
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
PS ARKISTO
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on jättänyt eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa hän ehdottaa, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, jotka johtavat Suomen irtautumiseen Ottawan sopimuksesta, oman kansallisen miinantuotannon aloittamiseen ja sitä kautta Suomen puolustuksen vahvistumiseen.
Tiedotusvälineissä on uutisoitu, kuinka Euroopan eri maissa Venäjää epäillään räikeistä sabotaaseista ja epäsuorista vaikuttamisyrityksistä. Tämän vuoden aikana Venäjän todistetut ja epäillyt hybridihyökkäykset Eurooppaa vastaan ovat kiihtyneet. Korkea-arvoinen Nato-viranomainen on kuvaillut aiemmin tänä vuonna venäläisagenttien palkkaavan paikallisia tekijöitä tekemään sabotaasirikoksia puolestaan.
– Uhan kuvaillaan olevan kasvava. Sabotaasia on tapahtunut ainakin viimeisen puolen vuoden ajan, sanoo kansanedustaja Sanna Antikainen.
Venäjä onkin toteuttanut ”röyhkeää” sabotaasioperaatiota sotilasliitto Naton jäsenmaissa. Kohteena ovat olleet erityisesti Ukrainan aseavun toimitusreitit ja niistä päättävät poliitikot. Venäjän hybridisodankäynti on eskaloitunut ja levinnyt puolen vuoden aikana ”ennennäkemättömällä” tahdilla.
Antikainen muistuttaa, että vaikka Suomi ratifioi Ottawan jalkaväkimiinat kieltävän sopimuksen vuonna 2011, on huomattava, että kaikki suvereenit valtiot sitoumuksia tehdessään pidättävät itsellään myös oikeuden harkita asiaa uudelleen tilanteen muututtua.
– Tiedotusvälineistä on voinut lukea, että joidenkin asiantuntijoiden mukaan aikoinaan kansainvälinen paine johti sopimukseen liittymiseen, mikä taas aiheutui virheellisestä tulkinnasta siitä, miten Suomi jalkaväkimiinoja käytännössä käyttäisi. Suomi oli myös joidenkin teorioiden mukaan kyvytön puolustamaan omaan maantieteeseen soveltuvien erityisratkaisujen tarpeellisuutta, Antikainen harmittelee.
Kansainvälisissä piireissä levisi tuolloin vääriä mielikuvia Suomen puolustustaisteluista menneisyydessä, ja mielikuvat maastoon holtittomasti kylvetyistä lapsien jalkoja silpovista jalkaväkimiinoista eivät Suomen kohdalla ole pitäneet eivätkä pidä paikkaansa.
– Suomessa jalkaväkimiinoja käytettäisiin vain osana Suomen puolustusta vihamielistä sotilaallista hyökkäystä vastaan. Jalkaväkimiinat olisivat niin tarkoin sijoitettuja ja kartoitettuja, ettei niihin törmäisi kuin Suomeen hyökkäävä vihollinen. Osana sotilaallista puolustusta Suomi käyttäisi jalkaväkimiinoja hyökkääjän etenemisen estämiseksi, Antikainen täsmentää.
– Ottaen huomioon Suomen yli 1 300 kilometrin pituinen Venäjän vastainen raja ja Ukrainassa toteutuva Venäjän käyttämä massamainen jalkaväen käyttö ovat jalkaväkimiinat tehokas keino torjua laajamittaista hyökkäystä ja estää kustannustehokkaasti hyökkääjän eteneminen muiden puolustuksellisten keinojen tukena.
Ottawan sopimus haitannut suuresti Ukrainaa
Antikainen huomauttaa, että Venäjä itse ei ole Ottawan sopimuksen osapuoli ja se on käyttänyt jalkaväkimiinoja Ukrainassa traagisin seurauksin.
– Käytännössä Venäjän jalkaväkimiinat ovat haitanneet suuresti Ukrainan puolustuksen yrityksiä saada Venäjän oikeudettomasti itselleen valtaamia alueita takaisin Ukrainalle itselleen. Yksipuolisen Ottawan sopimuksen aiheuttamat rajoitteet ja haitat Ukrainan puolustustaistelulle ovat Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen tulleet käytännössä näkyviksi viimeisten lähes kolmen vuoden aikana.
Suomella on 1 300 kilometrin pituinen Venäjän vastainen raja puolustettavana.
– On huomattava, että Suomen raja on myös EU:n ja Naton Venäjän vastainen ulkoraja, jonka puolustussuunnittelusta ja käytännön puolustuksesta Suomi on vastuussa – liittolaistensa avustuksella, Antikainen muistuttaa.
– Nyt on ryhdyttävä pikaisesti toimenpiteisiin, jotta Suomi saadaan irti Ottawan sopimuksesta ja saadaan oma kansallinen miinantuotanto aloitettua. Näin saadaan rakkaan isänmaamme puolustusta vahvistettua.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Viikon suosituimmat
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.
Hallitus pyrkii yksinkertaistamaan sosiaaliturvajärjestelmää. Tavoitteena on sujuvampi, yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi sosiaaliturvajärjestelmä. Tarkoituksena on ohjata ihminen hakemaan ensin ensisijaisia etuuksia, kuten työmarkkinatukea, jotta henkilö saadaan palvelujärjestelmän piiriin ja velvoitteiden pariin.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mukaan vihervasemmistoa ei näytä kiinnostavan Suomen ja suomalaisten turvallisuus - saati puolustuskyky.
Lääkärit ilman rajoja -järjestöltä on perätty vastausta kysymykseen, miten järjestö on voinut toimia gazalaisissa sairaaloissa huomaamatta Hamasin läsnäoloa tai sairaaloissa pidettyjä panttivankeja. The Atlanticin julkaisu todentaa, että sekä terroristit että heidän asevarastonsa sairaaloissa olivat järjestön yleisessä tiedossa oleva vaiettu salaisuus.
Yhdysvaltain valtionhallinnon tehostaminen jatkuu. Osana leikkauksia transsukupuolisille maanviljelijöille suunnattujen erityishankkeiden rahoittaminen on lopetettu. Tuholaistorjuntaan ei etsitä enää "monimuotoisuutta". Myös tiedostavat tomaatinsiemenet heitettiin roskiin.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra nosti maahanmuuton esiin suurimpana syynä Suomen Pisa-tulosten laskemiselle eilisessä puheenjohtajatentissä.
Ulkomaalaistaustaisten äänestäjien määrä ja samalla painoarvo on edelleen kasvanut viime kuntavaaleista. Helsingissä ulkomaalaisia äänestäjiä on lähes 11 prosenttia ja Vantaalla jopa 15,8 prosenttia. Vasemmistopuolueet ovatkin aloittaneet loppukirin haaliakseen maahanmuuttajien massat taakseen.
Ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kansanedustajia vieraili Narinkkatorin vaalikontilla Pohjoismaiden neuvoston kokousten yhteydessä. - Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa. Pitäkää rajanne kiinni. Huolehtikaa, että asetatte oman maanne kansalaiset etusijalle! ruotsidemokraattien kansanedustaja Victoria Tiblom vetosi äänestäjiin Narinkkatorilla.
Eduskunnassa käytiin keskiviikkona keskustelu välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen liittyen. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ihmetteli opposition vaalien alla kiihtyvää kurjuuden julistusta.
Aikuisopiskelija Aino pitää hyvin kyseenalaisena, että Suomeen tuotetaan kansainvälisiä opiskelijoita, joilla ei ole edes perustaitoja tai mahdollisuuksia työllistyä Suomessa. Samaan aikaan hänelle tarjotaan syventävien opintojen sijaan lähiopetusta, johon kuluu mm. leikkimistä legoilla.
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää