyvätuloiset veronalennukset ostovoima sähkön hinta EU-maat palkansaajat lämmitys autoilijat elinkustannukset ruuhkamaksut Ylimielisyys Tytti Tuppurainen Sanna Marin Ville Tavio perussuomalaiset SDP Kokoomus tulovero
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saarikko syyttää inflaatiosta Putinin hintoja – talousprofessori Matti Virénilta tyrmäys: Tyhjiä sanoja – ”Olisi puhuttava rehellisesti syistä”
Perussuomalaiset haluaa turvata keskiluokan ostovoiman: Sähkönsiirrolle hintakatto, polttoainevero alas – Tavio: ”Rahaa tulee jäädä kulutukseen”
Perussuomalaiset vaatii hallitusta torjumaan miljardien tulonsiirrot Saksalle
Ranne: Suomen ei pidä joutua Saksan energiapoliittisten töppäysten maksajaksi
Yksikään hallituspuolue eikä kokoomus halua alentaa polttoaineveroa – Purra muistutti karuista tosiasioista: Suomen välttämätöntä luopua tavoitteesta olla hiilineutraali vuonna 2035
Leena Meri: Sähkön hinta nousee ja hallitus lomailee – ”Tilanne on täysin kestämätön”
Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä
Perussuomalaiset: Vihervasemmisto jatkaa ylivelkaantumisen tiellä – valtion korkomenot kaksinkertaistumassa
Antikainen: Pommi tulossa – hallitus aikoo nostaa polttoaineveroa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.