LEHTIKUVA
Aftonbladet: ”Huumeparonien kanssa veljeilevä Taliban on Pakistanin luomus, joka käyttää uskonveljiä tykinruokana”
Taliban on Pakistanin tiedustelupalvelu ISI:n aikaansannos, jonka tehtävä on edistää etnistä yhtenäisyyttä kahden puolen Afganistanin vastaista rajaa. Kummankin maan koraanikoulut tuottavat ”ideologisesti motivoitunutta tykinruokaa” epäsymmetriseen valtapeliin, jonka varmoja voittajia ovat ainoastaan Afganistanin huumeparonit, todetaan Aftonbladetin kolumnissa.
Talibanit eivät ole yksikään niistä ryhmistä, joita USA ja Saudi-Arabia rahoittivat taistelussa neuvostoarmeijan miehitystä vastaan 1980-luvulla Afganistanissa. Talibanin jäljet johtavat Pakistaniin, jossa maan tiedustelupalvelu ISI organisoi sekä rahoitti Taliban-järjestön perustamisen. Alkuperäisenä motiivina oli pystyttää Kabuliin ystävällismielinen hallitus, joka tukisi Pakistanin politiikkaa muslimivaltaisella sekä kiistellyllä Kashmirin alueella Intian ja Kiinan rajalla.
Pakistanin tavoitteena oli ja on edistää rajan kummallakin puolen asuvien paštujen eli pataanien yhtenäisyyttä Pakistanin eduksi. Etninen yhteenkuuluvuus on alueella valtion kansalaisuutta merkittävämpi tekijä ja Afganistanin asukkaista 40 prosenttia on paštuja. Tärkeä osa järjestön ytimen rakentamista olivat ja ovat koraanikoulut, joissa kasvatetaan ”ideologisesti motivoitunutta tykinruokaa”, toteaa Wolfgang Hansson Aftonbladetin kolumnissaan.
Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Pakistan on tukenut Yhdysvaltoja taistelussa terrorismia vastaan ja saanut siitä hyvästä satojen miljoonien dollareiden arvosta sotilaallista apua. Samaan aikaan Pakistanin tiedustelupalvelu on tukenut talibaneja amerikkalaisilta peräisin olevilla aseilla. Pakistan on täten pelannut onnistuneesti kaksinaamaista peliä Yhdysvaltain kanssa vailla sen suurempaa tunnekuohua. Suurvaltapolitiikka näyttää olevan mahdollisen taitamattomuutta.
Afganistan on huumekaupan kultakaivos
Vaikka Taliban saa rahoitusta sekä Pakistanista, että Persianlahden arabivaltioilta, huumekauppa on järjestön keskeisin tulonlähde ja hiukan kommentoijasta riippuen myös sen olemassaolon mahdollinen tarkoitus. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Taliban-äärijärjestön tuloista 60 prosenttia tulee huumekaupasta, pääosin oopiumijohdannaisista mutta myös synteettisistä huumeista.
Huumeparonit eivät välttämättä ole talibaneja, mutta varmasti kannattavat feodaaliyhteiskunnan säilyttämistä oman valtansa takeena. Huumekauppiaiden, erinäisten rosvopäälliköiden ja talibaninen yhteiselo on omalaatuinen symbioosi, jossa takapajuinen kansa on rikollisten ja hirmuhallinnon yhteinen etu.
Talibanit yrittävät nyt ainakin aluksi harjoittaa ihmiskasvoista politiikkaa Afganistanissa. Brutaalin terrorin vuodet 1996–2001 ovat edelleen kansainvälisen yhteisön muistissa ja nykytalibanit haluavat välttää paaria-valtion kohtelua. Se olisi haitaksi emiraatin kansainväliselle maineelle ja sitä kautta liiketoimille. Paradoksaalista kyllä, kyseessä voi olla myös tavoite tulopuolen maksimoimiseksi, jota auttaisi kansainvälisen kehitysavun katkeamaton virta. Sinisilmäisiä näyttää olevan helppo jymäyttää.
Kiina täyttää suurvaltapoliittisen tyhjiön
Amerikkalaisten vetäytyminen Afganistanista sai aikaan sotilaallisen tyhjiön, jonka Taliban ensisijaisesti täytti, mutta muitakin on tulossa saaliinjaolle. Ensimmäisenä paikalle on marssinut Kiina, joka yhtäältä haluaa pitää oman muslimiväestönsä (uiguurit) anturan alla ja toisaalta himoitsee Afganistanin runsaita luonnonvaroja.
Kiina näkisi Afganistanin kernaasti myös osana uutta Silkkitietä (Belt and Road Iniative), joka kuljettaa kiinalaistuotteita ja vaikutusvaltaa joka puolelle maapalloa.
Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi heinäkuun lopulla kollegansa Wang Yin ja esitti huolensa muslimiväestön sorrosta Kiinassa. Pari päivää myöhemmin Kiinan ulkoministeri tapasi islamistisen Taliban-äärijärjestön edustajat.
Ideologisesti tarkasteltuna talibanit ja Peking ovat kaukana toisistaan. Mutta suurvaltapolitiikassahan kyse ei ole ideologiasta. Jäljet tosin pelottavat: kun Neuvostoliitto lähti häntä koipien välissä Afganistanista vuonna 1989, koko supervalta luhistui pari vuotta myöhemmin. Ehkä Pekingissäkin vielä kerran mietitään, miten syvälle Afganistanin asioihin kannattaa upota.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Belt and Road Iniative) Wang Yi pataanit paštu talibanit ISI Persianlahden arabivaltiot Afghanistan oopiumi Taliban Taleban Uiguurit Wolfgang Hansson heroiini Pakistan huumekauppa Neuvostoliitto Pekka Haavisto Kiina Yhdysvallat Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Karu tilinpäätös Afganistanista – Huhtasaari: “Hukkaan heitettyä aikaa ja rahaa”, Junnila ei usko suursotien jälkipyykin pesun kiinnostavan tämän jälkeen
Taliban tuli ja otti vallan – mikä muuttuu Afganistanissa?
Ayaan Hirsi Ali: Islamistit tavoittelevat valtaa länsimaissa hyödyntämällä sinisilmäistä woke-vasemmistoa
Jopa kolme miljoonaa afgaania Eurooppaan – avustustyöntekijä ennustaa siirtolaisvyöryä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää