– Kirjastoista lainattiin vuonna 2024 ennätysmäärä muun muassa lastenkirjoja. Painettujen kirjojen lainaus nousi kaikkiaan neljä prosenttia. Lukeminen, ja aivan erityisesti lasten ja lapsille lukeminen, on erittäin tärkeää tulevaisuuden kannalta. Lukutaito on oppimisen ja kehittymisen edellytys, Pekka Aittakumpu toteaa.
Aittakumpu huomauttaa, että asiaa hehkuttaneissa tiedotteissa (esimerkiksi Avi ja Sanasto) ei kuitenkaan mainita, että aivan erityisen suuri nousu on tapahtunut muun kuin suomenkielisen kirjallisuuden lainausmäärissä. Aittakummun mukaan Suomen yleisten kirjastojen tilastojen mukaan vuodesta 2021 vuoteen 2024 suomenkielisten kirjojen lainaukset ovat lisääntyneet 13,9 %, ruotsinkielisten 21,9 % ja muunkielisten peräti 41,7 %.
– Lukemisen ja lukutaidon edistämistä ajaneet päättäjät ja muut toimijat voivat onnitella itseään siitä, että kirjastoista lainataan yhä enemmän kirjoja. Sen sijaan siinä on epäonnistuttu, että valtava määrä maahanmuuttajia ei kotoudu suomalaiseen yhteiskuntaan heikon tai jopa olemattoman suomen kielen taidon takia ja että englannin kieli valtaa maassamme alaa suomen kielen kustannuksella.
Maahanmuuttajien lukutaito erityisen heikkoa
Aittakumpu muistuttaa, että viimeisimmän Pisa-raportin mukaan ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajataustaisista oppilaista peräti 61 prosentilla ja toisen sukupolven maahanmuuttajataustaisista oppilaista 39 prosentilla oli vuonna 2022 niin heikko lukutaito, että heillä ei ole riittäviä tietoja ja taitoja osallistuakseen täysipainoisesti yhteiskunnan toimintoihin, kuten jatko-opintoihin ja työelämään.
– Suomen kielen taidon olennainen merkitys tuli esille myös lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin tämän vuoden tammikuussa julkaistun jäsenkyselyn tuloksissa, joiden mukaan vieraskielisten hoitajien heikko suomen kielen taito aiheuttaa runsaasti vaaratilanteita ja potilasvahinkoja. Hoitajista 80 prosenttia piti ulkomailta palkattujen hoitajien suomen kielen taitoa riittämättömänä ja 84 prosenttia koki sen kuormittavan heitä.
Suomen kielen asema ei saa rapautua
Aittakummun mukaan suomen kielen asemaa tulee vahvistaa lainsäädännöllä säätämällä korkeakouluille velvoite tarjota opetusta suomen ja ruotsin kielellä kaikilla tutkintotasoilla, asettamalla kahviloille ja ravintoloille velvoite palvella tarvittaessa myös suomen kielellä ja lisäämällä kielilakiin sen tehtäväksi myös suomen ja ruotsin kielen suojeleminen ja kehittäminen. Aittakummun lakialoite aiheesta oli eduskunnan lähetekeskustelussa 12.3.2025.
Aittakumpu korostaa, että myös varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa ja toisella asteella tulee vahvistaa suomen kielen käyttöä.
– Kunnissa on pohdittava vakavasti sitä, kuinka paljon aikaa ja rahaa on syytä käyttää vieraskielisten aineistojen hankintaan ja ylläpitoon. Suomen kielen tulee säilyä niin arkisen kanssakäymisen kuin tieteen, taiteen ja hallinnon kielenä. Emme saa antaa ainutlaatuisen suomen kielen aseman rapautua.