Suomen Uutiset tavoitti tuoreeltaan neljä iloista finaalipaikan ansainnutta kisaajaa: Janna Apell, 17, valmistuu eläintenhoitajaksi ja Tuukka Korri, 18, varastomieheksi sisälogistiikan alalta. Niin ikään 17-vuotiaat Viljami Tuominen ja Leevi Kantelinen taas opiskelevat turvallisuusalaa.
Apell lähti Taitaja-kisaan opettajansa kannustuksesta.
– Kyllä minulla sellainen ajatus oli jo aiemmin, että sinne finaaliin päästään, kertoo Mäntsälän Saaren kartanon Keudassa opiskeleva Apell.
Kisassa hänen piti ensin suoriutua eläintenhoitoon liittyvästä asiakaspalvelutehtävästä, ja sen jälkeen siirryttiinkin jo Tuomalan tilan navettaan.
– Meidän piti muun muassa ottaa lehmästä solutesti ja osoittaa, että osaamme ja ymmärrämme robotoidun navetan laitteita ja ohjelmia. Kisa kestikin kaikkineen koko päivän.
Tulevan turvavalvojan pitää tuntea laki
Tulevat turvavalvojat Viljami Tuominen ja Leevi Kantelinen aikovat treenata Turun loppukilpailuun tosissaan. He kertovat, että semifinaalissa koeteltiin sekä fyysistä että henkistä kuntoa – ja ennen kaikkea lain tuntemusta.
– Kaiken, mitä sitten työssämme teemme, pitää perustua lakiin. Siksi siihen puoleen keskitytään niin paljon jo opintojen aikana. Ensisijaisestihan järjestyksen ylläpidossa pitää käyttää keinona neuvoja, kehotuksia ja keskustelua. Voimankäyttö tulee viimeisenä, jos silloinkaan, Tuominen ja Kantelinen korostavat.
Testitilanteeseen oli palkattu näyttelijä, joka esitti hankalaksi heittäytyvää yökerhon asiakasta.
– Kyllä kasvatti paineensietokykyä, kun tehtävistä piti selviytyä tarkkailun alaisena, toteavat pojat.
– Nyt on sitten ”hitsin hyvä fiilis.”
Kumpikin on ylipäätään tyytyväinen ammattikouluopintoihin, ja turvallisuuspuoleen erityisesti.
– Kyllä täältä karsiutuvat nopeasti pois ne, joilla ei riitä motivaatio alalle tai jotka eivät muutoin näihin hommiin sovellu.
Sisälogistiikasta varastomieheksi
Tuukka Korrista tulee varastomies, eli hän suorittaa sisälogistiikan perustutkintoa. Taitaja-kisaan hän päätyi ohjaajan kehotuksesta.
– Kyllä minä vähän odotin, että finaaliin tulisin valituksi. Meidän piti ensin vastaanottaa tavaraa, käytellä trukkia ja sitten tehdä ja käsitellä asiaan liittyvät sähköiset dokumentit, kertoo Korri.
– Valmistun ensi vuoden keväällä, mutta sitä ennen tietenkin kisaan Turussa toukokuussa.
Taitaja-kisa on valtakunnallinen ponnistus
Taitaja-kisan järjestäminen on melkoinen ponnistus myös ohjaajille, opettajille ja kisatehtävien suunnittelijoille. Jo pelkkä kisapaikka vaatii erilaisia tiloja ja laitteita toisin kuin vaikkapa matematiikkakilpailut, joissa riittää luokkahuone, kynä ja paperi.
– Lähdemme siitä, että hyväksymme nämä kisasuoritukset sellaisinaan myös opintoihin. Kilpailutehtävien pitää pohjautua perustutkinnon osiin, siis koulussa opetettuihin ja harjoiteltuihin asioihin, mutta samalla tehtävien tulee olla niin vaativia, että todelliset taitajat ja lahjakkuudet erottuvat joukosta, kertoo kisoihin puuseppäalan tehtäviä suunnitellut Kari Murro.
– Tämä on kiehtovalla tavalla haastavaa meille opettajille. Itse koen oppineeni tässä valtavasti.
Kisojen katto-organisaatiota, Skills Finland ry:tä, edustava Taitaja-päällikkö Sari Mäenpää muistuttaa, että aivan omat sarjansa kisassa järjestetään myös erityisen tuen oppilaille, jotka saavat apua ohjaajaltaan tehtäviä suorittaessaan.
Suomen Uutiset seuraa myös Turun finaalia, jonka voittajat suuntaavat kansainvälisille kisa-areenoille – elleivät sitä ennen saa houkuttelevaa työtarjousta suoraan kisapaikalta. Moni yritys nimittäin lähettää edustajansa Turkuun rekrytoimaan parhaat päältä nuorista ammattiosaajista.