Artikkeli kuva

2. luetuin

Aamulehden ex-päätoimittaja: Ylen piikkiin rakastajansa kanssa matkustanut uutispomo Riikka Räisänen pitäisi siirtää syrjään

10.09.2024 |15:14

Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu kummeksuu Ylen toimintaa tuoreessa kohussa, joka liittyy Ylen päätoimittajan Riikka Räisäsen matkusteluun Euroopassa tuoreen miesystävänsä kanssa Ylen rahoilla.

Tuulensuun mukaan normaalissa yhtiössä Räisänen siirrettäisiin syrjään tutkinnan ajaksi. Tämä rauhoittaisi perusteettomat epäilyt siitä, että pomot “salaavat asioita”, Tuulensuu kirjoittaa X:ssä.

Seiska skuuppasi torstaina, että Riikka Räisänen matkusti Ranskaan valokuvafestivaaleille uuden miesystävänsä kanssa Ylen maksamana. Miesystävä on Ylen työntekijä ja  kuuluu Räisäsen johtaman linjaorganisaation alaisuuteen.

Pariskunta yhdisti lomamatkan ja työmatkan lentämällä ensin Espanjaan Pyreneille kiipeilemään ja siirtymällä seuraavaksi viikoksi Ranskaan valokuvafestivaaleille.

Tämä on herättänyt epäilyksiä Räisäsen motiiveista osallistua valokuvaajille suunnatulle festivaaleille ja yleisesti Ylen rahankäytöstä. Räisänen ehdotti itse matkaa Ylen vastaavalle päätoimittajalle Jouko Jokiselle sen jälkeen, kun hänen miesystävänsä oli saanut Yleltä stipendin matkalle.

Jokisen muistin mukaan Räisänen ei kertonut miesytävänsä osallistumisesta samoille festivaaleille siinä yhteydessä, kun hän itse ehdotti itseään osallistumaan tapahtumaan:
“Jos oikein muistan, siitä oli puhe myöhemmin”, Jokinen kommentoi Iltalehdelle.

Seiskan mukaan Räisänen ja miesystävä olivat aiemmin haaveilleet yhteisestä työmatkasta, joka toimisi samalla pariskunnan lemmenlomana.

Tuulensuun mukaan Räisänen on esittänyt omalle esimiehelleen matkaa, jonka perusteiden voi epäillä liittyvän muuhun kuin työhön. Esimies on hyväksynyt toiminnan tietoisena epäilystä ja ilmeisesti edes kustannuksia tuntematta.

Tuulensuun mukaan näyttää siltä, että yhtiössä ei puututa työmatkojen ja lomamatkojen yhdistämiseen, vaikka sellainen on omiaan johtamaan yhtiön ja työntekijän kulujen sekoittumiseen.

Yhtiön sisäinen valvonta ei toimi

Tuulensuu muistuttaa, että vastuu koko kuvasta “on yhtiön johdolla ja viime kädessä hallituksella. Tulee muistaa, että heidän tehtävänään on huolehtia, että väärinkäytöksistä ei tule edes epäilyä eli tällaisia kohuja ei synny, tai jos syntyy, ne sammutetaan eikä niitä jätetä viikoksi ja kuukausiksi vellomaan.”

Tuulensuun mukaan julkisuudessa on pitkin vuotta ollut tietoa, jonka perusteella voi epäillä, että yhtiön compliance (sisäinen valvonta) ei toimi. Viimeistään nyt uusimman kohun jälkeen yhtiön pitäisi reagoida ja poistaa epäily. Normaaleissa yhtiöissä ja virastoissa tämä tehtäisiin rutiininomaisesti niin, että asiasta tiedotetaan nopeasti.

Tuulensuun mukaan Ylen olisi pitänyt puuttua tilanteeseen esimerkiksi tällaisella ulostulolla: “Kuulostaa erikoiselta, koska suhtaudumme vakavasti hyvän hallinnon vaatimuksiin. Tutkimme johdon toiminnan huolellisesti ja tiedotamme sen jälkeen. Kohteena oleva johto on selvityksen ajan sivussa operatiivisesta toiminnasta.” Tämä rauhoittaa tilanteen ja poistaa perusteettomat epäilyt, että “siellä pomot salaa asioita”.

Yhtiön johto pysyy vaiti

Hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen ei ole sanonut mitään koko Ylen ympärillä koko kesän velloneen kohun aikana. Myöskään toimitusjohtajaa Merja Ylä-Anttilaa ei ole näkynyt haastatteluissa aiheen tiimoilta.

Tuulensuun mukaan “todella kummallista on sekin, että Yle ei ole tainnut kirjoittaa ensimmäistäkään omaa uutista mistään aiheesta, mistä sitä on kritisoitu vuoden mittaan. Muu media uutisoi tapaukset, joissa sitä itseään tai sen johtoa kritisoidaan ankarasti. Toivottavasti selitys ei ole, että yhtiö ei halua altistaa itseään uutisjournalismille, jota koskevat Journalistin ohjeet, ainakaan ennen kuin rahoituspäätös on taas tehty.” 

Tuulensuu kommentoi asiaa yhteisöpalvelu Twitterissä/X:ssä:

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Uusimmat