Artikkeli kuva

Poliisi pidätti perjantaina irlantilaisia, jotka osoittivat mieltään maan holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. Mellakat puhkesivat algerilaistaustaisen miehen hyökättyä veitsen kanssa pienten koululaisten kimppuun Dublinissa. / LEHTIKUVA

Viikon 48/2023 luetuin

Algerialaismiehen veitsi-isku lapsia kohtaan oli viimeinen pisara irlantilaisille

26.11.2023 |16:38

Dublinissa tapahtui lapsiin kohdistunut joukkosurman yritys. Media ja poliitikot ovat kuitenkin kiinnittäneet huomionsa lähes yksinomaan veitsi-iskua seuranneeseen katumellakkaan, jossa irlantilaiset osoittivat tyytymättömyytensä vallitsevaa maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Massamaahanmuutto on aiheuttanut Irlannissa samoja ongelmia kuin kaikissa muissakin länsimaissa. Poliitikot vaativat tiukempia vihapuhelakeja ja kovempia rangaistuksia “rasisteille”.

Puoli kahden aikaan torstaina iltapäivällä viisikymppinen mies hyökkäsi viidakkoveitsellä aseistautuneena pienten lasten kimppuun Dublinin keskustassa sijaitsevan katolisen yksityiskoulun edessä. Kyseessä on ala-asteen koulu, jossa annetaan opetusta vain iirin kielellä. Koulun oppilaat näyttävät olevan peri-irlantilaisen näköisiä, eli enimmäkseen punatukkaisia ja pisamanaamaisia.

Hyökkäyksessä pahimpia vammoja saivat koulun henkilökuntaan kuuluva kolmikymppinen nainen ja viisivuotias tyttö, joka oli vielä perjantaina kriittisessä tilassa. Kuusivuotias tyttö ja viisivuotias poika saivat vähemmän vakavia mutta silti sairaalahoitoa vaativia vammoja.

Mielenosoitukset muuttuivat mellakaksi

Tunnelmat Dublinissa kiristyivät heti hyökkäyksen jälkeen. Kaduilla liikkui huhu, että hyökkääjä on algerialainen maahanmuuttaja. Illan mittaan spontaanit mielenosoitukset leimahtivat täydeksi mellakaksi.

Mellakoitsijat polttivat kolme bussia ja yhden raitiovaunun. Ikkunoita rikottiin ja kolmetoista myymälää joutui ryöstelyn kohteeksi. Poliisin mukaan mellakoitsijat vahingoittivat yhtätoista poliisiautoa. Useita poliisimiehiä loukkaantui, heistä yksi vakavasti.

Poliisien ja bussien lisäksi mellakoitsijat purkivat raivoaan turvapaikanhakijoiden majoittamiseen käytettyihin rakennuksiin, joiden ikkunoita hajotettiin. Holiday Inn Express -hotelli yritettiin sytyttää tuleen polttopulloilla, mutta suuremmilta vahingoilta onneksi vältyttiin.

Huhu algerialaismiehestä osoittautui todeksi

Huhu siitä, että lapsia puukottanut mies olisi algerialainen osoittautui todeksi. Tosin esimerkiksi Irlannin yleisradio ei näytä vieläkään kertoneen hyökkääjän etnisestä taustasta mitään.

Poliisin hallussa oleva epäilty on noin viisikymppinen mies, joka on kotoisin Algeriasta. Hän on tullut Irlantiin parikymmentä vuotta sitten ja ehtinyt jo saada maan kansalaisuuden. Hänellä ei ole aiempia rikostuomioita, mutta hän oli toukokuussa oikeudessa teräaseen hallussapidosta ja auton vahingoittamisesta.

Sillä kertaa oikeus jätti miehen rangaistukseen tuomitsematta, minkä Irish Mirror -lehti arvelee johtuneen siitä, että tuomari katsoi miehen kärsivän mielenterveysongelmista. Omaisten mukaan miehen käytös muuttui hänen saatuaan aivokasvaimen pari vuotta sitten.

Nyt miestä epäillään henkirikoksen yrityksestä. Miehen motiivia ja taustoja tutkitaan. Poliisi ei päässyt heti kuulustelemaan epäiltyä, koska tämä sai vammoja kiinnioton yhteydessä.

Suomen media toisti ”äärioikeistoa”

Poliisiylijohtaja Drew Harris antoi mellakoiden keskeltä medialle lausunnon, jossa hän sanoi, että väkivallan takana on “äärioikeistolaisen ideologian ajamia huligaaneja”. Suomessa Yle ja Helsingin Sanomat toistivat tämän väitteen heti.

Yle otsikoi: “Dublinissa levottomuuksia puukotusiskun jälkeen – poliisin mukaan taustalla on äärioikeistolainen ideologia”. Huolimattomampi lukija voi saada pelkän otsikon perusteella sen käsityksen, että “äärioikeistolainen ideologia” oli puukotusiskun taustalla. Lisäksi Yle korosti, että “poliisi ja poliitikot varoittivat ihmisiä puukotukseen liittyvästä misinformaatiosta”. Todellisuudessahan tieto hyökkääjän algerialaisuudesta oli aivan totta.

Yksikään valtamedian toimittaja ei kysynyt, että miksi dublinilaisten tunteet roihahtivat liekkeihin asti. Oliko kyse vain tästä yhdestä, lapsiin kohdistuneesta hyökkäyksestä, vai ehkä pitempiaikaisesta kehityksestä?

Poliitikot keskittyvät mellakoitsijoihin

Poliisi otti 34 henkilöä kiinni mellakoiden aikana. Oikeusministeri Helen McEntee lupasi kovia rangaistuksia: mellakkaan osallistuneille 10 vuotta vankeutta ja poliisin kimppuun käyneille 12 vuotta.

Oikeusministeri lupasi myös, että kasvojentunnistusohjelmiston käytön mahdollistava laki viedään läpi lähiviikkoina. Se tuleekin tarpeeseen, sillä poliisilla on torstain mellakkaan liittyen 6 000 tuntia valvontakamerojen nauhoitteita selattavana, ja lisää mellakoitsijoita on saatava tuomiolle.

Pääministeri Leo Varadkar ohitti lapsiin kohdistuneen puukotuksen parilla lauseella ja keskittyi moittimaan kaduilla riehuneita irlantilaisia, jotka “syyttävät muita omista ongelmistaan”. Varadkar lupasi, että valmisteilla oleva, tiukka vihapuhelaki tuodaan eduskunnan käsiteltäväksi piakkoin. Hän oli erityisen huolestunut niistä irlantilaisista, jotka kiihottavat kansanryhmiä vastaan sosiaalisessa mediassa.

Pääministeri Varadkar on aiemmin todennut, että Irlannin virkamieskunta on “hyvin valkoinen”, ja että tätä asiaintilaa tulee pyrkiä muuttamaan etnisillä kiintiöillä. Leo Varadkar itse on intialaisen lääkäri-isän ja irlantilaisen sairaanhoitajaäidin lapsi.

Twitterin ostanut Elon Musk kiteytti oman näkemyksensä pääministeri Varadkarin toiminnasta seuraavasti:

– Ironista, että Irlannin pääministeri vihaa irlantilaisia.

Maahanmuutto on muuttanut Irlantia

Irlantilaispoliitikkojen ratkaisu ongelmiin on siis kovempia rangaistuksia irlantilaisille, tiukempia vihapuhelakeja ja kansalaisten massavalvontaa. Poliitikot ovat hyvin huolissaan siitä, voivatko maahanmuuttajat kävellä Dublinin kaduilla turvallisesti.

Sen sijaan kukaan ei kysy, voisivatko ihan tavallisten irlantilaisten valituksenaiheet massamaahanmuuttoa kohtaan olla oikeutettuja. Väestöltään Suomen kokoinen Irlanti otti viime vuonna vastaan yli 120 000 maahanmuuttajaa. Monet näistä ovat ukrainalaisia sotapakolaisia.

Turismi on perinteisesti ollut tärkeä elinkeino Irlannille. Jokainen siellä käynyt suomalainen tietää, että vieraat otetaan vastaan erittäin ystävällisesti. “Muukalaisvihamielisyydestä” ei ole tietoakaan.

Irlannin edullinen yritysverotus sai 1980-luvulta lähtien aikaan sen, että monet amerikkalaiset suuryritykset perustivat Euroopan pääkonttorinsa nimenomaan Irlantiin. Tämä toi maahan valtavasti työpaikkoja ja todellisia huippuosaajia.

Tällä vuosituhannella Irlantiin suuntautunut maahanmuutto on kuitenkin ollut kasvavassa määrin “humanitaarista”. Tämä on tuonut mukanaan samat ongelmat kuin muissakin länsimaissa. Irlannissa on asuntopula, joten paikalliset eivät ilahdu nähdessään, että turvapaikanhakijat majoitetaan hotelleihin heidän kustannuksellaan.

Muhammad on Galwayn suosituin pojan nimi

Irlannin asukkaista 13 prosenttia on ulkomaan kansalaisia. Galwayn kaupungissa Muhammad oli viime vuonna suosituin vastasyntyneelle annettu pojan nimi. Massamaahanmuuton vastaisia mielenosoituksia on esiintynyt jo pitkään. Tänä vuonna niiden määrä on ollut erityisen kovassa nousussa, kertoo poliisi.

Tutkimuksen mukaan 58 prosenttia aikuisista irlantilaisista hyväksyy valkoisten ulkomaalaisten muuttamisen maahansa. Mutta vain 41 prosenttia hyväksyy muslimimaahanmuuttajat ja ainoastaan 25 prosenttia haluaa lisää romaneja Irlantiin.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
6.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”

22.11.2024 |15:09

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää