Donald Trump haluaa vaalikampanjassaan laittomat siirtolaiset ulos Amerikasta: ”Massakarkotukset käyntiin”

Donald Trump on neuvonantajiensa kanssa tullut siihen tulokseen, että he nostavat maahanmuuttokriittisyyden Trumpin vaalikampanjan keihäänkärjeksi. Idea massiivisista karkotuksista palautuu 1950-luvun puoliväliin, jolloin maasta karkotettiin 1,3 miljoonaa meksikolaista laitonta siirtolaista. Trump vakuutti maanantaina vievänsä läpi Yhdysvaltin historian suurimman karkotusohjelman, mikäli tulee valituksi.

14.08.2024 |08:11

EU-komissaari lähetti Elon Muskille uhkailukirjeen ennen Trumpin haastattelua, komissaarin sananvapauden vastainen herättää voimakasta kritiikkiä – Tynkkynen: “Uskomatonta röyhkeyttä EU:n nimissä”

EU-komissaarin uhkailukirje Elon Muskille on herättänyt laajaa vastustusta Suomessa. Sitä pidetään hyökkäyksenä sananvapautta vastaan. Myös Yhdysvaltain sitoutumaton presidenttiehdokas Robert Kennedy Jr on arvostellut EU-komissaarin kirjettä.

14.08.2024 |00:56

“Tuodaan amerikkalainen unelma takaisin” – Trumpin ja Muskin keskustelu räjäytti X:n

Elon Muskin ja Donald Trumpin pitkä juttutuokio käsitteli enimmäkseen samoja teemoja, joita Trump on muutenkin tuonut esille kampanjassaan. Kaikkein yllättävintä ja paljastavinta oli se vastustus, joka kaksikon keskustelun toteuttamiseen kohdistui. EU-komissaari lähetti Muskille uhkailukirjeen. Komissaari uhkasi, että jos EU:n sisältösääntelyä ei noudateta, EU ryhtyisi toimiin X:ää vastaan.

14.08.2024 |00:42

Brittikoomikko Rowan Atkinson: Sananvapaus on toiseksi tärkein asia elämässä

Tunnettu brittikoomikko pitää sananvapautta elämän toiseksi tärkeimpänä asiana. Hän kuvailee brittiläisen yhteiskunnan henkistä tilaa "uutena suvaitsemattomuutena", jossa kaikki toisinajattelijat yritetään vaientaa rangaistuksen uhalla. Britannian viimeaikaisten tapahtumien myötä Atkinsonin puhe on ajankohtaisempi kuin koskaan.

13.08.2024 |09:05

Maastamuuttajia lähtee Ruotsista nyt enemmän kuin maahanmuuttajia tulee

Ruotsin maahanmuuttotilastoissa on nähty historiallinen käänne. Maastamuuttajia on enemmän kuin maahan tulijoita. Erityisen paljon paluumuuttoa suuntautuu Irakiin, Syyriaan ja Somaliaan.

13.08.2024 |09:00

Teemu Keskisarjan kolumni: Suomen valtamedia natsittelee veitsi-iskujen vastustajia

Kansanedustaja, historioitsija Teemu Keskisarja (ps.) kirjoittaa Britannian mellakoiden uutisoinnista.

12.08.2024 |11:14

5. luetuin

Viidennes ruotsalaiskoululaisista ei täytä lukion pääsyvaatimuksia – taustalla perheiden puutteellinen ymmärrys koulunkäynnin merkityksestä

Joka viidennen ruotsalaiskoululaisen eväät eivät riitä lukioon. Oppilaan valintamahdollisuudet kaventuvat ja ovet hyvin palkattuihin akateemisiin ammatteihin sulkeutuvat samalla. Tasa-arvon luvatussa maassa mietitään hiki hatussa, miten kaikki voisivat menestyä yhtä hyvin koulussa ja elämässä.

12.08.2024 |10:56

Maailmankuulu evoluutiobiologi Richard Dawkins viskattiin tylysti pois Facebookista – kyseenalaisti geneettisesti miespuolisten nyrkkeilyottelut naisia vastaan

Englantilainen evoluutiobiologi ja tieteen kansantajuistaja Richard Dawkins sai lähtöpassit Facebookista. Hänen koko tilinsä poistettiin, koska hän kyseenalaisti XY-kromosomisten oikeuden nyrkkeillä naisia vastaan.

3. luetuin

Suomen luottoluokitus vaarassa laskea – Purra: “Aikaa ei ole hukattavaksi, tarvitsemme sovittujen kasvutoimien ripeätä toimeenpanoa”

Valtiovarainministeri Riikka Purra kommentoi luottoluokittaja Fitchin muuttunutta arviota.

10.08.2024 |21:24

Ruotsalaiset jengirikolliset tanskalaisten riesana – Tanskan oikeusministerin kuppi nurin: pitää mahdollisena Tanskan ja Ruotsin välisen vapaan liikkuvuuden lopettamista

Toissa viikolla kolme alaikäistä, ruotsista saapunutta palkkamurhaajaa ammuskeli eri puolilla Tanskaa. Viime tiistaina kioskiin heitettiin käsikranaatti Kööpenhaminassa. Tanskan oikeusministeri sai tarpeekseen ruotsalaisten jengirikollisten turismista ja päätti laittaa tappomatkailulle pisteen.

10.08.2024 |20:34

Sara Seppänen kännyköiden käytöstä kouluissa: “Meillä on käynnissä ihmiskoe lasten aivoilla”

Suomen vahva asema koulutuksen mallimaana on luisumassa yhä heikompaan suuntaan. Viesti etenkin peruskoulutuksen kentältä on voimistunut, ja ongelmat tuodaan näkyvämmin myös opetushenkilökunnan taholta esiin. Perussuomalaisten kansanedustaja Sara Seppänen odottaa uudelta opetusministeri Anders Adlercreutzilta nopeita tekoja mobiililaitteiden käytön rajoittamiseksi koulupäivän aikana.

09.08.2024 |18:45

Toinen aste pysyy maksuttomana – Koponen: säästöt haettiin muualta

Aiemmin päätetty toisen asteen maksuttomien oppimateriaalien leikkaus on peruttu, ja säästöt haetaan toisaalta. Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen pitää päätöstä viisaana.

09.08.2024 |18:16

Oikeusministeriön talousarvioluvut julki, rahoitusta on varattu myös rangaistusten kiristämiseen ja rikosten ennalta ehkäisyyn

Oikeusministeriön hallinnonalalle esitetään vuodelle 2025 määrärahoja kaikkiaan 1,2 miljardia euroa. Hallituksen aiemmissa päätöksissä rahoitusta on varattu myös rangaistusten kiristämiseen ja rikosten ennalta ehkäisyyn.

09.08.2024 |18:13

Päätoimittajalta: Britanniassa mellakoidaan rajusti – tämän takia

PÄÄKIRJOITUS | Britanniassa mellakoidaan rajusti. Päätoimittaja Matias Turkkila pohtii, miksi näin tapahtuu.

09.08.2024 |14:42

4. luetuin

Lontoon poliisi pidätti vasemmistopoliitikon epäiltynä tappamiseen kiihottamisesta, Amnestyn liiviä käyttänyt nainen taputti puheelle erityisen innokkaasti

Poliisi on pidättänyt työväenpuolueen kaupunginvaltuutetun epäiltynä tappamiseen kiihottamisesta. Valtuutettu piti eilen rasisminvastaisessa mielenosoituksessa Lontoossa puheen, jossa hän vaati "natsifasistien" kurkkujen leikkaamista. Rasisminvastaiset mielenosoittajat taputtivat ja hurrasivat.

08.08.2024 |22:07

1. luetuin

Purran talousarvioesitys pitää kiinni vastuullisen taloudenpidon linjasta- ehdotuksessa vain muutamia niukkoja menolisäyksiä, turvallisuudesta ei kuitenkaan tingitä

Valtiovarainministeriön tuore vuoden 2025 talousarvioesitys pitää kiinni vastuullisen taloudenpidon linjasta. Riikka Purra kävi tänään tiedotustilaisuudessa läpi esitystä julkisen talouden vahvistamiseksi. Ilman sopeuttavia ja korjaavia toimia ensi vuoden alijäämä olisi lähes 16 miljardia.

08.08.2024 |21:53

Valtiovarainministeriö esittää: 58 miljoonan leikkaus maahanmuuttajien kotoutumiseen

Valtiovarainministeri Riikka Purran tuoreessa budjettiehdotuksessa esitetään 58 miljoonan leikkausta kotoutumiseen osana korvaavia säästötoimia.

08.08.2024 |16:31

Purra budjettiehdotuksesta: Alijäämä vähenee ensi vuonna, talous virkoaa taantumasta vähitellen

Hallituksen julkista taloutta vahvistavat toimet vähentävät valtion ensi vuoden budjetin alijäämää merkittävästi. Ilman niitä vuoden 2025 budjetin alijäämä olisi huomattavasti suurempi.

08.08.2024 |15:57

Valtiovarainministeri Riikka Purra esittelee ehdotuksensa valtion vuoden 2025 budjetiksi (video)

Valtiovarainministeri Riikka Purra esittelee tiedotustilaisuudessa budjettiehdotuksensa pääkohdat. Viimeistelty ehdotus vuoden 2025 talousarvioksi.

08.08.2024 |12:06

Ministeri Lulu Ranne: Ylen toiminnan ja talouden avoimuutta maksimoitava lakimuutoksella – “näytettävä esimerkkiä avoimuudessa”

Liikenne- ja viestintäministeriöllä on valmius käynnistää virallisesti Yleisradiolain muutokset, joilla lisätään yhtiön avoimuutta. Muutokset perustuvat hallitusohjelmaan.

08.08.2024 |01:09

Purra budjettiriihen alla: Sosiaalivaltiomme on ylimitoitettu tuloihimme nähden

Joukko valtiovarainministeriön virkamiehiä ja ministereitä on koolla Espoossa valtiovarainministeri Riikka Purran johdolla valmistelemassa ensi vuoden budjettia. Maailmantalouden tilanne on epävarma, kertoo Purra budjettiriihen alkutunnelmista.

07.08.2024 |23:54

Uutissivustoa päivitetty

Suomen Uutisten sivustolle on tänään tehty pitkään valmisteltu, laaja ohjelmistopäivitys.

07.08.2024 |21:14

Kansanedustaja Jaana Strandmanilta toimenpidealoite opiskeluhuollon tiedonsiirron ongelmista – oppilaiden tietojen turvallinen jakaminen ammattilaisten välillä vaikeaa tai lähes mahdotonta

Kansanedustaja Jaana Strandman on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen opiskeluhuollon tiedonsiirrosta. Opiskeluhuollon tiedonsiirron ongelmana ovat epäselvät ohjeet ja toimintatavat eri oppilashuollon toimijoiden välillä tiedonsiirron suhteen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että on vaikeaa tai lähes mahdotonta jakaa oppilaan tietoja turvallisesti ja laillisesti esimerkiksi opettajan ja koulupsykologin välillä.

06.08.2024 |17:52

Teemu Keskisarjan kolumni: Tämän takia Yle ei pienene penniäkään

Yleisradion parlamentaarinen työryhmä perusti työnsä vertailuun ja ulkomaiden kanssa kilvoitteluun paljonko on paljon -kysymyksessä. Kuinka hintava on Ylemme muihin Pohjoismaihin nähden?

06.08.2024 |17:50

2. luetuin

Henkilökuvassa: Perusinsinööri Joonas Kiviranta ratkoo käytännön ongelmia – mutta tykkää myös filosofoida

Jos mies on koulutukseltaan insinööri, ammatiltaan käytännön ongelmista kiinnostunut lujuuslaskija, kotoisin Tampereelta ja viihtyy parhaiten ruudun ääressä numeroiden ja analyysien parissa, onko hänestä valovoimaiseksi poliitikoksi?

06.08.2024 |17:50

Kansanedustaja Kaisa Garedew: Koulukiusaamisen kitkeminen vaatii koko toimenpidepolun uudistamista

Lomakausi on vaihtumassa syksyyn. Koulureput ja keltanokkalippikset palaavat katukuvaan. Koulujen pihat täyttyvät oppilaista. Vaikka syyslukukauden alku jännittää monia, ei yhdenkään lapsen tulisi joutua pelkäämään kouluun menemistä kiusaamisen vuoksi, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew.

06.08.2024 |17:44

Vasemmiston hehkuttamille ideologioille, unelmille ja arvauksille perustuva ”tulevaisuuden koulu” saa kyytiä ruotsalaistutkijoilta – koulujen pitää keskittyä siihen, mitä nuoret tarvitsevat nyt

Kouluopetusta ei pidä yrittää suunnitella sen mukaan, mitä taitoja nuorilta ehkä vaaditaan vuonna 2050 tai vielä myöhemmin. Koulun pitää keskittyä siihen, mitä he tarvitsevat nyt. Maailma toki muuttuu, mutta on kovin riskialtista ruveta rakentamaan opetussuunnitelmia esimerkiksi sen oletuksen varaan, että joskus tulevaisuudessa ei ehkä tarvita lukutaitoa samassa mielessä kuin nyt.

06.08.2024 |17:36

Joukko meppejä vaatii EU:ta toimiin Unkarin viisumipäätöksen jälkeen – Tynkkynen mukana vaatimuksessa

Unkarin päätös alkaa myöntää venäläisille pikaviisumeja EU-alueelle on saanut täystyrmäyksen Euroopassa. Nyt 67 europarlamentaarikon joukko on lähettänyt komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille kirjeen, jonka yksi allekirjoittajista on europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen.

05.08.2024 |13:54

Lapsipuukotusten lietsomat mellakat jatkuivat viikonloppuna Britanniassa – tutkija: Koska valtavaa tyytymättömyyttä ei voi protestoida vaaleissa, jäljelle jäävät enää kadut

Southportin lapsipuukotuksista alkaneet levottomuudet ovat jatkuneet yli viikonlopun Britanniassa. Kymmenissä väkivaltaisissa mielenosoituksissa on pidätetty vajaat 200 mielenosoittajaa. Poliiseja on loukkaantunut yhteenotoissa. Kansalaisten laaja tyytymättömyys ei ole kanavoitunut poliittisiin puolueisiin, vaan se on siirtynyt kaduille. Siinä asialistaa brittihallituksen alkavan viikon kriisikokouksille.

05.08.2024 |13:51

Tynkkynen: Lesbo-, trans- ja liittovaltiojärjestöille jaettavat EU-rahat ohjattava Ukrainan puolustukseen

Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen on jättänyt EU-parlamentissa uuden aloitteen Ukrainan tuen vahvistamiseksi. Aloitteessaan Tynkkynen esittää, että unionin arvojen edistämiseen tarkoitettu raha ohjattaisiin täysimääräisenä Ukrainan puolustukseen.

05.08.2024 |13:26

Viikko 32. 2024 luetuin

Tuore selvitys 15–17-vuotiaiden tekemistä pahoinpitelyistä: ulkomaalaistaustaiset vahvasti yliedustettuina

RUOTSI | Ulkomaalaistaustaisilla on vahva yliedustus pahoinpitelijöiden joukossa verrattuna samanikäisiin nuoriin, joiden molemmat vanhemmat ovat syntyneet Ruotsissa. Vaikka väkivalta on nuorten keskuudessa laskemaan päin, se keskittyy yhä harvemmille, kertoo tuore tutkimus.

05.08.2024 |13:19

Brittipääministeri leimasi kaikki mielenosoittajat “äärioikeistolaisiksi huligaaneiksi” – isoäidit ja kukkamekkorouvat kävivät omituista leimaamista vastaan sometempauksella

Brittipääministeri reagoi kansalaisten mielenilmauksiin Southportin joukkomurhan jälkeen vaatimalla poliisilta tiukkaa linjaa mellakoitsijoita kohtaan ja leimaamalla käytännössä kaikki huolestuneet kansalaiset "äärioikeistolaisiksi huligaaneiksi". Kansalaiset keksivät kuitenkin luovan tavan vastata pääministerille, joka ei halua kuunnella heitä.

05.08.2024 |13:18

Onni Rostilan analyysi median valikoivasta värisokeudesta: Miksi George Floydista sai suuttua, mutta Englannin lapsipuukotuksesta ei?

Britannian Southportissa toisen polven afrikkalaistaustainen maahanmuuttaja puukotti maanantaina yli kymmentä tanssimassa ollutta pikkutyttöä. Kolme kuoli. Mitä uutisointi tapahtuneesta kertoo? kysyy kansanedustaja Onni Rostila analyysissään.

02.08.2024 |07:20

Lapset palvelevat jengirikollisia henkensä kaupalla – käsikranaatteja säilytetään rennosti yöpöydällä

Kesän mittaan Ruotsin poliisin tietoon on tullut useita tapauksia, jossa järjestäytyneen rikollisuuden palveluksessa olevat lapset ovat kuljettaneet käsikranaatteja ja muita räjähteitä joukkoliikenteessä sekä julkisilla paikoilla. Kotona lapset ja nuoret säilyttävät käsikranaatteja muun muassa oman huoneensa yöpöydällä.

02.08.2024 |06:55

Roistovaltiot hallitsevat kyberrikollisuutta – Venäjä ja Pohjois-Korea käärivät miljarditulot kiristyksestä, petoksista sekä huumekaupasta

Roistovaltiot ryöstävät tietoverkoista rahaa aseisiin sekä eliitille. Suurimmat kyberviidakon saalistajat tulevat Venäjältä ja Pohjois-Koreasta. Eristäytyminen houkuttelee rikollisuuteen, sillä kiinnijäämisen riski on pieni.

02.08.2024 |06:41

EU ajaa ylikansallista omaisuusrekisteriä – kansalaiset pelkäävät sen avaavan suoran tien heidän lompakkoonsa

EU:ssa suunnitellaan rekisteriä, joka yhdistää tiedot jäsenmaiden kansalaisten pankkitileistä, kiinteistöistä, arvopapereista, ajoneuvoista, taide-esineistä, jalometalleista ja muusta varallisuudesta.

01.08.2024 |09:33

Tynkkynen: Juutalaisvastaisten oppimateriaalien tukeminen EU-varoista loputtava

Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen esittää yhdessä hollantilaisen ja romanialaisen meppikollegansa kanssa 20 miljoonan euron jäädytystä EU:n tukeen palestiinalaisalueille ensi vuoden talousarviosta.

01.08.2024 |08:51

Teemu Keskisarja: Valehteliko Yle myös parlamentaariselle työryhmälle?

Kansanedustaja, historioitsija Teemu Keskisarja kirjoittaa Yleisradiosta.

31.07.2024 |14:44

Kolme lasta kuollut lasten tanssitunnille tehdyssä veitsi-iskussa Luoteis-Englannissa – epäillyllä afrikkalaistausta

Englannissa on äskettäin tapahtunut kaksi veitsihyökkäystä, joita voisi helposti luulla tyypillisiksi terrori-iskuiksi, mutta joiden yhteydessä poliisi ja media eivät ole löytäneet terroristista tai rasistista motiivia. Päinvastoin: mediassa on pyritty heti korostamaan, että kyseessä ei ole terroriteko. Paikalliset poliitikot ovat pyytäneet välttämään "turhia spekulaatioita".

30.07.2024 |17:48

Europarlamentaarikko Tynkkynen: Koko ECR-ryhmä hakee Suomeen EU-rahaa itärajan esteaidan jatkamiseksi

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo, että Suomeen haetaan EU-rahoitusta itärajan aitahankkeen jatkamiselle. Tynkkysen edustama ECR-ryhmä Euroopan parlamentissa on jättänyt asiasta aloitteen Euroopan komissiolle.

30.07.2024 |17:04

”KVG” tulossa tiensä päähän – tekoäly haastaa vanhat hakukoneet

Googlettaminen tai kansanomaisemmin ”KVG” on pitkään ollut synonyymi kaikelle tiedon hakemiselle internetistä. Googlen markkinaosuus on perinteisesti ollut yli 90 prosenttia monessa länsimaassa. Nyt monopoli horjuu ja pian tekoäly pyyhkii pöytää vanhalla maailmalla.

29.07.2024 |14:39

Luottamus Suomen oikeuslaitokseen pysynyt korkeana

Euroopan komissio on julkaissut vuoden 2024 oikeusvaltiokertomuksen, jossa seurataan oikeusvaltioperiaatteeseen liittyviä kehityskulkuja EU:n jäsenvaltioissa. Kansalaiset ja yritykset kokevat Suomessa oikeuslaitoksen riippumattomuuden korkeaksi.

29.07.2024 |14:30

Tytöt päättivät kostaa nimittelyn: 14-vuotias puukotettiin kuoliaaksi ja video jaettiin someen

Tytöt olivat ystävystyneet nuorisokodissa, mutta riitautuivat nimittelyn seurauksena. 13- ja 15-vuotiaat tytöt päättivät kostaa ja houkuttelivat 14-vuotiaan ystävänsä ansaan. Pahoinpitely alkoi nöyryytyksenä ja päättyi murhaan. Väkivallanteko jaettiin saman tien someen.

29.07.2024 |09:35

Viikko 31. 2024 luetuin

Maahanmuuttoviraston työntekijä tehtaili työlupia urakalla ja sai syytteen – uusi työ löytyi poliisista

Maahanmuuttoviraston työntekijä on Ruotsissa saanut syytteen törkeästä virkavirheestä. Miestä epäiltiin pitkään ja viimeisenä työpäivänään hän vielä pisti tuulemaan myöntämällä 66 työlupaa laittomin perustein. Uusi työ löytyi poliisista.

27.07.2024 |13:44

Tyrmistys leviää Ivan Puopolon ohjelman paljastuksista – Yle on puhunut pötyä

Ivan Puopolo

26.07.2024 |16:10

Heinäkuu 2024 luetuin

Viikko 30. 2024 luetuin

Biden puhui “demokratian pelastamisesta”- aikoo puuttua korkeimman oikeuden toimintaan

Ehdokkuudestaan luopunut presidentti Joe Biden piti suhteellisen sujuvan luopumispuheen, mutta ei kertonut luovuttamisensa todellisia syitä. Hän vakuutti aikovansa hoitaa presidentin tehtävät kautensa loppuun saakka.

25.07.2024 |14:22

Palkkamurhaajat rekrytoidaan nyt verkosta – henki on halpaa ja lähtee muutamalla sadalla eurolla

Lapset ja nuoret ovat ammuskelleet toisiaan Ruotsissa vanhaan malliin pitkin kesää. Murhaajat eivät itse vedä liipasimesta, vaan tekijä palkataan verkosta, usein sieltä pimeältä puolelta. Henki lähtee jo muutamalla sadalla eurolla.

25.07.2024 |14:05

Luomutuotanto pian muisto vain – perinteinen viljely yhä ympäristöystävällisempää ja satoa puolet lisää

Luonnonmukaisesti viljelty peltoala pienenee Ruotsissa kaiken aikaa. Perustaltaan on kyse siitä, että kansalaisten on haluttava luomua ja oltava valmiita maksamaan siitä. Pelkästään tukien varassa viljely ei pitemmän päälle onnistu.

25.07.2024 |09:31

Kreikkalaista rajavartijaa ammuttiin Turkin vastaisella rajalla – ampuja todennäköisesti ihmissalakuljettaja

Kreikkalainen rajavartija haavoittui jouduttuaan ammutuksi Turkin vastaisella rajalla. Ampuja oli todennäköisesti ihmissalakuljettaja, joka yritti estää kreikkalaisia rajavartijoita pysäyttämästä laittomia maahantulijoita. Rajavartijoiden työ on yhä vaarallisempaa kaikkialla Euroopan rajoilla.

24.07.2024 |19:43

Joe Biden luopui ehdokkuudestaan – republikaanit vaativat eroamaan myös presidentin tehtävästä

Presidentti Biden on odotetusti luopunut ehdokkuudestaan tulevissa vaaleissa. Hän on ilmoittanut kannattavansa varapresidenttiään demokraattien uudeksi presidenttiehdokkaaksi, mutta virallinen nimitys tapahtuu vasta puoluekokouksessa, eikä Kamala Harrisin ehdokkuus ole varma. Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson on vaatinut Bidenia eroamaan myös presidentin tehtävästä saman tien.

22.07.2024 |13:50