Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Alko rajoitti israelilaisten tuotteiden myyntiä – Junnila: Unohtuivatko alkoholilain tasapuolisuus- ja syrjimättömyysvaatimukset?

02.03.2024 |09:24

Alko päätti lopettaa Israelin siirtokunta-alueiden viinien myynnin viime vuoden lopussa. Alko on todennut, että tuotteita voidaan poistaa valikoimasta tilanteissa, joissa kansainvälistä oikeutta rikotaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnilan mukaan kyseisiä viinejä on kuitenkin ollut Alkon valikoimassa vuosikausia eikä tilanne Golanin siirtokunta-alueella ole muuttunut.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila kokee Alkon yrittävän vaikuttaa päätöksellään Suomen ulko-, kauppa- ja turvallisuuspolitiikkaan.

– Alkon päätös poistaa tuotteet valikoimistaan tuli tilanteessa, jossa Israeliin tehtiin historiansa pahin terrori-isku. Ongelmallisena on kansainvälisestikin pidetty toimenpiteen yhteneväisyyttä antisemitistisen Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) -liikkeen tavoitteiden kanssa, Junnila huomauttaa.

Alko on tiedotteessaan vahvistanut, ettei siirtokuntatuotteiden poistaminen liity tämänhetkiseen tilanteeseen Israelissa. Jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Junnila kyseenalaistaakin Alkon toiminnan tasapuolisuus- ja syrjimättömyysvaatimuksien suhteen. Junnila pyytää ministeriä vastaamaan erikseen, miten Alkon asema valtionyhtiönä ja monopolina sopii liiketoimintaan, jossa tehdään ulko-, kauppa- ja turvallisuuspolitiikkaan vaikuttavia toimia.

Alko yrittää vaikuttaa Suomen politiikkaan

– On luonnollista, että Venäjään kohdistuu valtion ja Euroopan unionin taholta tehtyjä poliittisia sanktiopäätöksiä. Siksi nimenomaan venäläisten tuotteiden myyntiä on perusteltua rajoittaa toisin kuin israelilaisia, joihin ei kohdisteta vastaavia pakotteita. Suomi on tietoisesti pidättäytynyt BDS-politiikasta ja sen toteuttamisesta. Alkon toiminnan voi nähdä yrityksenä vaikuttaa sen omistajan eli Suomen valtion poliittiseen toimintavapauteen, Junnila jyrähtää.

Epäilykset tasapuolisuuden puutteesta ja ilmeisestä syrjivyydestä ovat edelleen vahvistuneet, kun on selvitetty, miten Alko toimii suhteessa autoritäärisiin valtioihin ja kansainvälistä oikeutta rikkoviin tahoihin.

Maailman toiseksi suurin alkoholijuomien valmistaja ja jakelija Pernod Ricard ilmoitti huhtikuussa 2023 aloittavansa uudelleen viennin julmaa hävityssotaa Ukrainassa käyvälle Venäjälle. Tuolloin Alko tiedotti seuraavasti: ”Vaikka ymmärrämme kuluttajien tuntemuksia, Alkolla ei ole lainmukaisia edellytyksiä poistaa Pernod Ricardin tuotteita valikoimasta. Alkoa velvoittaa alkoholilain tasapuolisuus- ja syrjimättömyysvaatimus”.

Kelpaavat kurkunkostukkeeksi

– Kaiken lisäksi Alkolla on tällä hetkellä valikoimassaan tuotteita useista muista maista (mm. Kiina, Nicaragua ja Venezuela), joissa ihmisoikeuksia poljetaan surutta tai kansainvälisestä oikeudesta ei muutoin ole välitetty esimerkiksi rajakiistojen tai vähemmistöjen aseman suhteen. Muodollisten diktatuurien tuotteet tuntuvat kelpaavan kurkunkostukkeeksi, Junnila muistuttaa.

Israelin suhteen alkoholilain tasapuolisuus- ja syrjimättömyysvaatimusta on sovellettu toisella tavalla kuin edellä mainittujen valtioiden kanssa.

– Vaikuttaa hyvin kummalliselta, että Alko yhtäältä vetoaa kansainväliseen oikeuteen ja toisaalta viestii ulos, ettei asia liity tämänhetkiseen tilanteeseen Israelissa samaan aikaan, kun he toimivat jakelukanavana hyvinkin arveluttaville tahoille. Israelilaisia tuotteita poistettiin, mutta kansainvälistä oikeutta rikkovien valtioiden tuotteita myydään edelleen valtionyhtiön toimesta.

– Mihin toimiin asianosainen ministeri ryhtyy, että Alkon tasapuolisuus- ja syrjimättömyysvaatimuksia sovelletaan yhdenvertaisesti ja täysimääräisesti ja israelilaiset tuotteet palautetaan vähittäismyyntiin? Junnila kysyy asianomaiselta ministeriltä.

Vain israelilaisia tuotteita poistettu

Pelkästään tänä vuonna Venezuela on sulkenut YK:n alaisen ihmisoikeustoimiston, jonka jälkeen Suomen suurlähettiläänä Venezuelassa vuosina 2008–2013 toiminut Mikko Pyhälä on kommentoinut ihmisoikeusloukkausten jatkumisesta. Lisäksi rajakiista Guyanan kanssa on johtanut tilanteeseen, jossa Venezuela on säätänyt lain, jonka perusteella se haluaa liittää yli 60 prosenttia naapurimaastaan itseensä.

YK on katsonut Nicaraguan rikkovan kansainvälistä oikeutta riistäessään toisinajattelijoilta kansalaisuuksia. Haagin kansainvälisen tuomioistuimen mukaan Kiinalla ei ole historiallista hallintaoikeutta kiistellyllä Etelä-Kiinan meren alueella. Uiguurien tilanne on oma lukunsa. Vain israelilaisia tuotteita on poistettu vähittäismyynnistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa Alkon omistajaohjauksesta ja valvonnasta yhtiön erityistehtävän vuoksi.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää