

Matias Turkkila
Äänestystulos kuin isku vasten kasvoja – “Kokoomuksen tilaa ei voi kuin ihmetellä”
Eduskunnan perjantainen äänestystulos 105-92 sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta oli monelle edustajalle suuri yllätys, suorastaan isku vasten kasvoja. Hämmästystä herätti, kuinka perinteisten arvojen kannatus hiipuu niitä ennen kannattaneiden keskuudessa. Jäävätkö perussuomalaiset linjansa kanssa ihan yksin?
– Tämä osoittaa, miten syvä on eduskunnan ja kansanedustajien rappiotila! Ja erityisesti kokoomuksen ryhmä, joka jakaantui… Ei voi kuin ihmetellä, missä tilassa Kansallinen Kokoomus on, kajaanilainen Pentti Kettunen (ps.) manasi äänestyksen jälkeen.
– Vuosina 1965-71 kokoomusta johtanut Juha Rihtniemi oli isänmaallinen ja selkärankainen puheenjohtaja. Veikkaan, että hän pyörtyisi, jos tietäisi kokoomuksen tämänpäiväisen äänestystuloksen. Mutta kun puoluetta johtaa tällainen polvihousupoika, ei ole ihme, että näin tapahtui, ihmettelee veteraanikansanedustaja, 72, joka tuli eduskuntaan ensi kerran jo vuonna 1983.
Puolueen ikänestori Kauko Tuupainen (ps.) säestää:
– En ole nyrkkeilymiehiä, mutta tämä oli meille knockout – tyrmäysisku, jyväskyläläinen Tuupainen toteaa.
Kirkonmies toivoo: innostukaa muistakin eduskunnan asioista
Kimmo Kivelä (ps.), kuopiolainen pappi ja poliitikko yllättyi näinkin selvästä äänestystuloksesta.
– Ilmeisesti viime hetkien vaikuttamisella oli siihen osuutensa, Kivelä otaksuu. Hän viittaa tällä tiedotusvälineiden suuntaan.
– Olisipa media yhtä aktiivisesti mukana jokaisessa asiassa, vaikkapa työttömyysturvaa tai vanhuspalvelulakia käsiteltäessä, Kivelä toivoo.
Arja Juvonen (ps.) äänesti eri tavalla kuin muu ryhmä, mitä Kivelä sanoo siihen?
– Juvonen on alusta asti reilusti sanonut sen ryhmässä. Reilujen pelisääntöjen mukaan on menty. Tuskin tästä Juvoselle mitään seuraamuksia tulee, Kivelä tuumailee.
Juvonen: Ainoa asia, jossa olen eri mieltä
– Tulos oli selkeä, mutta eihän tätä voinut etukäteen ennustaa, Juvonen sanoo.
Hän uskoo, että hänen työnsä jatkuu eduskuntaryhmässä hyvissä merkeissä, vaikka tässä yhdessä asiassa oltiinkin eri linjoilla.
– Uskon, että kaikki menee hyvin. Minulla on hienot kaverit ryhmässä – asiat ovat riidelleet. Tässä ei ole oikeita ja vääriä näkemyksiä, vaan jokaisella on omat mielipiteensä. Tämä on minun puolueeni ja olen ylpeä siitä. Tämä oli ainoa asia, jossa olen eri mieltä muiden kanssa. Tämä oli niin henkilökohtainen asia, että minun oli pakko toimia näin, Juvonen sanoi.
Niikko on pettynyt
Sukupuolineutraalia avioliittolakia voimakkaasti vastustanut Mika Niikko (ps.) ei peittele pettymystään.
– Olisin uskonut, että kansanedustajat olisivat olleet suoraselkäisemmin nykyisen lain kannalla. Useat taipuivat painostuksen edessä, Niikko moittii.
– Julkisuudessa käytettiin jatkuvasti ohjailevia ilmauksia, kuten “tasa-arvoinen”, “ihmisarvo”, “ihmisoikeus”. Pääministeriä ja puolueiden puheenjohtajia myöten toitotettiin, että lakia pitää muuttaa. Me kaikki kuitenkin tiesimme, ettei laki ole eriarvoistava. Emme ole rikkoneet ihmisoikeussäädöksiä. He eivät puhuneet totta, Niikko syyttää.
– Jos laki muuttuu, se on yhä epätasa-arvoinen, jos niin halutaan sanoa Nyt puututtiin vain yhteen näkökulmaa: sukupuoleen. On myös lukumäärä, sukulaisuus ja ikä. Seuraavaksi vaaditaan “vielä tasa-arvoisempaa” lakia, Niikko otaksuu.
Niikko pelkää, että uusi laki voi toteutuessaan vaikeuttaa ensimmäiseksi mahdollisuuksia saada adoptiolapsia Suomeen. Niikko sanoo, että näin on käynyt muissa sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksyneissä maissa, kuten Ruotsissa.
Suuri valiokunta jatkaa
Asia ei ole vielä loppuunkäsitelty: käsittely siirtyy suureen valiokuntaan, joka voi ilmoittaa ponsien muodossa joko yhtyvänsä eduskunnan päätökseen tai tekee ehdotuksen lakiehdotuksen muuttamisesta tai hylkäämisestä.
Sen jälkeen asian käsittely jatkuu eduskunnan täysistunnossa. Jos suuri valiokunta esittää muutoksia eduskunnan päätökseen, eduskunta päättää, hyväksyykö se suuren valiokunnan ehdottamat muutokset vai pysyykö se aikaisemmassa päätöksessään.
Suuren valiokunnan ehdotus tulee hyväksytyksi, jos jatketussa ensimmäisessä käsittelyssä ei tehdä kannatettua ehdotusta eduskunnan pysymisestä aikaisemmassa kannassaan. Eduskunta päättää asian täysistunnon toisessa käsittelyssä.
Kolahtaako kepun nilkkaan?
Niikko otaksuu, että teema nousee esille kevään vaaleissa.
– Tämä kolahtaa varmaan raskaasti kepun nilkkaan: äänestäjät näkevät, että on edes yksi puolue, joka seisoo yhtä lukuun ottamatta linjallaan, Niikko povaa.
Kuva: Sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustanut mielenosoittaja perjantaina Eduskunnan portailla.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sukupuolineutraali avioliittolaki Kauko Tuupainen Mika Niikko Arja Juvonen Kimmo Kivelä Keskusta Pentti Kettunen Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Menikö “homorummutus” Eduskunnassa överiksi – katso kuvat
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää