

LEHTIKUVA
Angela Merkel nojaa Venäjään – maakaasu korvaa ydinvoiman ja Sputnik V paikkaa EU:n rokotemunaukset
Saksa teki aikanaan hätiköidyn päätöksen, kun se päätti sulkea maan ydinvoimalat vuoteen 2022 mennessä. Energiaa oli pakko saada ja vastaus oli venäläinen maakaasu. Saman kaltainen tilanne saattaa olla edessä nyt EU:n rokotesekoilun jälkeen, arvio Eurointelligence-sivusto. Saksa saa venäläistä rokotetta, jos Nord Stream 2 -kaasuputki viedään maaliin häiriöttä.
Sputnik 1 oli maailman ensimmäinen satelliitti eli ”tekokuu”. Se laukaistiin maata kiertävälle radalle vuonna 1957 ja viestitti silloisen Neuvostoliiton teknologista ylivoimaa. Satelliitin kiertorata oli matala ja sitä voi tarkkailla paljain silmin jopa Herttoniemen Susitieltä.
Sputnik V on puolestaan koronarokote, joka sekin viestittää venäläistä osaamista, kirjoittaa Eurointelligence-verkkomedia. Rokote suojaa Covid-19-taudilta 91,6 prosenttisesti, ainakin arvostetun The Lancet-tiedesivuston julkaisemien venäläisten testitulosten perusteella.
EU:n rokotesekoilu voi johtaa hallituskriisiin
Angela Merkel on hermostunut. Brittiläinen ja eteläafrikkalainen virusmutaatio leviävät vauhdilla ja nykyinen rokotusvauhti ei välttämättä pysty estämään pandemiatilanteen uhkaavaa kärjistymistä Saksassa. EU:n epäonnistuminen koronarokotteiden hankkimisessa saattaa viedä hallituksen poliittiseen kriisiin vaalivuonna. Se olisi surkea päätös Merkelin pitkälle poliittiselle uralle ja vakava takaisku koko kristillisdemokraattiselle puolueelle.
Sputnik V on samankaltainen vektorirokote kuin Oxford/AstraZenecan valmiste. Saksan viranomaiset suhtautuivat brittirokotteeseen alkuun varauksella mutta mietteet venäläisrokotteesta olivat heti vähemmän kriittisiä. Näin oli asian laita jo ennen The Lancetin julkaisemia testituloksia ja se vie Eurointelligencen artikkelin ajatukset takaisin kansainväliseen politiikkaan.
“Saksa haluaa käydä kauppaa Venäjän kanssa”
Saksa ei voi odottaa saavansa Sputnik V -rokotetta käyttöönsä, jos se boikotoi loppusuoralla olevan Nord Stream 2 -kaasuputken käyttöönottoa. Kaasuputki ja Aleksei Navalnyin kohtelu ovat eri asioita, eikä niitä pidä sekoittaa toisiinsa.
Saksa päätti pikaistuksissaan ajaa ydinvoiman alas ja teki näin itsensä riippuvaiseksi venäläisestä maakaasusta. Nyt EU:n rokotesekoilun huipuksi Saksa on tekemässä itsensä riippuvaiseksi venäläisestä rokotteesta. Eurointelligencen johtopäätös on, että Saksa haluaa käydä kauppaa Venäjän kanssa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rokotehankinnat Lancet Sputnik 1 RNA-rokote vektorirokote AstraZeneca Sputnik V Covid-19 korona pandemia rokote kaasuputki Nord Stream 2 Maakaasu Euroopan unioni Ydinvoima EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksalainen näkemys: EU:n elvytysrahasto on askel tulonsiirtounioniin

Merkel ja Macron ideoivat 500 miljardin euron yhteisellä velalla toimivan lahjoitusautomaatin

Tuulivoima vastatuulessa Saksassa – ilmaston ja luonnonsuojelun tavoitteiden välillä paha ristiriita

Halla-aho: Köyhyys lisääntyy tietoisen politiikan seurauksena – kiilusilmäinen ilmastopolitiikka vie työpaikkoja

Halla-aho: Tehtaanpiiput eivät pysy Suomessa itsestään – ” Hallituksen pahoittelut tehtaiden sulkemisesta ja työpaikkojen katoamisesta ovat tyhjää hurskastelua”

Perussuomalaiset ympäristövaliokunnassa: EU:n elvytyspaketti ja ”vihreä siirtymä” sammuttavat Suomesta viimeisetkin valot

Putkonen: Jos keskusta sanojensa mukaisesti haluaa estää polttoaineiden veronkorotukset, puolueen on irtisanouduttava hallitusohjelmasta

Puoluesihteeri Grönroos: Punavihreä veropolitiikka on karvasta myrkkyä, etenkin omakotitalossa asuville autoilijoille

Jo kuusi EU-maata hankkimassa rokotteita komission rokoteohjelman ulkopuolelta – Rantanen: Olisiko Suomenkin pitänyt lähteä mukaan?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää