Artikkeli kuva

LEHTIKUVA Vesa Moilanen

Aalto-yliopiston tohtori lepakkokuolemista: HS valehtelee ajaakseen tuulivoiman etua, Yle teki tosiasiasta vitsin

28.11.2018 |13:55

Porvoolainen tekniikan tohtori Antero Ollila lyttää perinpohjin Helsingin Sanomien väitteet tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista. Hän kirjoittaa asiasta blogissaan.

Helsingin Sanomat kirjoitti 18. marraskuuta tuulivoimaintestointien viivästymisestä. Syypäiksi HS löysi perussuomalaiset ja tukijärjestelmän viivästymisen. Lehti nosti jälleen esiin työmies Matti Putkosen esittämät väitteet ”räjähtävistä lepakoista”: ”Putkonen väitti, että tuulivoimaloiden synnyttämät matalan taajuuden äänet, niin kutsutut infraäänet, tappavat lepakoita aiheuttamalla keuhkorakkuloiden repeämisen. Hänen mukaansa infraäänet ovat vaarallisia myös ihmisille. Väite perustui vääristellylle todistusaineistolle, eikä tuulivoimaloiden infraäänien terveyshaitoista ole tutkimusnäyttöä.”

Todistusaineiston vääristelyn todisteeksi HS linkitti 2016 julkaisemansa jutun, jossa oli haastateltu Turun yliopiston lepakkobiologia Thomas Lilleyta. Hänen mukaansa lepakot kuolevat lentäessään pyörivän lavan taakse syntyvään matalapaineeseen. ”Paineenvaihtelusta syntyvää fyysistä vauriota kutsutaan lääketieteessä nimellä barotrauma”, Lilley totesi HS:lle. ”Infraääni on eri juttu.” ”Työmiehen puheissa ei ole mitään järkeä”, Lilley jatkoi.

Lilleyn oman asiantuntemuksen tasoa arvioitaessa on huomioitava, että hänen väitöskirjassaan tutkittiin orgaanisten tinayhdisteiden vaikutusta Saaristomeren alueella ruokaileviin vesisiippoihin. Hän valmistui maisteriksi Turun yliopiston biologian laitokselta. Kuten Suomen Uutiset aiemmin huomautti, biologian laitoksen opinnot eivät pätevöitä korkeaenergisten ilmanpaineaaltojen dynamiikan arviointiin.

Ollila on eri mieltä

Antero Ollilan mukaan HS:n perustelut eivät ole kestäviä. Ollila kirjoittaa:

– Toimittaja Jarno Hartikainen on kirjoittanut 18.11.2018 Hesariin artikkelin otsikolla ”Tuulivoimainvestoinnit jämähtivät vuodeksi”. Hartikainen viittasi perussuomalaisten puoluevirkailijan Matti Putkosen esittämiin väitteisiin ”räjähtävistä lepakoista”. Hartikainen kirjoittaa, että ”Putkonen väitti, että tuulivoimaloiden synnyttämät matalan taajuuden äänet, niin kutsutut infraäänet, tappavat lepakoita aiheuttamalla keuhkorakkuloiden repeämisen. Hänen mukaan infraäänet ovat vaarallisia myös ihmisille”.

– Oleellista on, että Hesari jatkaa tietoisesti tämän tosiasian kieltämistä. Nimittäin Hartikaisen mukaan Putkosen väite perustui vääristellylle todistusaineistolle, eikä tuulivoimaloiden infraäänien terveyshaitoista ole tutkimusnäyttöä.

Ollilan mukaan HS-toimittajalla ei ole mitään näyttöä siitä, että asiasta tehdyt useat tutkimukset olisivat virheellisiä.

– Mielestäni pitää olla huolissaan, jos maamme ylivoimaisesti suurin sanomalehti syyllistyy näin selvään valehteluun ajaakseen tuulivoiman etua. Arvioin, että kyse ei ole pelkästään yhden toimittajan lipsahduksesta. Lähes tasan vuosi sitten Hesari uutisoi samaa virheellistä tietoa, että tuulivoimalat eivät tapa lepakoita. Samaan käytäntöön syyllistyy myös Yle, sillä sekään ei ole koskaan korjannut samanlaista virheellistä uutisointiaan, Ollila jatkaa.

Yle teki eläinten kuolemista vitsin

Aikaisemmassa kirjoituksessaan Ollila moitti Yleä, joka veti koko asian läskiksi ja teki eläinten kuolemasta vitsin: Yle kunnostautui koko jutun tekemisessä vitsiksi ja naurunalaiseksi, joka on junttipersujen keksintöä eikä perustu mihinkään tieteelliseen faktaan. Pressiklubiin kutsuttu HS:n uutispäällikkö käytti sanamuotoja ”täyttä soopaa” ja ”törkee valheiden kertominen.” Ilon irti ovat ottaneet ainakin Uutisvuoto, Docventures, Noin viikon uutiset, Kioski, jne.”

Ollila kummasteli sitä, miten vihreän ideologian puolestapuhujat ovat yhtäällä kannattavinaan luonnonsuojelua, mutta ”yhtäkkiä miljoonien, osin uhanalaisten eläinten kituminen ja kuolema on heille hillittömän hupaisa asia, josta jaksetaan keksiä nokkeluuksia viikkotolkulla”.

Ylen toiminta vaikuttaa erityisen kummalliselta huomioiden, että yhtiö on itse aikaisemmin uutisoinut ilmanpaineen aiheuttamista lepakoiden massakuolemista. ”Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat paineenvaihtelut, että se tuhoaa lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttaa lepakon kuoleman.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää