Amerikkalaiset haluavat halvempaa polttoainetta hinnalla millä hyvänsä. / LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Amerikkalaisille energiaomavaraisuus – vaikka fossiilisilla – on tärkeämpi kuin taistelu ilmastonmuutosta vastaan
USA on monin tavoin jakautunut valtio, mutta siitä huolimatta amerikkalaisten enemmistö pitää energiaomavaisuutta ensisijaisen tärkeänä. He ovat jopa valmiita unohtamaan ilmastonmuutoksen hetkeksi ja lisäämään kotimaisten fossiilisten polttoaineiden tuotantoa, jotta riippuvuus tuontiöljystä vähenisi.
Maaliskuun alussa tehdyn IBD/TIPP-kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa (63 prosenttia) amerikkalaisista kannattaa energiaomavaraisuuden takaamista poraamalla kotimaisia fossiilisia polttoaineita, vaikka se merkitsisi ilmastotavoitteista tinkimistä. Vain kahdeksan prosenttia oli vahvasti tätä vastaan.
Energiaomavaraisuuden kannatus oli suurinta republikaaneiksi tai yleisesti konservatiiveiksi itsensä kokevien keskuudessa, mutta jopa liberaalien keskuudessa energiaomavaraisuutta pidettiin täpärästi tärkeämpänä asiana kuin ilmastonmuutoksen vastaista taistoa.
Fossiilisten tuotanto vähentynyt Bidenin kaudella
Taustalla on se, että presidentti Joe Bidenin poliittiset päätökset ovat vähentäneet investointeja kotimaiseen öljyntuotantoon ja lisänneet Yhdysvaltojen riippuvuutta tuontiöljystä. Kotimaista öljyä on tuotettu vähemmän kuin Donald Trumpin presidenttikaudella.
Yhtenä presidenttikautensa ensimmäisistä toimista Biden peruutti Trumpin antaman luvan Keystone XL -öljyputken nelosvaiheen rakentamiseen. Keystone XL on öljyputki, joka kulkee Kanadan öljyalueilta Texasiin. Sen nelosvaihe olisi ollut Montanan kautta kulkeva oikoreitti, joka olisi mahdollistanut Montanan öljykenttien tuotteiden kuljettamisen samassa putkessa.
Öljyputki sisäpolitiikan kiistakapulana
Keystone-öljyputken jatkopätkä nousi kuitenkin kokoaan suuremmaksi kiistakapulaksi Yhdysvaltain sisäpolitiikassa. Siitä tuli ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun symboli, ja mukaan protesteihin vedettiin putken kulkureitillä asuvat alkuperäiskansat.
Presidentti Barack Obama keskeytti putken nelosvaiheen rakentamisen vuonna 2015. Trump antoi 2017 energiayhtiölle luvan jatkaa putken rakentamista. Biden peruutti Trumpin antaman luvan heti tammikuussa 2021 valtaan päästyään. Monien mielestä Biden antoi tällä teolla väärän signaalin USA:n öljyteollisuudelle.
Venäläisen öljyn tuonti nyt kielletty
Presidentti Biden kielsi venäläisen öljyn, maakaasun ja hiilen maahantuonnin 8. maaliskuuta antamallaan presidentin määräyksellä. Sitä ennen Yhdysvallat oli tuonut maahan lähes 700 000 tynnyriä (barrel = 159 litraa) venäläisiä öljytuotteita päivässä. Tämän hetkisellä sadan dollarin tynnyrihinnalla Venäjän menettämät öljyn vientitulot ovat siis 70 miljoona dollaria päivässä.
Bensiinin pumppuhinta Yhdysvalloissa on noussut viimeisen vuoden aikana 38 prosenttia. Tämä kirpaisee halpaan bensaan tottuneita amerikkalaisia ja vaikuttaa osaltaan maata riivaavaan inflaatioon.
Kotimainen öljy ei tunnu kelpaavan
Bidenin hallinto etsii venäläiselle öljylle korvaajaa Arabiemiraateista, Saudi-Arabiasta ja jopa Venezuelasta, johon Trumpin hallinto kohdisti talouspakotteita presidentti Nicolás Maduron itsevaltaisen hallinnon takia. Kaukomaiden öljy siis kelpaisi, mutta kotimainen ei tunnu kelpaavan.
Tippinsights-blogin toimituskunta epäilee, että Biden ja demokraatit syrjivät kotimaista öljyntuotantoa poliittista syistä. Kirjoittajien mielestä nyt olisi aika unohtaa ilmastonmuutoshuolet hetkeksi ja keskittyä energiaomavaraisuuden varmistamiseen kotimaisen öljyporauksen kautta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Keystone XL öljyntuotanto energiaomavaraisuus vihreä siirtymä Nicolas Maduro Joe Biden ilmastotavoitteet Venezuela Saudi-Arabia Ilmastonmuutos Donald Trump Fossiiliset polttoaineet Kanada Yhdysvallat Venäjä Barack Obama
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vasemmistolainen politiikka tekee tuhoaan – Halla-aho: “Olemme hyvää vauhtia menossa kohti sitä amerikkalaista järjestelmää, jota mielellämme kauhistelemme ja paheksumme”
Hirsi Ali: Energian hinta on lähitulevaisuudessa maailman tärkein asia
Purra: Hallitus ei peruuta senttiäkään ilmastotoimista – jakeluvelvoitteen nosto ja liikenteen päästökauppa edelleen listalla
Sota riehuu Ukrainassa, hallitus pelastelee ilmastoa
Onko Venäjä rahoittanut ilmastoaktivisteja vähentääkseen lännen energiaomavaraisuutta?
Amerikassa ei kyykytetä enää pelkästään köyhiä – nyt on keskituloisten vuoro
Hinnat nousevat – polttoaineköyhyys uhkaa lapsiperheitä Britanniassa
Donald Trump läksytti Saksaa energiariippuvuudesta Venäjään – Helsingin Sanomat väitti perään Trumpin olevan Euroopalle suurempi ongelma kuin Venäjä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.