

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Aluevaaleissa kyse on myös pelastustoimesta – Purra: Pelastusalan tilanne kriittisempi kuin poliisilla
Sote- ja aluehallintouudistuksen yhteydessä keskustellaan erityisesti terveydenhuollosta ja pienemmässä määrin sosiaalipalveluista. Sen sijaan pelastustoimi, jonka järjestämisvastuu myös siirtyy uusille hyvinvointialueille, unohtuu yleensä kokonaan.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nostaa esille pelastustoimen ongelmat ja muistuttaa, että uudistuksessa pelastustoimi on tasavertainen osa sosiaali- ja terveystoimen kanssa.
– Rahoitusvaje ja pula ammattilaisista on jo nyt suuri ja akuutti. Tulevien vuosien aikana se tulee entisestään pahenemaan, Purra sanoo.
Tuhannen pelastajan vaje
Vuonna 2030 alalla arvioidaan olevan vähintään tuhannen pelastajan vaje.
– Kun puhutaan pelastusalasta, kyse on ihmishengistä. Näin ei voida jatkaa. Kansalaisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta elintärkeiden alojen resursseista on riittävästi huolehdittava, Purra sanoo.
Rahat hukkuvat helposti hallinnointiin
Pelastustoimen rahoitus on luvattu korjata hyvinvointialueuudistuksen toteuduttua. Purra ei usko tähän. Valtion ohjausvallan kasvaessa kasvavat myös pelastustoimen ohjauskustannukset.
– Vaarana on, että uusi hallinto syö resursseja varsinaisilta palveluilta. Pelastustoimen suorituskyvyn pitäminen edes nykytasollaan vaatii niin paljon resursseja, ettei niitä perussuomalaisten mielestä pitäisi tuhlata yhtään lisääntyvään hallintoon. Sama koskee toki sosiaali- ja terveyspuoltakin, Purra huomauttaa.
– Valitettavasti pelastusalalla ei ole yhtä kovaäänisiä puolestapuhujia kuin poliisilla. Kun paloauto ei tule riittävän nopeasti paikalle, on liian myöhäistä surkutella, Purra toteaa.
Vasteajat käyvät sietämättömiksi
Pelastusala kärsii merkittävästä henkilöstöpulasta eikä uusia ammattilaisia kyetä kouluttamaan riittävän nopeasti. Ongelmia on sekä pääkaupunkiseudulla ja muissa kaupungeissa että harva-alueilla.
– Pelastusopistosta valmistuu vuosittain noin 120 ja Helsingin pelastuskoulusta 15 pelastajaa. Näistä ei ole edes eläkkeelle siirtyvien korvaajaksi, Purra sanoo.
– Harvaan asutuilla alueilla ja muuttotappiokunnissa ei tahdota nytkään saada palkattua ammattitaitoista henkilökuntaa. Kuinka kauan palokunnan hälyttäminen Suomessa saa oikein kestää, Purra kysyy.
Sopimuspalokuntien rooli on elintärkeä, mutta siihen ei voida yksinomaan nojata.
Suunnitellut uudistukset vain pahentavat tilannetta
Pelastusalan toimintaan vaikuttavat monet haasteet. Esimerkiksi vanhusten asuminen yhä pidempään kotona edellyttää erityistä pelastuskapasiteettia. Lisääntyvä etätyö, pendelöinti, päihteet ja syrjäytyminen vaikuttavat myös.
– Kaiken lisäksi pelastajien koulutukseen ollaan suunnittelemassa uudistuksia, jotka viivästyttäisivät valmistumista. Näihin suhtaudutaan alalla kriittisesti. Tarvitsemme osaavia pelastajia, emme korkeakoulutettuja, Purra muistuttaa.
Hankinnoissa suomalainen etusijalle
Henkilömäärien lisäksi pelastustoimen kalusto vaatisi suuria investointeja. Perussuomalaiset korostavat, että palo- ja pelastuskaluston hankinnoissa tärkeintä on antaa alan ammattilaisille keskeinen rooli päättää, mistä ja minkälaista kalustoa hankitaan.
– Kotimaisen tuotannon suosiminen on kestävä valinta. Suomalainen palo- ja pelastuskalusto varmistaa, että ambulanssi ja palokunta tulevat luotettavasti perille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- henkilöstöpula aluevaalit resurssit Pelastusala sote-uudistus Investoinnit Riikka Purra Terveydenhuolto Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ensihoitajataustainen Rantanen puolustaa pelastusalaa – ei tunnista ministeri Ohisalon kuvausta laajamittaisesta seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta

Yleisradio hyökkää rajusti pelastusalan kimppuun ja tuomitsee koko alan seksuaalisesta häirinnästä – mutta vaatii samalla vaikenemista turvapaikanhakijoiden tekemistä törkeistä seksuaalirikoksista

Purra: Perussuomalaiset haluaa tehdä sellaista politiikkaa, joka hyödyttää ja auttaa suomalaisia – ennen kuin rahaa lykätään mihinkään muualle

Lulu Ranne muistuttaa aluevaalien tärkeydestä: ”Kyseessä ovat kansalaisten rahat ja henki”

Ministeri Mikkoselta vihdoin vastaus – Kuopion Pelastusopiston tulevaisuus turvataan

Ranne ja Huru: Huippuunsa trimmattu palo- ja pelastustoimi ansaitsee parempaa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.