
Aktiivimalli luo murhetta myös yrittäjälle – ei ole välttämättä resursseja palkata työtöntä
Eduskunnan kevätkauden ensimmäisellä kyselytunnilla keskusteltiin pitkään aktiivimallista. Aktiivimallissa työttömän työnhakijan on kuudenkymmenenviiden työttömyysturvan maksupäivän tarkastelujakson aikana täytettävä niin sanottu aktiivisuusedellytys, jotta hän on oikeutettu työttömyysetuuteen.
Mikäli aktiivisuusedellytys ei täyty, työtön menettää työttömyysetuuttaan seuraavan tarkastelujakson ajalta 4,65 prosenttia. Malli tarkoittaa sitä, että työttömän on esimerkiksi tehtävä 18 tuntia palkkatyötä.
– Aktiivimallissa on hyvää muun muassa omavastuupäivien lyheneminen. Kannustaminen ja aktivointi on hyvä asia, mutta pakolla ja pelolla näitä toimia ei saisi tehdä. Pelko siitä, että työtön menettää perustoimeentuloaan siksi, ettei löydä 18 tunnin työtä on työttömillä todellinen. Pakko taasen löytää työtä ahdistaa työnhakijaa ja luo toki myös yrittäjille painetta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.
– Me perussuomalaiset olemme nostaneet toistuvasti esiin mallin huonot puolet ja aktiivimalli olisi pitänyt vetää pois käsittelystä sosiaali – ja terveysvaliokunnassa asiantuntijakuulemisten jälkeen kuten esitimme.
Yhteiskuntavastuuta sysätään yrittäjille
Työn tarjoajan eli yrittäjän tilanne on jäänyt aktiivimallikeskustelussa lähes kokonaan huomiotta.
– Kun vastuuta aktiivisuudesta sysätään työttömälle, niin yhteiskuntavastuuta sysätään myös erittäin paljon yrittäjille. Yrittäjän halu palkata työttömiä lyhyisiin työsuhteisiin voi olla olemassa, mutta käytännössä lyhyeen työsuhteeseen palkkaaminen voi osoittautua yrittäjälle mahdottomaksi, Juvonen huomauttaa.
Perehdyttäminen vaatii henkilöstöä
Juvonen muistuttaa, että lyhyenkin työsuhteen aikana henkilö tarvitsee perehdytystä ja neuvontaa, tähän velvoittavat jo työturvallisuussäännöt ja -ohjeet. Pienyrittäjän ei ole välttämättä mahdollista lohkaista henkilöstöä tällaiseen perehdyttämiseen.
– Suomalainen yrittäjä on hyvin vastuullinen ja olen tavannut erityisesti monia pienyrittäjiä, jotka kokevat suurta vastuuta palkata työntekijöitä. Työttömyys on työttömälle ahdinko, jonka ennaltaehkäisyyn ja vastaiskuun myös yrittäjät haluavat tehdä toimia. Pienyrittäjän resurssit eivät välttämättä siihen kuitenkaan riitä ja nämä tuntemukset voivat olla myös yrittäjälle raskaita.
– Hallitus on sysännyt suurta vastuupalloa suomalaisille pk-yrittäjille aktiivimallin toteutumisesta ja tämä on täysin vääränlaista toimintaa. Yrittäjä on unohdettu täysin. Miten hallitus aikoo mahdollistaa sen, että yrittäjä voi palkata työttömän työnhakijan hyvinkin lyhyeksi aikaa? Juvonen kysyy.
Epäinhimillisyyttä monella saralla
Juvonen ihmettelee, ettei työllistävän yrittäjän tilanne osana aktiivimallia tullut esiin eduskunnan eilisissä puheenvuoroissa.
– Olisin esittänyt kysymyksen, mikäli olisin saanut puheenvuoron. Olen valmistelemassa hallitukselle aiheesta kirjallista kysymystä, sillä niin tärkeä tämä yrittäjän näkökulma mielestäni tässä asiassa on.
– Aktiivimallista on pahimmillaan tulossa loukku, joka laukeaa siihen, että yrittäjä kyllä haluaisi palkata työntekijän, mutta ei siihen resurssien puuttuessa kykene. Kyseessä on siis malli, joka aiheuttaa epäinhimillisyyttä ja murhetta monella saralla, Juvonen muistuttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Maahanmuuttaja välttää aktiivimallin kotoutumiskoulutuksella

Perussuomalaiset: Työttömiä kyykytetään ja ministeri myöntää sen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä: Hallituksen tulee nujertaa työttömyys, ei työttömiä

Myös kansanedustaja Arja Juvonen allekirjoitti kansalaisaloitteen aktiivimallia vastaan – “tässä kyykytysmallissa työministeri Lindströmin tangossa on liikaa rautaa”

PS tyrmää työn pakkohakumallin: “Aktiivimallinkin sotkut vielä korjaamatta”

Meri: Ministeri Lindström ajaa eri asioita ministerinä kuin mitä oli aiemmin luvannut

Eerola ei usko aktiivimallin työllistävään vaikutukseen: ”Se on ihmisten kiusaamista”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Antikainen: Elokapina tulee lakkauttaa
Keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan ympäristöjärjestö Elokapinan lakkauttamista sekä sitä rahoittavan Elonvaalijat ry:n toiminnan kieltämistä. Kansalaisaloitteessa esitetään myös, että tuomioistuin määrittelisi Elokapinan rikollisryhmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen antoi aloitteelle vahvan tukensa ja korosti puheenvuoroissaan Elokapinan aiheuttamaa haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle.

Purra Ylen puheenjohtajatentissä: Tärkeintä on turvallinen Suomi – ”Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ratkaistaan kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa”
Ylen alue- ja kuntavaalien kolmannessa puheenjohtajatentissä kohtasivat torstai-iltana perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Sofia Virta ja Liike Nytin Harry Harkimo.

Vigelius kyselytunnilla: ’’Yli 80 % hoitajista kuormittuu työkaverin kielitaidon puutteesta’’
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius nosti tänään eduskunnan kyselytunnilla esiin vakavan huolen hoitoalan kielitaidon puutteista.

Ruotsidemokraatit Narinkkatorilla: ”Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa!”
Ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kansanedustajia vieraili Narinkkatorin vaalikontilla Pohjoismaiden neuvoston kokousten yhteydessä. - Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa. Pitäkää rajanne kiinni. Huolehtikaa, että asetatte oman maanne kansalaiset etusijalle! ruotsidemokraattien kansanedustaja Victoria Tiblom vetosi äänestäjiin Narinkkatorilla.

Puola otti käyttöön Suomen mallin mukaisen rajaturvallisuuslain
Puolan presidentti on vahvistanut Suomen mallin mukaisen rajaturvallisuuslain, joka hyväksyttiin parlamentissa selvällä enemmistöllä. Vain vasemmisto äänesti lakia vastaan. Puolan itärajalla on ollut väkivaltaisuuksia jo vuosien ajan johtuen Venäjän masinoimasta hybridioperaatiosta.