Albaani approprioi suomalaisuutta – tullaanko suomalaiseksi uimalla vai naimalla?
Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra on viime aikoina tehnyt keskustelunavauksia Suomen väestörakenteen muutoksiin liittyen. Purran video Väestönmuutokset ja suomalaisuus on katsottavissa YouTubessa.
Purra toteaa videolla muun muassa, että eihän hänestä itsestään tulisi somalialaista, vaikka hän muuttaisi Somaliaan, pukeutuisi kaapuun, opettelisi kielen ja ryhtyisi väittämään itseään somalialaiseksi. Sen sijaan länsimaisiin kulttuureihin tuleville kulttuurien ja identiteettien omiminen ja “oikeuksien” vaatiminen tuntuu olevan luontevampaa.
– Miksi suomalaisuus on oleellinen määrittäjä vain silloin, kun joidenkin kuuluminen sen piiriin kyseenalaistetaan, Purra kysyy.
Purran keskustelunavaukset ovat aiheuttaneet reippaanlaisesti somemölinää. Kiitettävän moni maahanmuuttajataustainen henkilö on kiirehtinyt kiivaasti julistautumaan supisuomalaiseksi.
Yksi kiihkeistä uussuomalaisista on vihreiden nuorten hallituksen jäsen ja Fem-R-järjestön puheenjohtaja Brigita Krasniqi, joka ilmoittaa olevansa suomalainen, koska on syntynyt Suomessa. Pari viikkoa aiemmin Krasniqi twiittasi albaniaksi olevansa aina albanialainen ja ylpeä siitä. Hän kertoi kosovonalbanialaisuuden olevan hänelle hyvin arvokas identiteetti.
Musta ei ole tullut "ehkä" Suomen kansalaista, vaan musta on tullut Suomen kansalainen ja suomalainen, koska olen täällä syntynyt. En ymmärrä, miten tällaisen argumentin jälkeen voi tosissaan väittää, ettei ole rasistinen? Tämä jos mikä on rasismia. https://t.co/XwXhaLR30X
— Brigita Krasniqi (@brigitakrasniqi) June 4, 2018
Somessa monet hämmentyivät vihreän feministin monijakoisesta identiteetistä. Arvostelijoilleen Krasniqi vastasi perisuvaitsevaiseen tapaan syyttämällä heitä aivan ensimmäiseksi rasismista.
– Niin? Mä olen ylpeä mun etnisestä taustasta. Samalla tavalla ku olen ylpeä mun suomalaisuudesta. Monilla suomalaisilla on etnistä taustaa. Wake up, Krasniqi selittää.
Seuraavaksi Twitter-kommentoija Teme kysyy, että “saavatko suomalaiset olla myös ylpeitä etnisestä taustastaan vai onko se rasismia?”
– Kuule Teme, siitä vain, ole niin ylpeä kuin pystyt ja haluat, vastaa Krasniqi.
Teme jatkaa vinoilemalla, että “eikö muuten koko suomalaisuuden pitänyt olla täysin keinotekoinen keksitty konsepti?”
Krasniqi vastaa, että myös Kosovon albaanit ovat “yhtä keksitty kansa kuin suomalaiset”. Hänen mukaansa mitään “absoluuttisia kansakuntia” ei ole olemassa.
Krasniqi kokee osallistuneensa vahvasti suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen:
No siis, olen uinut ja edustanut Suomea PM-kisoissa, oon opiskelija, ja maksanut veroja. Olen polnu.järjestön hallituksessa, perustanut Suomeen juuri uuden järjestön, jota puheenjohdan nyt. Eli oon osallistunut aika paljon ja kääriny hihat aika pitkällä. Mitäs sä oot tehnyt?😊 https://t.co/qtF7x1KfgP
— Brigita Krasniqi (@brigitakrasniqi) June 4, 2018
Brigita Krasniqi on siis uinut tiensä suomalaisuuteen. Monet muutkin Kosovon albaanit ovat kunnostautuneet urheilun saralla.
Saksan jalkapallomaajoukkueessa Erdoganin kannattajia
Suomen tunnetuin Kosovon albaani – Ibrahim Shkupollin ohella – lienee Perparim Hetemaj, joka on pelannut yhteensä 49 A-maaottelua Suomen jalkapallomaajoukkueessa. Tämän ohella Hetemaj on pelannut myös kreikkalaisissa, hollantilaisissa ja italialaisissa jalkapallojoukkueissa, mutta koska kyseessä eivät ole olleet maajoukkueet, hänestä ei välttämättä ole kosovonalbaanin ja suomalaisen lisäksi tullut myös kreikkalaista, hollantilaista ja italialaista.
Edes jalkapallo ei aina kuitenkaan riitä kotouttamaan: Saksassa koettiin äskettäin poliittinen jalkapallokohu, kun turkkilaistaustaiset Saksan maajoukkueen pelaajat lahjoittivat brittiläisten liigajoukkueidensa pelipaidat Turkin diktaattori Erdoganille saatteella “kunnioituksesta presidenttiäni kohtaan”, kuten Iltalehti uutisoi.
Saksassa keskusteltiin jonkin aikaa siitä, että kenen maa, kenen maajoukkue ja kenen presidentti, mutta pelaajille ei tietenkään uskallettu antaa kenkää tästä tempauksesta.
Oma identiteetti
Keksitty kansa tai ei, suomalaiset tuntevat silti suurta kansallisylpeyttä omasta identiteetistään.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää