

LEHTIKUVA
AfD ohitti Merkelin CDU:n tämän kotipihallaan – näpäytys avoimelle maahanmuuttopolitiikalle
Saksan Mecklenburg-Vorpommernissa käytiin sunnuntaina osavaltiovaalit, joiden kiistattomin voittaja oli vaihtoehtopuolue Alternative für Deutschland (AfD). Puolue tuli toiseksi sosialidemokraattien (SPD) jälkeen ohittaen Saksan liittokansleri Angela Merkelin luotsaaman kristillisdemokraatit (CDU). CDU:n jäämistä AfD:n taakse Merkelin kotiosavaltiossa on pidetty maailmalla kovana takaiskuna. Lehdistö kirjoittaa vaalitappion olleen nöyryyttävä.
SPD keräsi 30,6 prosenttia annetuista äänistä. AfD kiri toiseksi 20,8 prosentin äänisaalillaan. Puolue jäi hieman viimeisimmistä kannatusmittauksista. CDU kasasi 19 prosentin potin. Vasemmistoa edustava Die Linke saavutti neljännen sijan 13,2 prosentin siivulla. Viiden prosentin äänikynnyksen alle jäivät vihreät, liberaalipuolue FDP, sekä uusnatsipuolueeksi nimitetty NPD. Vihreät ja NPD putosivat osavaltioparlamentista pois.
Muille raskaita tappioita
AfD:n hyvän vaalituloksen myötä muut puolueet kokivat raskaita tappioita. Aiempiin vaaleihin nähden CDU menetti neljä prosenttiyksikköä, SPD:n potista suli viisi prosenttiyksikköä, sekä Die Linke menetti sekin vähän yli viisi prosenttiyksikköä. Edelliset vaalit käytiin vuonna 2011. AfD perustettiin vuonna 2013.
Osavaltioparlamentin hallituksen on arveltu koostuvan edelleen CDU:sta ja SPD:stä. Vaalimatematiikka huomioiden nämä kaksi puoluetta saisi kasattua enemmistön. AfD on mullistanut poliittisen kentän, sillä puolue on edennyt kaikissa viime vaaleissa uutena puolueena yhdeksään osavaltioparlamenttiin. Seuraavat vaalit käydään Berliinissä.
“Liittokansleriuden lopun alku”
AfD:n raju suosio johtui pääsääntöisesti Merkelin avoimesta maahanmuuttopolitiikasta. Vaalitulosta on pidetty näpäytyksenä Merkelille. AfD:n paikallisjohtaja Leif-Erik Holm on ollut tyytyväinen vaalitulokseen, vaikka puolueen tavoitteena oli nousta Mecklenburg-Vorpommernissa suurimmaksi puolueeksi.
– Tänään ehkä nähtiin liittokansleriuden lopun alku, Holm lausui vaali-iltana.
Ennennäkemätön tappio
Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, ettei CDU ole koskaan menestynyt näin huonosti Mecklenburg-Vorpommernissa. Osavaltion vaaleja on pidetty ensi vuoden liittopäivävaalien koetinkivenä.
CDU on kertonut avoimesti, että liittokansleri Merkelin avoin maahanmuuttopolitiikka “on tuullut AfD:n purjeisiin”. BBC kirjoittaa, ettei Merkelin viesti “me pystymme tähän kyllä” ole vakuuttanut saksalaisäänestäjiä. Merkel on toistanut kyseistä viestiä. Hän viittaa maahanmuuton tuomiin haasteisiin. Saksaan tuli viime vuonna liki miljoona turvapaikanhakijaa.
BBC:n Berliinin kirjeenvaihtaja Damien McGuinness sanoi, että vaalitulos painostaa Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa kurssimuutokseen.
HENRI MYLLYNIEMI
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Merkel torjuu nousukiidossa olevaa AfD:tä kuin ärsyttävää herhiläistä – “Berliini, meillä on ongelma”

Brexit vie Saksaa perimmäisten kysymysten äärellä – syntyykö saksalainen Eurooppa vai eurooppalainen Saksa?

EU:n hajoaminen jo Trumpin valintaa suurempi riski – Merkel: On kyse sodasta ja rauhasta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää