

Ajatushautomo Gatestone Institute: Ruotsin vaaleissa roppakaupalla epämääräisyyksiä – ruotsidemokraattien tappioksi
Ruotsin vaaleissa satunnaisotannalla tehdyissä vaalitarkkailuissa liki joka toinen kohde nostatti kulmakarvoja. Ajatushautomo Gatestone Institute koosti pitkän listan epämääräisyyksistä, jotka koituivat ruotsidemokraattien tappioksi.
Outouksiin kuuluu muun muassa se, että äänestyskoppiin mennään porukalla vahtimaan ja neuvomaan muita äänestämisessä sekä ruotsidemokraattien vaalilipukkeiden jättäminen toimittamatta vaalipaikalle.
Ajatushautomo havaitsi vaalien alla gallupien ja vaalituloksen selkeän eron. Neljä päivää ennen vaaleja ruotsidemokraatit olivat jopa kannatuskyselyn kärjessä. Ruotsissa vaaleissa toimitaan muutamassa kohtaa hyvin poikkeuksellisella tavalla verrattaessa Suomen vaalikäytäntöön.
Vaalisalaisuus retuperällä
Ruotsin vaalien kummajaisiin kuuluu se, että eri puolueiden vaalilipukkeilla on oma värityksensä. Äänestäjä nappaa lipukkeen kaikkien nähtävillä olevasta telineestä. Toisin sanoen puoliso tai naapuri voi suoraan nähdä puolueen, joka on saamassa äänen. Ryhmäpaine voi vaikuttaa äänestettävään puolueeseen erityisesti, jos samassa taloudessa asuvilla on erilainen suosikkipuolue.
Tämän lisäksi äänestyskoppiin voidaan mennä ryhmällä. Vaalitarkkailijat havaitsivat erityisesti maahanmuuttajaperheissä, että perheen pää valitsi kaikille täysi-ikäisille perheenjäsenilleen vaalilipukkeet.
Ryhmä-äänestämistä perustellaan sillä, että äänestäjä voi tarvita apua. Esimerkiksi vanhuksilla voi olla liian lukukelvoton käsiala. Tämä kuitenkin mahdollistaa kaitsemisen: joku vahtii, että jokainen äänestää tasan niin kuin on sovittu. Suomessa vastuullisessa tehtävässään apua tarjoaa vaaliavustaja eikä esimerkiksi perheenjäsen – saati puoluepolitiikko.
Muun muassa Tukholmasta ja Göteborgista ilmoitettiin useaan otteeseen, että ruotsidemokraattien äänestyskuoret oli avattu ja suljettu uudelleen. Eräällä vaalihuoneistolla toimitsijat kehottivat äänestäjiä jättäämään kuoret avoimiksi. Ruotsidemokraattien vaalilipukkeita oli myös varastettu, jottei puoluetta voitu äänestää. Näin kävi Göteborgissa.
Gatestone Institute kirjoittaa myös erittäin viekkaasta tempusta. Ruotsidemokraattien vaalilipukkeet oli vaihdettu naapurikunnan lipukkeisiin, jolloin ruotsidemokraatteja äänestävä saattoikin epähuomiossa antaa mitätöidyksi päätyvän äänen.
Lahjontaa ja uhkailuja
Vaalien alla poliisi sai yli 2 300 ilmoitusta äänestäjien uhkailusta. Itse vaaleissa vaalilautakunta sai yli 400 ilmoitusta vaalipetosepäilyistä. Syyttäjä tutkii ilmoituksia.
Botkyrkan Moderaattien toiminta on johtanut syyteharkintaan tapauksessa, jossa paikalliset muslimijohtajat lupasivat puolueelle 3 000 ääntä. Ilmaista lounasta ei ole. Muslimiyhteisö halusi ääniensä vastikkeeksi rakennusluvan moskeijaan. Moderaatit jättivät tarjouksen roikkumaan ja torjuivat lahjontayrityksen vain pari päivää ennen vaaleja.
Degerforsissa sosiaalidemokraattien poliitikko lupasi demariäänistä noin 50 euroa vaivanpalkkaa. Samassa kaupungissa demaripoliitikon väitetään “avustaneen” äänestäjiä äänestyskopissa.
Sosiaalidemokraatit kuluttivat 8 miljoonaa kruunua (n. 770 000 euroa) kampanjaan, jossa kehotettiin erityisesti maahanmuuttajien asuttamien lähiöiden asukkaita äänestämään. Tukholman Rinkebyssä kampanja toi villoja. Rinkebyssä sosiaalidemokraatteja äänesti 77 prosenttia äänestäneistä.
Ruotsidemokraattien vaalisyrjintä ei esiintynyt ensimmäistä kertaa vaaleissa. Viime europarlamenttivaaleissa ääntenlaskija kirjoitti Facebookissa, josko hänen tulisi hävittää koko Ruotsidemokraattien vaalilippupino.
Rajavalvontaraportti myöhästyi “yllättäen”
Ruotsidemokraattien eräs vaaliteema oli maan rajavalvonnan tila. EU:n virallinen raportti rajavalvonnan tilasta väitetään pidetyn pimennossa Ruotsin vaalien yli. Raportissa todettiin Ruotsin rajavalvonnan olevan EU:n surkeinta.
Raportin mukaan Ruotsin rajavalvojilla on vaikeuksia erottaa aitoa passia väärennöksestä. Jihadistit ja teeskentelevät turvapaikanhakijat suosivat väärennettyjä matkustusasiakirjoja.
Viranomaisilla on erityisiä vaikeuksia Tukholman Arlandan lentokentällä ja raportissa kehotettiin EU:n rajavalvoja Frontexia ottamaan tilanne hallintaan.
Expressen-lehden mukaan oikeusministeriö piti raporttia poliittisena ruutitynnyrinä, minkä väitettiin johtaneen raportin julkaisun lykkääntymiseen. Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson on torjunut nämä väitteet.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vaalisalaisuus lahjonta vaalitarkkailijat Gatestone Institute Ruotsin valtiopäivävaalit Ruotsidemokraatit Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vanha valta varpaillaan ruotsidemokraattien suosiosta – Jimmie Åkessonilta estettiin pääsy TV:n pääministeriväittelyyn

Ställdalenissa lähes puolet äänesti ruotsidemokraatteja – vastaanottokeskus oli kaupunkilaisille liikaa: “Ensin tuli viisi bussia ja seuraavana päivänä kymmenen lisää”

Ruotsidemokraattien vaalilipukkeita puuttui Göteborgissa, oliko tarkoitus sabotoida vaaleja? – Halla-aho: Olen huolissani ruotsalaisen demokratian tilasta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää