Elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja Aku Louhimies Helsingissä 25. kesäkuuta 2018. / LEHTIKUVA
Aku Louhimies harkitsi Jussi-gaalan alla julkista itsemurhaa: ”..menisin lavalle ja ottaisin pistoolin ja ampuisin itseni”
Puoli vuotta sitten äärimmäiseen julkiseen ryöpytykseen joutunut Aku Louhimies harkitsi julkista itsemurhaa. Asia kävi ilmi Jari Sarasvuon Aamulenkki-ohjelman Anteeksiannosta-jaksosta.
Tuntematon sotilas -elokuvan ohjaaja Aku Louhimies kävi todella syvissä vesissä puoli vuotta sitten julkistetun paljastusjutun jälkimainingeissa. Yleisradion toimittajan Sara Rigatellin 19.3.2018 julkaisemassa paljastusjutussa Louhimiestä syytettiin näyttelijöiden alistamisesta ja nöyryyttämisestä. Ylen juttu kytkettiin vahvasti hieman aikaisemmin käynnistyneeseen #metoo-liikkeeseen.
Jari Sarasvuo tarjosi Louhimiehelle tukea kaikkein vaikeimpina hetkinä. Hän keskusteli Louhimiehen kanssa pitkiä keskusteluja. Julkisuuden paine oli musertava. Sarasvuo myös vakuuttui, että osa syytöksistä ei voi pitää paikkaansa.
Sarasvuo kertoo keskustelujen kulusta: ” [Louhimies] oli alkanut saada painostusta, oli kuullut uhkauksista ja ulosmarsseista, että hän ei saa mennä Jussi-gaalaan. Painostusta, uhkauksia ja sitä, että valkoinen metoo-ruusuke tarkoittaa Aku Louhimiestä, vaikka hänen tapauksessaan ei #metoosta ollut seksuaalisen häirinnän mielessä kyse. Katsoin, että nyt hän tummuu nopeasti. Hän alkoi pohtia ääneen, että pitäisikö hänen ampua itsensä siinä lavalla. Se olisi jotain kuolematonta. Pitäisikö ampua itsensä. Mä olen ollut vastaavissa tilanteissa liian usein, mä sanoin, että okei, meillä on kaikilla oma elämämme. Sanoin: sä teet mitä teet – kunhan et ammu muita. Aku sanoi, että ei hänellä ole vihaa muita kohtaan.”
Seuraavaksi Sarasvuo antaa Louhimiehen itsensä kertoa asian. Louhimies kertoo: ”Toki jos tää olisi Disney-elokuva, voisi olla eheytymisen hetki, mutta tää tragedia vaatis sen, että mä menisin lavalle ja ottaisin pistoolin ja ampuisin itseni.”
Sarasvuo kysyi seuraavaksi Louhimieheltä: ”mitä sä luulet, teetkö vielä elokuvia: Olipa .. häpeätaakka miten raju tahansa, todennäköisintä on, että sä teet merkittäviä elokuvia jatkossakin. Haluatko tehdä elokuvia?”
Louhimies vastasi: ”En mä osaa sanoa, ehkä tää oli tässä.”
Yle jälleen Louhimiehen kimpussa
Louhimies kapusi tulevien kuukausien aikana ylös kuilusta. Suomessa häväisty Louhimies kokosi itsensä, haki töitä ulkomailta ja sai lopulta kiinnityksen brittiläisen BBC:n suureen historialliseen draamasarjassaan.
Mutta Yle ei hellittänyt, eikä opintovapaalle Yhdysvaltoihin lähtenyt Rigatelli ollut vielä saanut Louhimiehestä kyllikseen. Rigatelli lähetti BBC:lle useita viestejä, joissa hän välitti ”raskauttavia tietoja”.
Louhimiehen agentin Richard Cookin Ilta-Sanomille antamien kommenttien mukaan vaikuttaa siltä, että toimittajan väliintulo on selkeästi vahingoittanut hänen suhdettaan BBC:n sarjan tuotannosta vastaaviin tahoihin.
BBC:n hanke kariutui.
Louhimies puolustautuu
Tuskastunut Louhimies kirjoitti asiasta maanantaina. Hän kertoo yrittäneensä pitkin matkaa oikoa Ylen alkuperäisen jutun virheitä, tuloksetta.
– Tein jutusta Yleisradiolle keväällä oikaisupyynnön. Oikaisupyyntö hylättiin ilman että Yleisradio tarkasti antamiani lisätietoja, pyysi nähtäväkseen asiaan liittyvää aineistoa tai kuuli ehdottamiani tahoja. Se että Yleisradio ei juttuaan oikaissut, ei kuitenkaan muuta asiavirheitä todeksi.
Louhimiehen mukaan Yleisradion maaliskuisessa jutussa on ”minua, perhettäni ja läheisiäni vahingoittavia virheellisiä ja halventavia väitteitä.” Ajan kuluessa asiavirheet alkavat Louhimiehen mukaan elää omaa elämäänsä julkisuudessa ja muuntua vähitellen yleisesti hyväksytyiksi faktoiksi.
– Näin ei voi jatkua. Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni, Louhimies kysyy.
Ylen kulttuuri- ja elämäntapatoimituksen vt. päällikkö Tuomas Ferm kommentoi tiistaina Ilta-Sanomille, että tällainen väite on ”hyvin absurdi”. Hänen mukaansa kyse on normaalista uutistyöstä.
Toimittaja ristiretkellä?
Ylen A-studiossa aiemmin työskennellyt juontaja Susanne Päivärinta kysyi tänään Twitterissä, mihin näyttöön perustuu Rigatellin BBC:lle kertoma väite siitä, että ”Louhimies on kohdellut kaltoin ja alistanut näyttelijöitään lähes koko uransa ajan”?
Ylen entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner puolestaan pohti: ”Erikoinen tapaus tämä Aku Louhimiehen tapaus. Jos toimittaja vapaa-ajallaan näkee vaivaa haitatakseen aiemmin journalisminsa kohteena olleen ihmisen elämää, saattaa se kyseenalaiseksi myös sen aiemman journalismin. Ristiretkellä oleva toimittaja ei ole riippumaton toimittaja.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ex-yleläiset Susanne Päivärinta ja Mikael Jungner hämmästelevät Aku Louhimiestä jahtaavan Sara Rigatellin toimintaa – “Ristiretkellä oleva toimittaja ei ole riippumaton toimittaja”
Isänmaallisuuttaan korostanut ministeri kieltäytyi palkitsemasta jatkosotaa kuvannutta kansallista suurteosta – Sarasvuo: ”Käpykaartilainen ratkaisu”
Louhimies-kirjoituksen julkaisu kaatoi Oikean Median palvelimet – mistä oikein on kyse?
Perussuomalaiset hallintoneuvoston jäsenet Ronkainen ja Immonen vaativat Ylen toimittajalle potkuja: ”Louhimiehen ajojahti mennyt liian pitkälle!”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.