

MIKA RINNE
79-vuotias Toivo pettyi julkisiin terveyspalveluihin: ”Mihin on mennyt Suomen hyvinvointivaltio?”
Eläkepäiviään Kuopioon kuuluvassa Nilsiässä viettävä Toivo Rissanen kokee, että julkiset palvelut ovat huonontuneet Sanna Marinin hallituksen aikana.
– Kurjin hallitus mitä minä muistan, koska jokainen asia kallistuu ja palvelut sekä yleiset kulkuyhteydet vähenevät. Maantiet ovat surkeassa kunnossa, Toivo Rissanen luettelee.
79-vuotias Rissanen pelkää, että sote-uudistuksessa sovituilla hyvinvointialueilla palveluja tullaan keskittämään.
– Uhkana on, että siinä käy samalla tavalla kuin Nilsiän ja Kuopion kuntaliitoksessa. Sen jälkeen Nilsiän terveyspalvelut heikkenivät.
– Meille rakennettiin uusi terveysasema, mutta siinä yhteydessä hävisivät vuodeosasto ja röntgenpalvelut. Nyt pitää mennä röntgeniin naapurikuntaan ja vanhuksia kuskataan omaisista kaukana oleviin hoitopaikkoihin, Rissanen kertoo.
Nilsiästä on matkaa esimerkiksi Karttulan vuodeosastolle noin sata kilometriä.
– Kaikilla ei ole omaa autoa ja julkiset kulkuneuvot eivät kulje. Tämä on karua. Mihin on mennyt Suomen hyvinvointivaltio? Rissanen kysyy.
Sote-uudistus ei paranna ongelmia
Vuoden 2013 kuntaliitoksen jälkeen lääkärit ovat vaihtuneet useasti Nilsiässä. Rissanen joutui ramppaamaan kaksi vuotta terveysasemalla ennen kuin sai viime vuonna lähetteen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.
– Sormet olivat turvoksissa ja niveliä pakotti. Lääkärit vaihtuivat ja vaivoihini ei ottauduttu. Sairaalassa minulla todettiin paha reuma ja iskettiin heti noin 30 piikkiä niveliin. Nykyisin pitää kovistella ja vaatia, jos haluaa päästä tutkimuksiin tai saada lääkärille soittoajan, Rissanen päivittelee.
Hän arvelee, että julkiset perusterveyspalvelut eivät parane hallituksen lupauksista huolimatta.
– Ei ole tarpeeksi hoitajia. He vaihtavat ammattia tai menevät Ruotsiin ja Norjaan, jossa maksetaan parempaa palkkaa kuin Suomessa. Turhaan on tehty vähimmäishoitajamitoitus, kun se ei toteudu.
– Minun mielestä terveyspalvelut huononevat tulevaisuudessa. Ne eivät ainakaan tule lähemmäksi meitä. Valtio elää velkarahalla, niin silloin rahaa on pakko ottaa veroina tai muina palvelumaksuina, Rissanen katsoo.
Aiheellinen huoli palveluista
Perussuomalaisten kuopiolainen kansanedustaja Minna Reijonen asuu Nilsiän kaupunginosassa. Reijonen pitää Rissasen huolta aiheellisena.
– Keskusta puhuu lähipalveluiden puolesta, mutta ei kerro minne asti ihmisen pitää lähteä saadakseen lähipalveluita. Nilsiästä vietiin vuodeosasto ja täysin toimintakuntoinen röntgen. Se oli suurinta hölmöyttä, jota ihmiset ovat valitelleet. Keskusta olisi voinut estää sen, mutta ei. Sama meno uhkaa jatkua hyvinvointialueilla, jos vanhat puolueet ovat päättämässä, Reijonen sanoo.
Perussuomalaiset halusivat sote-paketin valmistelussa, että hallitus olisi varmistanut keskeisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden saatavuuden lähipalveluina koko maassa.
– Esitimme lähipalvelutakuuta, mutta hallitus ei kannattanut sitä. Nyt ei tiedetä kuinka monta terveysasemaa Itä-Suomessa on viiden vuoden kuluttua. Luulen, että kylmä kyyti käy. Vanhustenhuolto keskittyy ja hoitopaikat harvenee. Hallinto paisuu ja säästöjä otetaan palveluista, Reijonen uumoilee.
Hallitus jakaa verovarat vieraille
Reijosen mielestä terveysasemilla täytyy olla toimintoja, jotta erikoisairaanhoito ei kuormittuisi ja verovarat pitää käyttää suomalaisten hyväksi.
– Hallituksen siunauksella veronmaksajien rahaa annetaan vuosittain kehitysapuun niin paljon, että sillä saisi Suomeen noin 250 viiden miljoonan euron hintaista terveysasemaa. Hallitus jakaa verovarat vieraille, kun pitäisi huolehtia ensin suomalaisista, Reijonen toteaa.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kulkuyhteydet erikoissairaanhoito terveysasemat hoitoonpääsy tärkeysjärjestys Itä-Suomi verovarat veronmaksajat suomalaiset hyvinvointivaltio sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistus Minna Reijonen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Miten sote-rahat saadaan riittämään? – Purra: ”Voidaan tehdä erilaisia tärkeysjärjestyksiä ja arvovalintoja”

Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”

Ranne: Sote-uudistus romuttaa talouden ja palvelut, jos vanha valta jatkaa

Saarikko puolusteli taas aluevaltuustoille jaettavia hillotolpparahoja – Purra: ”Miksi keskustalle ei kelpaa menokohteiden laittaminen tärkeysjärjestykseen?”

Purra: Aluevaalien suurin ongelma kilpistyy rahasta puhumisen sivuuttamiseen – ”On demokratian irvikuva, että äänestäjiä jälleen kerran höynäytetään”

Purra: Jos hyvinvointiyhteiskunta halutaan pelastaa, sen piiriin pääsyä on pakko rajoittaa

Alzheimerin taudista kärsivä 89-vuotias Helena häädetään yksityisestä hoivasta vuokra-asuntoon: ”Vain kaikkein huonokuntoisimmat pääsevät kaupungin hoivakotiin”

Miten käy pienten ja paikallisten yrittäjien hyvinvointialueiden ruokahuollon kilpailutuksissa?

Lehto: Hallitus poistamassa eläkeläisiltä työttömyysturvan lisäpäivät – “Jokohan eläkeläisille alkaisi riittämään?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.