

Kokoomuksen Janne Sankelo, Elina Valtonen ja Pia Kauma eduskunnan täysistunnossa 1. helmikuuta 2023. Eduskunta hyväksyi uuden translain äänestyksessä äänin 113-69. / LEHTIKUVA
Äänestä kokoomusta, niin saat translakia ja EU-tukipaketteja
Laajasti kritisoitu translaki meni tänään läpi eduskunnassa äänin 113 – 69. Käytännössä laki hyväksyttiin kokoomuksen ja keskustan tuella, sillä kokoomuksen selvä enemmistö äänesti translain puolesta – ja keskustan ryhmästäkin puolet. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kaikki 39 edustajaa äänestivät lakia vastaan.
Jatkossa kuka tahansa täysi-ikäinen suomalainen voi vaihtaa juridisen sukupuolensa ja itse määritellä sukupuolimerkintänsä virallisiin papereihin.
Tällöin esimerkiksi nainen voi näennäisesti muuttua mieheksi tai päinvastoin. Tämän mahdollistaa eduskunnan hallituksen esityksestä tänään hyväksymä laki sukupuolen vahvistamisesta eli niin sanottu translaki.
Sukupuolen vaihtaminen pelkän oman ilmoituksen perusteella on radikaali uudistus, sillä lääketieteellistä selvitystä tai diagnoosia ei enää vaadita sukupuolimerkinnän muuttamiseen, vaan oma ”selvitys” sukupuolen kokemuksesta riittää.
Ben Zyskowicz käänsi takkinsa
Käytännössä laki hyväksyttiin kokoomuksen ja keskustan tuella, sillä kokoomuksen selvä enemmistö asettui tukemaan translakia ja keskustan ryhmästäkin puolet.
Kokoomuksesta translain puolesta äänestivät esimerkiksi puoluejohtaja Petteri Orpo, Ben Zyskowicz, Pauli Kiuru, Antti Häkkänen ja Kai Mykkänen.
Kokoomuspomo Orpo ei tiettävästi ole kommentoinut sanallakaan kokoomusäänestäjille tukevansa translakia. Zyskowiczin takki näyttää kääntyneen, sillä aiemmin hän on esiintynyt kriittisesti, ja muun muassa sanonut pitävänsä outoina puheita synnyttävistä miehistä.
Kipuileva kepu auttoi translain läpi
Kepulaisia translain puolesta äänestäjiä olivat muiden muassa puolustusministeri Antti Kaikkonen, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen, Katri Kulmuni sekä valtiovarainministeri Annika Saarikko.
Kaikki salissa paikalla olleet SDP:n, RKP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat äänestivät translain hyväksymisen puolesta.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kaikki 39 edustajaa äänestivät translakia vastaan.
Kaikkien paikalla olleiden kansanedustajien valinnat translakiäänestyksessä näet tästä.
Tutkimus: Kansa karsastaa translakia
Translain kaikki haittavaikutukset esimerkiksi naisurheilulle olivat translain puolesta äänestäneiden kansanedustajien tiedossa ennen äänestystä.
Myös useat kansalaisjärjestöt, kuten LHB-liitto lakivaliokunnalle antamassaan lausunnossa ilmaisee huolensa puutteellisista lain vaikutusarvioinneista sekä siitä, että subjektiivinen oikeus muuttaa juridista sukupuolta on altis väärinkäytöksille esimerkiksi siksi, ettei hakemusta voida missään tilanteessa katsoa vilpilliseksi.
Myös naisasiajärjestö Naisten rintama huomauttaa kehnosta lainvalmistelusta, kuten puutteellisista lain vaikutusarvioinneista, ja esittää, että oikeus vahvistaa juridinen sukupuoli täytyy jatkossakin säilyttää vain sukupuolidysforiadiagnoosin.
Translailla ei ole tukea myöskään kansan keskuudessa, sillä Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan selvä enemmistö suhtautuu kielteisesti translakiin.
Kokoomus lähestyy vihervasemmistoa
Translain läpimeno eduskunnassa osoittaa konkreettisesti, että sillä on väliä, mitä puoluetta äänestää. Perussuomalaisten äänestäjät saivat antamilleen äänille jälleen vastinetta, koska perussuomalaisten koko eduskuntaryhmä äänesti yksimielisesti translakia vastaan.
Kokoomus sen sijaan näyttää edelleen lähestyvän vihervasemmistoa, sillä peräti 26 kokoomusedustajaa äänesti translain puolesta.
Kokoomuksen siirtyminen vihervasemmistolaisille linjoille oli nähtävissä jo kesällä 2021, kun eduskunta äänesti EU-elvytyspaketista, jonka hyväksyminen edellytti kahden kolmasosan enemmistöä.
Suomelle jopa 4-5 miljardin tappioita tarkoittava yhteisvelkajärjestely meni läpi kokoomuksen tuella. Perussuomalaiset äänesti elvytyspakettia vastaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Naisten rintama LHB-liitto sukupuolen vaihtaminen ilmoituksella Pauli Kiuru Petri Honkonen EU-elvytyspaketti Katri Kulmuni äänestäjät vihervasemmisto kansanedustajat puolueet Translaki Annika Saarikko Antti Häkkänen Kai Mykkänen Taloustutkimus Petteri Orpo Ben Zyskowicz Antti Kaikkonen perussuomalaiset Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Yritys typistää sukupuolet ilmoitusasiaksi on askel kohti järjettömyyttä – “Tämä woketus ja sekoilu on mennyt liian pitkälle”

Rantanen sivalsi kokoomusta eduskunnan translakikeskustelussa: ”Miten te voitte kannattaa tätä lakia?”

Peltokangas translaista: Sairasta ideologiahumppaa – ”Sukupuolen vaihtaminen omalla ilmoituksella ja ilman lääkärin lausuntoa ei ole mikään ihmisoikeus”

Suomi saa EU:sta eteensä nieltävää ennallistamisasetuksessa, ilmastopaketin osissa ja uusissa tulonsiirto- ja velkainstrumenteissa: ”Näistä kokoomus ja sosiaalidemokraatit eivät mielellään puhu”

Kokoomus ailahtelee eikä osaa päättää, kuinka monta miljardia leikkaisi ensi kaudella valtion menoista – puoluejohdon puheissa numerot vaihtelevat kuin huutokaupassa

Antikainen tyrmistyi translain läpimenosta: ”Seuraavaksi vihervasemmisto aikoo ulottaa lain koskemaan myös lapsia ja nuoria”

Perussuomalainen Nuoriso: Translaki ampui yli

Reijonen vaatii selvitystä translaista: Vaikuttaako laki syöpäseulontoihin ja -tutkimuksiin?

Mäenpää translaista: ”Järjen valo on kadonnut tästä salista”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää