Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Amerikassa ei kyykytetä enää pelkästään köyhiä – nyt on keskituloisten vuoro

28.03.2022 |18:04

Yhdysvalloissa inflaatio ja bensan hinnan nousu ovat jo pitkään iskeneet kaikkein pienituloisimpiin. Nyt ne alkavat osua myös keskiluokkaan, jota lohdutetaan sillä, että kasvisruokaan siirtymällä ja lemmikeistä ja autosta luopumalla voi säästää rahaa: papua pöytään ja bussilla töihin. Suomessakin käydään samaa keskustelua. Täällä hallitus on valmis tinkimään suomalaisten elintasosta, mutta globaaleista ilmastotoimista ei tingitä.

Yhdysvalloissa polttoaineen hinnat ovat ennätyskorkealla ja inflaatio jyllää. Presidentti Joe Biden yrittää vierittää syytä Venäjän presidentti Vladimir Putinin niskoille puhumalla “Putinin aiheuttamasta bensan hinnan noususta”, mutta todellisuudessa kyse on jo ainakin vuoden jatkuneesta inflaatiokehityksestä.

Presidentti Biden kielsi maaliskuun alussa venäläisen öljyn, maakaasun ja hiilen maahantuonnin. Sitä ennen Yhdysvallat oli tuonut maahan lähes 700 000 tynnyriä venäläisiä öljytuotteita päivässä, mikä tarkoitti 70 miljoonan dollarin öljytuloja Venäjälle. Joka päivä.

Neljä viidestä amerikkalaisesta hyväksyi Bidenin päätöksen kieltää venäläiset öljytuotteet, vaikka se vaikuttaakin hintoja kohottavasti, koska samaan aikaan Bidenin hallinto suhtautuu nihkeästi kotimaisen öljyntuotannon lisäämiseen.

Eliitti moraaliposeeraa

Monet hyvätuloiset amerikkalaiset kiiruhtivat ilmoittamaan somessa, että maksavat mielellään bensasta enemmän “ukrainalaisten lasten pelastamiseksi”. Koomikkona miljoonia ansainnut Stephen Colbert pisti paremmaksi ilmoittamalla, että hänen puolestaan bensan hinta saa Ukrainan sodan takia vaikka tuplaantua, koska hän ajaa Teslalla.

Kaikki eivät osanneet arvostaa Colbertin vitsiä. Monet pitivät sitä osoituksena siitä, että Teslalla ajeleva eliitti on ihan oikeastikin irtautunut siitä todellisuudesta, jossa tavalliset amerikkalaiset elävät.

Inflaatio iskee nyt keskituloisiin

Wall Street Journalin mielipidekyselyn mukaan inflaatio on iskenyt kovimmin keskituloisiin, noin 60 000 dollaria vuodessa tienaaviin perheisiin. Heistä puolet kokee inflaation vaikuttaneen talouteensa. Ylemmässä keskiluokassa eli yli 150 000 dollaria tienaavissa inflaatiosta oli huolissaan vain 13 prosenttia.

Yhdysvalloissa on jo pitkään ollut vallalla kehitys, jossa kaikkein pienituloisimmat joutuvat maksamaan kovimman hinnan “vihreästä siirtymästä”. Tämä näkyy esimerkiksi Kaliforniassa, jossa pyrkimys hiilineutraaliuuteen on nostanut sähkön hintaa viisi kertaa nopeammin kuin muualla maassa. Erityisen pahasti tämä iskee pienituloisiin.

Papua pöytään ja bussilla töihin

Mutta nyt keskiluokkakin joutuu kärsimään nousevista energian hinnoista. Talouslehti Bloombergin mielipidekirjoituksessa taloustieteilijä Teresa Ghilarducci antaa selviytymisohjeita keskituloisille kotitalouksille.

Taloustieteilijä Ghilarducci kehottaa keskituloisia pitämään budjettinsa kurissa tekemällä muutoksia kulutustottumuksiinsa. Bensan hinnan noustessa kannattaa harkita julkisiin liikennevälineisiin siirtymistä. Taloustieteilijä ehdottaa jopa oman auton myymistä, mikä on useimmille amerikkalaisille käsittämätön ajatus.

Koska lihan hinta tullee nousemaan Ukrainan sodan myötä, nyt kannattaa kokeilla rohkeasti kasvisruokaa: papuja pöytään. Jos olet koronapandemian aikana hankkinut lemmikkieläimen seuraksesi, nyt on hyvä hetki hankkiutua siitä eroon, sillä lemmikkeihin uppoaa paljon rahaa.

Suomessakin elintaso laskee mutta ilmastotoimista ei tingitä

Amerikkalaisen taloustieteilijän ohjeet keskituloisille tuovat elävästi mieleen 1990-luvun alun lamavuodet ja pääministeri Harri Holkerin (kok) neuvon kansalaisille: syökää silakkaa. Silakan kulutus tuskin nousi Holkerin hyvää tarkoittavan neuvon ansiosta, mutta hänen lausahduksensa jäi elämään esimerkkinä poliitikkojen ylimielisyydestä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on toistuvasti kehottanut kansalaisia hakemaan Kelan luukulta toimeentulotukea, jos verojen jälkeen palkasta käteen jäävä raha ei riitä sähkölaskun maksamiseen. Viikko sitten Saarikko lähetti suomalaisille Helsingin Sanomissa vakavan viestin: jokaisen on varauduttava tinkimään elin­tasostaan.

Bidenin tavoin myös Saarikko vihjaili, että elintason lasku olisi seurausta Venäjän Ukrainassa aloittamasta sodasta. Heti tämän jälkeen hallitus ilmoitti tuplaavansa kehitysavun ilmastorahat. Vuosi 2023 tulee olemaan ilmastorahoituksen huippuvuosi!

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää