

LEHTIKUVA
Viikon 36/2019 luetuin
Miksi kaikki Amazonin metsäpaloista meille kerrottu on pielessä?
Vielä hetki sitten koko maailma ja kaikki tiedostavat henkilöt kohisivat some punaisena Brasilian liekehtivistä sademetsistä. ”Maailman keuhkot ovat tulessa ja ne tuottavat 20 prosenttia maailman hapesta” twiittailivat laulaja Madonna, potkupalloilija Christian Ronaldo sekä presidentti Emmanuel Macron. Väitteet eivät kylläkään pidä paikkaansa ja todisteet olivat usein puutaheinää, toteaa talousjulkaisu Forbes.
Ensin julkimoiden jakamista valokuvista: Ronaldon sosiaalisessa mediassa jakama kuva palavasta metsästä on vuodelta 2013, mutta ei Amazonilta. Leonardo di Caprion ja Emmanuel Macronin jakama kuva on puolestaan 20 vuotta vanha.
Madonnan jakama todiste metsätuhoista onkin sitten jo täyttänyt 30 vuotta. Kuuluisuudet ovat jakaneet somessa liekehtiviä otoksia, jotka esittävät, Montanaa, Ruotsia ja Intiaa.
Valtamedia vauhdissa
Valtamedia puolestaan kertoi, että nyt on käynnissä laajamittainen sademetsien tuhoaminen. Brasialian maanviljelijät sytyttävät sademetsät tuleen saadakseen lisää peltoalaa ja laidunmaata. CNN ja The New York Times toistivat omalta osaltaan myös väitettä, jonka mukaan Amazon on maailman keuhkot, koska sademetsät tuottavat happea ja sitovat hiiltä. Kohu-uutiset saavat asiantuntijan yskimään:
– Hevonpaskaa, väitteillä ei ole mitään tieteellistä perustetta, toteaa Dan Nepstad, eräs tunnetuimmista Amazonin tutkijoista.
– Amazon kyllä tuottaa valtavat määrät happea, mutta sademetsä käyttää hapen itse.
Urbaani eliitti asialla
Tutkijan mukaan ulkomaisen median ja kansainvälisten kuuluisuuksien reaktiot johtuvat urbaanin eliitin antikapitalistisista asenteista.
Maataloutta kohtaan tunnetaan jopa vihaa, Nepstad sanoo. Ihmiset eivät tutkijan mukaan myöskään aina ymmärrä maatalouden tuotantoketjuja, jossa vaikkapa Brasiliassa yleisesti viljellyn soijan avulla tuotetaan loppupeleissä maitoa, lihaa ja kananmunia.
Joillakin mediapeliin osallistuneella saattaa olla myös ketunhäntä kainalossa. Brasilian maanviljelijät haluaisivat laajentaa EU:n ja Latinalaisen Amerikan valtioiden välistä Mercosur-sopimusta, mutta Ranska ja presidentti Macron panevat hanttiin. Ranskan maanviljelijät eivät välttämättä halua sisämarkkinoille lisää brasilialaisia maataloustuotteita uhkaamaan omien tuotteidensa asemaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Miksi EU-puheenjohtajamaan hallitus ja ulkoministeri Haavisto eivät reagoi Brasilian metsäpalokriisiin?

Eurovaaliehdokas Hakkarainen: Ilmastonmuutos on tekosyy kerätä rahat pois kansalta

Putkonen: Ylen valeuutisointi vaarantaa uudet metsäteollisuuden investoinnit
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää