

Amerikkalaiset haluavat halvempaa polttoainetta hinnalla millä hyvänsä. / LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Amerikkalaisille energiaomavaraisuus – vaikka fossiilisilla – on tärkeämpi kuin taistelu ilmastonmuutosta vastaan
USA on monin tavoin jakautunut valtio, mutta siitä huolimatta amerikkalaisten enemmistö pitää energiaomavaisuutta ensisijaisen tärkeänä. He ovat jopa valmiita unohtamaan ilmastonmuutoksen hetkeksi ja lisäämään kotimaisten fossiilisten polttoaineiden tuotantoa, jotta riippuvuus tuontiöljystä vähenisi.
Maaliskuun alussa tehdyn IBD/TIPP-kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa (63 prosenttia) amerikkalaisista kannattaa energiaomavaraisuuden takaamista poraamalla kotimaisia fossiilisia polttoaineita, vaikka se merkitsisi ilmastotavoitteista tinkimistä. Vain kahdeksan prosenttia oli vahvasti tätä vastaan.
Energiaomavaraisuuden kannatus oli suurinta republikaaneiksi tai yleisesti konservatiiveiksi itsensä kokevien keskuudessa, mutta jopa liberaalien keskuudessa energiaomavaraisuutta pidettiin täpärästi tärkeämpänä asiana kuin ilmastonmuutoksen vastaista taistoa.
Fossiilisten tuotanto vähentynyt Bidenin kaudella
Taustalla on se, että presidentti Joe Bidenin poliittiset päätökset ovat vähentäneet investointeja kotimaiseen öljyntuotantoon ja lisänneet Yhdysvaltojen riippuvuutta tuontiöljystä. Kotimaista öljyä on tuotettu vähemmän kuin Donald Trumpin presidenttikaudella.
Yhtenä presidenttikautensa ensimmäisistä toimista Biden peruutti Trumpin antaman luvan Keystone XL -öljyputken nelosvaiheen rakentamiseen. Keystone XL on öljyputki, joka kulkee Kanadan öljyalueilta Texasiin. Sen nelosvaihe olisi ollut Montanan kautta kulkeva oikoreitti, joka olisi mahdollistanut Montanan öljykenttien tuotteiden kuljettamisen samassa putkessa.
Öljyputki sisäpolitiikan kiistakapulana
Keystone-öljyputken jatkopätkä nousi kuitenkin kokoaan suuremmaksi kiistakapulaksi Yhdysvaltain sisäpolitiikassa. Siitä tuli ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun symboli, ja mukaan protesteihin vedettiin putken kulkureitillä asuvat alkuperäiskansat.
Presidentti Barack Obama keskeytti putken nelosvaiheen rakentamisen vuonna 2015. Trump antoi 2017 energiayhtiölle luvan jatkaa putken rakentamista. Biden peruutti Trumpin antaman luvan heti tammikuussa 2021 valtaan päästyään. Monien mielestä Biden antoi tällä teolla väärän signaalin USA:n öljyteollisuudelle.
Venäläisen öljyn tuonti nyt kielletty
Presidentti Biden kielsi venäläisen öljyn, maakaasun ja hiilen maahantuonnin 8. maaliskuuta antamallaan presidentin määräyksellä. Sitä ennen Yhdysvallat oli tuonut maahan lähes 700 000 tynnyriä (barrel = 159 litraa) venäläisiä öljytuotteita päivässä. Tämän hetkisellä sadan dollarin tynnyrihinnalla Venäjän menettämät öljyn vientitulot ovat siis 70 miljoona dollaria päivässä.
Bensiinin pumppuhinta Yhdysvalloissa on noussut viimeisen vuoden aikana 38 prosenttia. Tämä kirpaisee halpaan bensaan tottuneita amerikkalaisia ja vaikuttaa osaltaan maata riivaavaan inflaatioon.
Kotimainen öljy ei tunnu kelpaavan
Bidenin hallinto etsii venäläiselle öljylle korvaajaa Arabiemiraateista, Saudi-Arabiasta ja jopa Venezuelasta, johon Trumpin hallinto kohdisti talouspakotteita presidentti Nicolás Maduron itsevaltaisen hallinnon takia. Kaukomaiden öljy siis kelpaisi, mutta kotimainen ei tunnu kelpaavan.
Tippinsights-blogin toimituskunta epäilee, että Biden ja demokraatit syrjivät kotimaista öljyntuotantoa poliittista syistä. Kirjoittajien mielestä nyt olisi aika unohtaa ilmastonmuutoshuolet hetkeksi ja keskittyä energiaomavaraisuuden varmistamiseen kotimaisen öljyporauksen kautta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Keystone XL öljyntuotanto energiaomavaraisuus vihreä siirtymä Nicolas Maduro Joe Biden ilmastotavoitteet Venezuela Saudi-Arabia Ilmastonmuutos Donald Trump Fossiiliset polttoaineet Kanada Yhdysvallat Venäjä Barack Obama
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vasemmistolainen politiikka tekee tuhoaan – Halla-aho: “Olemme hyvää vauhtia menossa kohti sitä amerikkalaista järjestelmää, jota mielellämme kauhistelemme ja paheksumme”

Hirsi Ali: Energian hinta on lähitulevaisuudessa maailman tärkein asia

Purra: Hallitus ei peruuta senttiäkään ilmastotoimista – jakeluvelvoitteen nosto ja liikenteen päästökauppa edelleen listalla

Sota riehuu Ukrainassa, hallitus pelastelee ilmastoa

Onko Venäjä rahoittanut ilmastoaktivisteja vähentääkseen lännen energiaomavaraisuutta?

Amerikassa ei kyykytetä enää pelkästään köyhiä – nyt on keskituloisten vuoro

Hinnat nousevat – polttoaineköyhyys uhkaa lapsiperheitä Britanniassa

Donald Trump läksytti Saksaa energiariippuvuudesta Venäjään – Helsingin Sanomat väitti perään Trumpin olevan Euroopalle suurempi ongelma kuin Venäjä
Viikon suosituimmat

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Purra Ylen puheenjohtajatentissä: Tärkeintä on turvallinen Suomi – ”Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ratkaistaan kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa”
Ylen alue- ja kuntavaalien kolmannessa puheenjohtajatentissä kohtasivat torstai-iltana perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Sofia Virta ja Liike Nytin Harry Harkimo.

Ruotsidemokraatit Narinkkatorilla: ”Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa!”
Ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kansanedustajia vieraili Narinkkatorin vaalikontilla Pohjoismaiden neuvoston kokousten yhteydessä. - Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa. Pitäkää rajanne kiinni. Huolehtikaa, että asetatte oman maanne kansalaiset etusijalle! ruotsidemokraattien kansanedustaja Victoria Tiblom vetosi äänestäjiin Narinkkatorilla.

Antikainen: Suomi irtautuu Ottawan sopimuksesta ja panostaa turvallisuuteen – epäisänmaalliset toverit aloittivat heti myyräntyön
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mukaan vihervasemmistoa ei näytä kiinnostavan Suomen ja suomalaisten turvallisuus - saati puolustuskyky.

Riikka Purra MTV:n puheenjohtajatentissä: Maahanmuutto laskenut Pisa-tuloksia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra nosti maahanmuuton esiin suurimpana syynä Suomen Pisa-tulosten laskemiselle eilisessä puheenjohtajatentissä.

Purra tylytti oppositiota: Te pelottelette ja huijaatte kansalaisia
Eduskunnassa käytiin keskiviikkona keskustelu välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen liittyen. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ihmetteli opposition vaalien alla kiihtyvää kurjuuden julistusta.

Toimeentulotuki on nyt kuin katiska, johon liian moni jää loukkuun – hallitus uudistaa sosiaaliturvajärjestelmää selkeämmäksi ja työhön kannustavammaksi
Hallitus pyrkii yksinkertaistamaan sosiaaliturvajärjestelmää. Tavoitteena on sujuvampi, yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi sosiaaliturvajärjestelmä. Tarkoituksena on ohjata ihminen hakemaan ensin ensisijaisia etuuksia, kuten työmarkkinatukea, jotta henkilö saadaan palvelujärjestelmän piiriin ja velvoitteiden pariin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää