LEHTIKUVA
AfD ohitti Merkelin CDU:n tämän kotipihallaan – näpäytys avoimelle maahanmuuttopolitiikalle
Saksan Mecklenburg-Vorpommernissa käytiin sunnuntaina osavaltiovaalit, joiden kiistattomin voittaja oli vaihtoehtopuolue Alternative für Deutschland (AfD). Puolue tuli toiseksi sosialidemokraattien (SPD) jälkeen ohittaen Saksan liittokansleri Angela Merkelin luotsaaman kristillisdemokraatit (CDU). CDU:n jäämistä AfD:n taakse Merkelin kotiosavaltiossa on pidetty maailmalla kovana takaiskuna. Lehdistö kirjoittaa vaalitappion olleen nöyryyttävä.
SPD keräsi 30,6 prosenttia annetuista äänistä. AfD kiri toiseksi 20,8 prosentin äänisaalillaan. Puolue jäi hieman viimeisimmistä kannatusmittauksista. CDU kasasi 19 prosentin potin. Vasemmistoa edustava Die Linke saavutti neljännen sijan 13,2 prosentin siivulla. Viiden prosentin äänikynnyksen alle jäivät vihreät, liberaalipuolue FDP, sekä uusnatsipuolueeksi nimitetty NPD. Vihreät ja NPD putosivat osavaltioparlamentista pois.
Muille raskaita tappioita
AfD:n hyvän vaalituloksen myötä muut puolueet kokivat raskaita tappioita. Aiempiin vaaleihin nähden CDU menetti neljä prosenttiyksikköä, SPD:n potista suli viisi prosenttiyksikköä, sekä Die Linke menetti sekin vähän yli viisi prosenttiyksikköä. Edelliset vaalit käytiin vuonna 2011. AfD perustettiin vuonna 2013.
Osavaltioparlamentin hallituksen on arveltu koostuvan edelleen CDU:sta ja SPD:stä. Vaalimatematiikka huomioiden nämä kaksi puoluetta saisi kasattua enemmistön. AfD on mullistanut poliittisen kentän, sillä puolue on edennyt kaikissa viime vaaleissa uutena puolueena yhdeksään osavaltioparlamenttiin. Seuraavat vaalit käydään Berliinissä.
“Liittokansleriuden lopun alku”
AfD:n raju suosio johtui pääsääntöisesti Merkelin avoimesta maahanmuuttopolitiikasta. Vaalitulosta on pidetty näpäytyksenä Merkelille. AfD:n paikallisjohtaja Leif-Erik Holm on ollut tyytyväinen vaalitulokseen, vaikka puolueen tavoitteena oli nousta Mecklenburg-Vorpommernissa suurimmaksi puolueeksi.
– Tänään ehkä nähtiin liittokansleriuden lopun alku, Holm lausui vaali-iltana.
Ennennäkemätön tappio
Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, ettei CDU ole koskaan menestynyt näin huonosti Mecklenburg-Vorpommernissa. Osavaltion vaaleja on pidetty ensi vuoden liittopäivävaalien koetinkivenä.
CDU on kertonut avoimesti, että liittokansleri Merkelin avoin maahanmuuttopolitiikka “on tuullut AfD:n purjeisiin”. BBC kirjoittaa, ettei Merkelin viesti “me pystymme tähän kyllä” ole vakuuttanut saksalaisäänestäjiä. Merkel on toistanut kyseistä viestiä. Hän viittaa maahanmuuton tuomiin haasteisiin. Saksaan tuli viime vuonna liki miljoona turvapaikanhakijaa.
BBC:n Berliinin kirjeenvaihtaja Damien McGuinness sanoi, että vaalitulos painostaa Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa kurssimuutokseen.
HENRI MYLLYNIEMI
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Merkel torjuu nousukiidossa olevaa AfD:tä kuin ärsyttävää herhiläistä – “Berliini, meillä on ongelma”
Brexit vie Saksaa perimmäisten kysymysten äärellä – syntyykö saksalainen Eurooppa vai eurooppalainen Saksa?
EU:n hajoaminen jo Trumpin valintaa suurempi riski – Merkel: On kyse sodasta ja rauhasta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää