Aika loppumassa – kuilu Kreikan ja velkojien välillä leveni
Euromaiden valtiovarainministereistä koottu euroryhmä kokousti maanantaina Kreikan taloustilanteesta, mutta kokous päättyi ennen aikojaan epäonnistumiseen. Kokouksen tarkoitus olisi löytää Kreikalle selkeät askelmerkit, joilla maan taloustilanne saataisiin kääntymään parempaan. Ennakkoarvioiden mukaan yhteenotto olisi kova, mutta siitä tulikin täydellinen pannukakku.
Viime keskiviikkona euroryhmän lisäkokouksessa ei päästy yhteisymmärrykseen juuri mistään. Torstaina EU-johtajien kokous päättyi yhtä epäselvään tilanteeseen. Ateenassa vieraili troikan (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto) edustajisto läpi viikonlopun. Tarkoitus oli kartoittaa tilannetta ja päästä jonkinasteiseen yhteisymmärrykseen.
Kreikka haluaa lopettaa tukiohjelman ehdoista noin kolmanneksen. Lisäksi maa tarvitsee lyhyen ajan rahoitusta. Kreikka toivoo, että tuon rahoituksen aikana voidaan neuvotella Kreikan jatko-ohjelmista.
Viikonlopun aikana eri osapuolten näkemykset kuitenkin vain loittonivat toisistaan. Troikan edustajat katsovat, että Kreikka haluaa itse asiassa romuttaa tukiohjelmansa säädöksista enemmän kuin ilmoitetun kolmasosan.
Varoufakis: ensin tarjolla oli hyväksyttävä luonnos
Kokous päättyi noin neljän tunnin jälkeen. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis kertoi, että aluksi Kreikalle tarjottiin sopimusluonnosta, jonka Kreikka olisi voinut hyväksyä. Luonnoksen oli tehnyt Euroopan komissio, ja sen esitteli talouskomissaari Pierre Moscovici.
Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem veti kuitenkin luonnoksen pois ja muutti siitä muotoon, jota Kreikka ei voinut enää hyväksyä. Djisselbloem päätti kokouksen huomattuaan, ettei asiassa päästä lähellekään yhteisymmärrystä.
– Mitään hyvää ei Euroopan Unionin historiassa olla saavutettu uhkavaatimuksilla, Varoufakis totesi.
Uuden luonnoksen mukaan Kreikka hakisi jatkoa tukiohjelmalleen. Kreikka on useaan otteeseen kertonut, ettei maa aio jatkaa vanhaa ohjelmaa, jonka se katsoo aiheuttaneen kreikkalaisten kärsimyksen.
Kreikan edustaja kertoi, että tällaiset vaatimukset ovat “absurdeja”.
– He haaskaavat vain aikaansa, edustaja kertoi yrityksistä saada Kreikka jatkamaan aiempaa tukiohjelmaa.
Schäuble on pahoillaan kreikkalaisten puolesta
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ilmoitti ennen kokousta olevansa pahoillaan kreikkalaisten puolesta. Hän kertoi kreikkalaisten “valinneen hallituksen, joka juuri nyt käyttäytyy vastuuttomasti.” Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker arveli ennen kokousta niin ikään, ettei sopimukseen päästä maanantaina. Aiemmin Djisselbloem totesi, ettei hän ole optimistinen, ja ettei kannata elätellä suuria toiveita.
Schäublen mukaan tukiohjelmaa on jatkettava. Schäuble olisi valmis nimeämään troikan jollain muulla nimellä, mutta valvonta on hänen mukaansa välttämätöntä.
Myös muilla saksalaisilla oli vastaava näkemys. Financial Times kertoo nimettömänä esiintyvästä korkea-arvoisesta Saksan edustajasta, joka ei hyväksy kreikkalaisten tulevan “heittämään pommia Euroopan komissiolle ja ottamaan komissiota panttivangiksi.”
Kreikan hallituksella on kuitenkin kreikkalaisten vankka tuki. Arviolta 20 000 hallituksen kannattajaa kokoontui sunnuntaina Ateenan parlamenttitalon edessä olevalle Syntagma-aukiolle. Kreikan hallitusta tukevia mielenosoituksia on järjestetty myös muissa suurissa Euroopan kaupungeissa.
Uusia kokouksia ja talletuspakopelkoja
Euroryhmä voi joutua järjestämään hätäkokouksen vielä myöhemmin tällä viikolla, koska nyt ei päästy sopuun Kreikan lainaohjelmasta. Sovun tulisi kuitenkin löytyä pian, sillä sopimus pitäisi hyväksyttää vielä muutaman euromaan kansallisissa parlamenteissa.
Djisselbloem katsoo uuden kokouksen mahdolliseksi vain, jos Kreikka anoo jatkoa vanhalle tukiohjelmalleen. Kreikalla on keskiviikkoiltaan asti aikaa jättää jatkohakemus. Tällöin kokous voitaisiin pitää perjantaina.
Kreikan lainaohjelma päättyy helmikuun lopussa. Ilman uutta ohjelmaa – tai vanhan ohjelman jatkoa – Kreikalla ei ole hätärahoituskanavia auki Euroopan suuntaan maaliskuun alussa. FT kirjoittaa tämän huolestuttavan europäättäjiä. Lisäksi umpikuja voi synnyttää pysäyttämättömän talletuspaon kreikkalaispankeista.
Kreikan pörssi ja valtiolainat olivat laskussa maanantaina. Markkinoiden toiveet saada yhteistä säveltä viikonlopun aikana jäivät toteutumatta. Yhdysvaltalaispankki JP Morgan arvelee Kreikan pankkien kestävän enää 14 viikkoa, mikäli tilanne säilyy ennallaan.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää