

LEHTIKUVA Vesa Moilanen
Aalto-yliopiston tohtori lepakkokuolemista: HS valehtelee ajaakseen tuulivoiman etua, Yle teki tosiasiasta vitsin
Porvoolainen tekniikan tohtori Antero Ollila lyttää perinpohjin Helsingin Sanomien väitteet tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista. Hän kirjoittaa asiasta blogissaan.
Helsingin Sanomat kirjoitti 18. marraskuuta tuulivoimaintestointien viivästymisestä. Syypäiksi HS löysi perussuomalaiset ja tukijärjestelmän viivästymisen. Lehti nosti jälleen esiin työmies Matti Putkosen esittämät väitteet ”räjähtävistä lepakoista”: ”Putkonen väitti, että tuulivoimaloiden synnyttämät matalan taajuuden äänet, niin kutsutut infraäänet, tappavat lepakoita aiheuttamalla keuhkorakkuloiden repeämisen. Hänen mukaansa infraäänet ovat vaarallisia myös ihmisille. Väite perustui vääristellylle todistusaineistolle, eikä tuulivoimaloiden infraäänien terveyshaitoista ole tutkimusnäyttöä.”
Todistusaineiston vääristelyn todisteeksi HS linkitti 2016 julkaisemansa jutun, jossa oli haastateltu Turun yliopiston lepakkobiologia Thomas Lilleyta. Hänen mukaansa lepakot kuolevat lentäessään pyörivän lavan taakse syntyvään matalapaineeseen. ”Paineenvaihtelusta syntyvää fyysistä vauriota kutsutaan lääketieteessä nimellä barotrauma”, Lilley totesi HS:lle. ”Infraääni on eri juttu.” ”Työmiehen puheissa ei ole mitään järkeä”, Lilley jatkoi.
Lilleyn oman asiantuntemuksen tasoa arvioitaessa on huomioitava, että hänen väitöskirjassaan tutkittiin orgaanisten tinayhdisteiden vaikutusta Saaristomeren alueella ruokaileviin vesisiippoihin. Hän valmistui maisteriksi Turun yliopiston biologian laitokselta. Kuten Suomen Uutiset aiemmin huomautti, biologian laitoksen opinnot eivät pätevöitä korkeaenergisten ilmanpaineaaltojen dynamiikan arviointiin.
Ollila on eri mieltä
Antero Ollilan mukaan HS:n perustelut eivät ole kestäviä. Ollila kirjoittaa:
– Toimittaja Jarno Hartikainen on kirjoittanut 18.11.2018 Hesariin artikkelin otsikolla ”Tuulivoimainvestoinnit jämähtivät vuodeksi”. Hartikainen viittasi perussuomalaisten puoluevirkailijan Matti Putkosen esittämiin väitteisiin ”räjähtävistä lepakoista”. Hartikainen kirjoittaa, että ”Putkonen väitti, että tuulivoimaloiden synnyttämät matalan taajuuden äänet, niin kutsutut infraäänet, tappavat lepakoita aiheuttamalla keuhkorakkuloiden repeämisen. Hänen mukaan infraäänet ovat vaarallisia myös ihmisille”.
– Oleellista on, että Hesari jatkaa tietoisesti tämän tosiasian kieltämistä. Nimittäin Hartikaisen mukaan Putkosen väite perustui vääristellylle todistusaineistolle, eikä tuulivoimaloiden infraäänien terveyshaitoista ole tutkimusnäyttöä.
Ollilan mukaan HS-toimittajalla ei ole mitään näyttöä siitä, että asiasta tehdyt useat tutkimukset olisivat virheellisiä.
– Mielestäni pitää olla huolissaan, jos maamme ylivoimaisesti suurin sanomalehti syyllistyy näin selvään valehteluun ajaakseen tuulivoiman etua. Arvioin, että kyse ei ole pelkästään yhden toimittajan lipsahduksesta. Lähes tasan vuosi sitten Hesari uutisoi samaa virheellistä tietoa, että tuulivoimalat eivät tapa lepakoita. Samaan käytäntöön syyllistyy myös Yle, sillä sekään ei ole koskaan korjannut samanlaista virheellistä uutisointiaan, Ollila jatkaa.
Yle teki eläinten kuolemista vitsin
Aikaisemmassa kirjoituksessaan Ollila moitti Yleä, joka veti koko asian läskiksi ja teki eläinten kuolemasta vitsin: ”Yle kunnostautui koko jutun tekemisessä vitsiksi ja naurunalaiseksi, joka on junttipersujen keksintöä eikä perustu mihinkään tieteelliseen faktaan. Pressiklubiin kutsuttu HS:n uutispäällikkö käytti sanamuotoja ”täyttä soopaa” ja ”törkee valheiden kertominen.” Ilon irti ovat ottaneet ainakin Uutisvuoto, Docventures, Noin viikon uutiset, Kioski, jne.”
Ollila kummasteli sitä, miten vihreän ideologian puolestapuhujat ovat yhtäällä kannattavinaan luonnonsuojelua, mutta ”yhtäkkiä miljoonien, osin uhanalaisten eläinten kituminen ja kuolema on heille hillittömän hupaisa asia, josta jaksetaan keksiä nokkeluuksia viikkotolkulla”.
Ylen toiminta vaikuttaa erityisen kummalliselta huomioiden, että yhtiö on itse aikaisemmin uutisoinut ilmanpaineen aiheuttamista lepakoiden massakuolemista. ”Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat paineenvaihtelut, että se tuhoaa lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttaa lepakon kuoleman.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää