Aamulehden ex-päätoimittaja: Ylen piikkiin rakastajansa kanssa matkustanut uutispomo Riikka Räisänen pitäisi siirtää syrjään
Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu kummeksuu Ylen toimintaa tuoreessa kohussa, joka liittyy Ylen päätoimittajan Riikka Räisäsen matkusteluun Euroopassa tuoreen miesystävänsä kanssa Ylen rahoilla.
Tuulensuun mukaan normaalissa yhtiössä Räisänen siirrettäisiin syrjään tutkinnan ajaksi. Tämä rauhoittaisi perusteettomat epäilyt siitä, että pomot “salaavat asioita”, Tuulensuu kirjoittaa X:ssä.
Seiska skuuppasi torstaina, että Riikka Räisänen matkusti Ranskaan valokuvafestivaaleille uuden miesystävänsä kanssa Ylen maksamana. Miesystävä on Ylen työntekijä ja kuuluu Räisäsen johtaman linjaorganisaation alaisuuteen.
Pariskunta yhdisti lomamatkan ja työmatkan lentämällä ensin Espanjaan Pyreneille kiipeilemään ja siirtymällä seuraavaksi viikoksi Ranskaan valokuvafestivaaleille.
Tämä on herättänyt epäilyksiä Räisäsen motiiveista osallistua valokuvaajille suunnatulle festivaaleille ja yleisesti Ylen rahankäytöstä. Räisänen ehdotti itse matkaa Ylen vastaavalle päätoimittajalle Jouko Jokiselle sen jälkeen, kun hänen miesystävänsä oli saanut Yleltä stipendin matkalle.
Jokisen muistin mukaan Räisänen ei kertonut miesytävänsä osallistumisesta samoille festivaaleille siinä yhteydessä, kun hän itse ehdotti itseään osallistumaan tapahtumaan:
“Jos oikein muistan, siitä oli puhe myöhemmin”, Jokinen kommentoi Iltalehdelle.
Seiskan mukaan Räisänen ja miesystävä olivat aiemmin haaveilleet yhteisestä työmatkasta, joka toimisi samalla pariskunnan lemmenlomana.
Tuulensuun mukaan Räisänen on esittänyt omalle esimiehelleen matkaa, jonka perusteiden voi epäillä liittyvän muuhun kuin työhön. Esimies on hyväksynyt toiminnan tietoisena epäilystä ja ilmeisesti edes kustannuksia tuntematta.
Tuulensuun mukaan näyttää siltä, että yhtiössä ei puututa työmatkojen ja lomamatkojen yhdistämiseen, vaikka sellainen on omiaan johtamaan yhtiön ja työntekijän kulujen sekoittumiseen.
Yhtiön sisäinen valvonta ei toimi
Tuulensuu muistuttaa, että vastuu koko kuvasta “on yhtiön johdolla ja viime kädessä hallituksella. Tulee muistaa, että heidän tehtävänään on huolehtia, että väärinkäytöksistä ei tule edes epäilyä eli tällaisia kohuja ei synny, tai jos syntyy, ne sammutetaan eikä niitä jätetä viikoksi ja kuukausiksi vellomaan.”
Tuulensuun mukaan julkisuudessa on pitkin vuotta ollut tietoa, jonka perusteella voi epäillä, että yhtiön compliance (sisäinen valvonta) ei toimi. Viimeistään nyt uusimman kohun jälkeen yhtiön pitäisi reagoida ja poistaa epäily. Normaaleissa yhtiöissä ja virastoissa tämä tehtäisiin rutiininomaisesti niin, että asiasta tiedotetaan nopeasti.
Tuulensuun mukaan Ylen olisi pitänyt puuttua tilanteeseen esimerkiksi tällaisella ulostulolla: “Kuulostaa erikoiselta, koska suhtaudumme vakavasti hyvän hallinnon vaatimuksiin. Tutkimme johdon toiminnan huolellisesti ja tiedotamme sen jälkeen. Kohteena oleva johto on selvityksen ajan sivussa operatiivisesta toiminnasta.” Tämä rauhoittaa tilanteen ja poistaa perusteettomat epäilyt, että “siellä pomot salaa asioita”.
Yhtiön johto pysyy vaiti
Hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen ei ole sanonut mitään koko Ylen ympärillä koko kesän velloneen kohun aikana. Myöskään toimitusjohtajaa Merja Ylä-Anttilaa ei ole näkynyt haastatteluissa aiheen tiimoilta.
Tuulensuun mukaan “todella kummallista on sekin, että Yle ei ole tainnut kirjoittaa ensimmäistäkään omaa uutista mistään aiheesta, mistä sitä on kritisoitu vuoden mittaan. Muu media uutisoi tapaukset, joissa sitä itseään tai sen johtoa kritisoidaan ankarasti. Toivottavasti selitys ei ole, että yhtiö ei halua altistaa itseään uutisjournalismille, jota koskevat Journalistin ohjeet, ainakaan ennen kuin rahoituspäätös on taas tehty.”
Tuulensuu kommentoi asiaa yhteisöpalvelu Twitterissä/X:ssä:
Kunniaton ja vaivaannuttava Yle-näytelmä jatkuu, joten kirjoitan nyt tämänkin: "parisuhdekohussa" erityisen ikävää on se, että yhtiö ei näytä tehneen julkisesti paljoakaan suojellakseen yksilöitään, jotka ovat inhimillisesti katsoen aivan kohtuuttomasti framilla. Yksilöille ja…
— Jussi Tuulensuu (@tuulensuu) September 10, 2024
SUOMEN UUTISET
Lue myös
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää