Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa

Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.

Tällä viikolla eri alustoilla on levitetty kuvaa Helsingin Suvilahteen, energiayhtiö Helenin seinälle maalatusta graffitista, joka kuvaa valtiovarainministeri Riikka Purraa. Kuvassa Purran selkään työnnetään machete-veitsi.

Kuva ilmestyi samaan paikkaan pian sen jälkeen, kun edellinen Purraa esittänyt graffiti oli poistettu graffitiseinältä.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kehottaa pohtimaan, miten tapaus on otettu vastaan mediassa:

Sulkekaa silmänne ja kuunnelkaa tarkoin.

Kuuletteko, kuinka Hesarin toimittaja Mahlamäki kertoo, että hälytyskellojen pitäisi soida?

Kuuletteko, kuinka Hufvudstadsbladetin Kalle Silfverberg jyrisee, että vihakirjoittajien on kannettava vastuu.

Kuuletteko, kuinka politiikan tutkija Emilia Palomäki varoittaa Ylellä väkivaltafantasioiden johtavan väkivaltatekoihin?

Median reaktio jäi puuttumaan

Halla-ahon kysymykset ovat aiheellisia, sillä esimerkiksi Helsingin Sanomat on kertonut tapauksesta uutismaisen kuivasti. Hesari tietää kertoa, että naispoliitikkoa esittäneen ja pois pestyn graffitin tilalle maalattiin heti uusi samantyylinen Helsingin Suvilahdessa, ja että kuvia graffitista on jaettu runsaasti sosiaalisessa mediassa.

Yleisradion mukaan julkiselle paikalle tehty, väkivaltaan lietsova kuva on ”kritiikkiä” ja varmemmaksi vakuudeksi Yleisradio luovuttaa puheenvuoron graffititaiteilijalle, joka kertoo, miksi laillisia graffitiseiniä tarvittaisiin lisää.

Molempien medioiden lähestymistapoja voikin tarkastella sitä kautta, mitä mediat jättävät sanomatta ja mikä reaktio puuttuu. Esimerkiksi Yleisradio on julkaissut loputtomasti juttuja naisvihasta, mutta kieltäytyy tunnistamasta naisvihaa kohdatessaan sitä.

Myös naisten oikeuksia raivokkaasti puolustava Helsingin Sanomat on julkaissut runsaasti huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta: Naisvihaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei tule enää vähätellä, HS-otsikko sanoo. Kuitenkin huolestuminen haihtuu ilmaan HS-toimittajan kohdatessa väkivaltaan lietsovaa kuvastoa graffitiseinällä. HS ei kykene sanomaan, että väkivaltaan lietsominen on väärin, ja että naisvihaan lietsova kuva ei kuulu julkiseen tilaan.

HS:n reaktio näyttäisikin olevan sidoksissa siihen, ketä kuva esittää. Muutama vuosi sitten HS:lle ei ollut ongelmaa kertoa otsikossaan, että silloista pääministeri Sanna Marinia esittävä seinämaalaus on ”Ruma ja halventava”.

Somen vähättelijät heräsivät

Valtamedioiden vaikeneminen väkivaltaan lietsovasta kuvasta on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa.

Kuitenkin somessa myös väkivallan vähättelijöitä on runsaasti. Ekonomisti Heikki Pursiaisen mielestä väkivallan käyttäminen on taiteessa ”yleinen tehokeino”.

Erään toisen X-käyttäjän vinoutuneen tulkinnan mukaan väkivaltakuvassa väkivallan kohteena olisikin kulttuuri.

Kaksinaismoraali nostaa päätään

Naisiin kohdistuvan väkivallan hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaakin havaitsemaan, miten räikeä kaksinaismoraali nostaa jälleen päätään.

Esimerkiksi Yleisradio on jo pitkään järjestänyt henkilöstölleen runsaasti sensitiivisyyskoulutuksia, ja Yle on palkannut sensitiivisyyslukijoita, joiden tehtävänä on esimerkiksi tarkistaa, että kirjoitettu teksti ei loukkaa ketään.

Taiteellisen vapauden puolustamisesta ei ollut tietoakaan muutama vuosi sitten, kun Suomessa havahduttiin siihen, että näyttelijä Pirkka-Pekka Peteliuksen 80-luvulla kuvaamat sketsit saamelaisista ovat syrjiviä ja loukkaavia. Tapaus johti Peteliuksen esittämään julkiseen anteeksipyyntöön.

2020-luvulla Suomessa on tarjolla turvallisia tiloja, jotta yksilö ei henkisesti hajoa ”häiritsevien” sanojen tai eleiden edessä.

Samaan aikaan kun pelkkä väärä sana voi henkisesti romahduttaa ihmisen ja ajan hengen mukaisesti naisiin kohdistuva väkivalta on ehdottomasti väärin, hyvin moni vähättelee naisiin kohdistuvan väkivallan lietsomisen julkisessa tilassa – kunhan kohteena on itselle epämieluisa poliitikko.

On kulunut vain muutamia päiviä siitä, kun eduskuntapuolueen naispoliitikkoa lyötiin kasvoihin Helsingissä. Tänään perjantaina uutisoitiin veteraanipoliitikko Paavo Väyryseen itsenäisyyspäivänä kohdistuneen pahoinpitelyn poliisitutkinnasta.

Väkivaltaan lietsomisen vähättelyn ei siis soisi vahvistuvan enempää.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”

19.12.2024 |16:09
Suomen uutiset logo

Helsingin Sanomat tarjoaa taas näkyvyyttä veriselle väkivaltafantasioinnille: ”Ensin täytyy tehdä vallankumous”, ”Turhaan ei haluta tapattaa ketään”

02.12.2024 |20:25

Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Kasvisruokahörhöily menee liian pitkälle – Marttaliitto myötäilee vihervasemmistoa

17.02.2025 |18:24
5.
Suomen uutiset logo

Wille Rydman: Vihervasemmisto ja kokoomus ajavat lisää maahanmuuttoa ja uudisrakentamista Helsinkiin, koska ne hyötyvät siitä – ”Vain suomalainen veronmaksaja ei hyödy”

17.02.2025 |18:35
7.
Suomen uutiset logo

Hulluus etenee Helsingissä – perussuomalaisten Raatikaisen esitystä niin sanotun Mariantunnelin hylkäämisestä ei kannattanut kukaan: “Yhdelle polkaisulle tuleva hinta on järjetön”

21.02.2025 |12:50
9.
Suomen uutiset logo

Oppositiopuolueet SDP, keskusta, Liike Nyt, vihreät ja vasemmistoliitto käyttävät enemmistövaltaa Keski-Uudenmaan sotealueella – omaishoitajilta leikattiin juuri 400 000 euroa

20.02.2025 |14:28
10.
Suomen uutiset logo

Perussuomalaiset perusti oman opiskelijajärjestön: “Haluamme normalisoida normaalin ajattelun”

17.02.2025 |12:51

Uusimmat










Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää