

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ja valiokunnan jäsen, kansanedustaja Bella Forsgren (vihr.). / LEHTIKUVA
Al-hol-sotkussa ryvettyneelle Pekka Haavistolle ei esitetä syytettä, vaikka hän rikkoi lakia
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan äskettäin pidetyssä tiedotustilaisuudessa selvisi heti alussa, ettei ulkoministeri Pekka Haavisto ole joutumassa valtakunnanoikeuteen al-Hol-sotkujen vuoksi. Haavisto kertoi heti sen jälkeen olevansa helpottunut.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa valiokunnan kannanottona, että perustuslakivaliokunta esittää, että Pekka Haavisto (vihr.) ei ole menetellyt lainvastaisesti. Haaviston menettelyä on pidettävä hallintolain vastaisena ja siten moitittavana, mutta ministerin korotettu syytekynnys ei ylity.
Ojala-Niemelän mukaan Haaviston menettelyn moitittavuutta ei voida pitää kokonaisuutta arvioiden vähäisenä. Ministerisyytteen asettamiseksi asetettu törkeän huolimattomuuden tai tahallisuuden vaatimus ei kuitenkaan ylity.
Erimielisyyttä konsulipäällikön kanssa
Näin ollen syytteen nostamiselle ei valiokunnan mukaan ole edellytyksiä. Asiassa oli kysymys siitä, menettelikö Haavisto lainvastaisesti, kun hän halusi siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen uusiin tehtäviin. Haaviston ja Tuomisen välillä oli erimielisyyttä siitä, miten al-Holin leirillä olleita autettaisiin takaisin Suomeen.
Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuuden jälkeen Haavisto aloitti oman tiedotustilaisuutensa. Sen aluksi Haavisto kertoi olevansa helpottunut valiokunnan päätöksestä. Haavisto kävi lausunnossaan tapahtumia ja käsittelyä läpi. Haavisto kertoi muun muassa paneutuneensa tarkasti asiantuntijalausuntoihin, joita perustuslakivaliokunnalle on asian käsittelyssä annettu.
Katsoo itse nauttivansa luottamusta – ei aio erota
Suomen perustuslain mukaan ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Haavisto on toiminut ministerinä koko sen ajan kun häntä epäiltiin rikoksesta. Näillä näkymin hän on myös jatkamassa ministerinä siitä huolimatta, että eduskunnan perustuslakivaliokunta on juuri todennut kannanottonaan, että Haavisto on tehtävässään rikkonut lakia.
Suomessa on aiemmin eronnut ministereitä tehtävistään paljon vähäisemmistäkin syistä, kuten Heidi Hautala (vihr.) niin sanotun Arctia Shipping -kohun vuoksi sekä Ilkka Kanerva (kok.) siksi, että lähetteli tekstiviestejä tanssija Johanna Tukiaiselle.
Haavisto ei kuitenkaan ole eroamassa. Tiedotustilaisuudessa Haavisto perusteli ratkaisuaan sillä, että hän nauttii edelleen eduskunnan enemmistön luottamusta.
Artikkelia täydennetty 9.12.2020 klo 18.49.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- päätös moitteet hallintolaki al-Holin vankileiri Johanna Ojala-Niemelä valtakunnanoikeus Pasi Tuominen Isis-perheet Pekka Haavisto vihreät perustuslakivaliokunta SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perustuslakivaliokunnan kannanotto Pekka Haaviston virkarikosepäilystä viikkoja myöhässä – Yle aloitti jo hämmentämisen vihreän ministerin puolesta, presidentti Halonen komppaa taustalla

Hallitus junaili terroristit Suomeen salaa – PS: Ministerit valehtelevat, virkamiehet valehtelevat, kaikki valehtelevat, jotta maahan saa tuotua Isis-liikkeeseen kuuluvia ihmisiä!

Haavisto Ylen A-studiossa: Suomen viranomaiset olivat Turkin rajalla vastaanottamassa Isis-naisia – autettiin myös lentokentälle matkalle Suomeen

Antikainen: Miksi Haavisto kertoo aivan toista kuin ulkoministeriö tiedottaa?

Mikään laki ei velvoittanut hallitusta auttamaan Isis-naisia Suomeen – kelkka kääntyi vuodessa

Poliisi tutkii valekuolleen irakilaisen turvapaikanhakijan juttua – vihreän sisäministerin suu meni suppuun eduskunnassa

Tynkkynen hiiltyi Haavisto-tapauksesta: Listaa punavihreiden puolueiden oikeusvaltiota nakertavat teot vuoden ajalta

Epäilty Isis-äiti otettiin kiinni Arlandan lentokentällä

Halla-aho: Vihreät on vaarallinen ääriliike, joka edistää omaa ideologiaansa röyhkeästi, tehokkaasti ja säännöistä piittaamatta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää