MIKA RINNE
79-vuotias Toivo pettyi julkisiin terveyspalveluihin: ”Mihin on mennyt Suomen hyvinvointivaltio?”
Eläkepäiviään Kuopioon kuuluvassa Nilsiässä viettävä Toivo Rissanen kokee, että julkiset palvelut ovat huonontuneet Sanna Marinin hallituksen aikana.
– Kurjin hallitus mitä minä muistan, koska jokainen asia kallistuu ja palvelut sekä yleiset kulkuyhteydet vähenevät. Maantiet ovat surkeassa kunnossa, Toivo Rissanen luettelee.
79-vuotias Rissanen pelkää, että sote-uudistuksessa sovituilla hyvinvointialueilla palveluja tullaan keskittämään.
– Uhkana on, että siinä käy samalla tavalla kuin Nilsiän ja Kuopion kuntaliitoksessa. Sen jälkeen Nilsiän terveyspalvelut heikkenivät.
– Meille rakennettiin uusi terveysasema, mutta siinä yhteydessä hävisivät vuodeosasto ja röntgenpalvelut. Nyt pitää mennä röntgeniin naapurikuntaan ja vanhuksia kuskataan omaisista kaukana oleviin hoitopaikkoihin, Rissanen kertoo.
Nilsiästä on matkaa esimerkiksi Karttulan vuodeosastolle noin sata kilometriä.
– Kaikilla ei ole omaa autoa ja julkiset kulkuneuvot eivät kulje. Tämä on karua. Mihin on mennyt Suomen hyvinvointivaltio? Rissanen kysyy.
Sote-uudistus ei paranna ongelmia
Vuoden 2013 kuntaliitoksen jälkeen lääkärit ovat vaihtuneet useasti Nilsiässä. Rissanen joutui ramppaamaan kaksi vuotta terveysasemalla ennen kuin sai viime vuonna lähetteen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.
– Sormet olivat turvoksissa ja niveliä pakotti. Lääkärit vaihtuivat ja vaivoihini ei ottauduttu. Sairaalassa minulla todettiin paha reuma ja iskettiin heti noin 30 piikkiä niveliin. Nykyisin pitää kovistella ja vaatia, jos haluaa päästä tutkimuksiin tai saada lääkärille soittoajan, Rissanen päivittelee.
Hän arvelee, että julkiset perusterveyspalvelut eivät parane hallituksen lupauksista huolimatta.
– Ei ole tarpeeksi hoitajia. He vaihtavat ammattia tai menevät Ruotsiin ja Norjaan, jossa maksetaan parempaa palkkaa kuin Suomessa. Turhaan on tehty vähimmäishoitajamitoitus, kun se ei toteudu.
– Minun mielestä terveyspalvelut huononevat tulevaisuudessa. Ne eivät ainakaan tule lähemmäksi meitä. Valtio elää velkarahalla, niin silloin rahaa on pakko ottaa veroina tai muina palvelumaksuina, Rissanen katsoo.
Aiheellinen huoli palveluista
Perussuomalaisten kuopiolainen kansanedustaja Minna Reijonen asuu Nilsiän kaupunginosassa. Reijonen pitää Rissasen huolta aiheellisena.
– Keskusta puhuu lähipalveluiden puolesta, mutta ei kerro minne asti ihmisen pitää lähteä saadakseen lähipalveluita. Nilsiästä vietiin vuodeosasto ja täysin toimintakuntoinen röntgen. Se oli suurinta hölmöyttä, jota ihmiset ovat valitelleet. Keskusta olisi voinut estää sen, mutta ei. Sama meno uhkaa jatkua hyvinvointialueilla, jos vanhat puolueet ovat päättämässä, Reijonen sanoo.
Perussuomalaiset halusivat sote-paketin valmistelussa, että hallitus olisi varmistanut keskeisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden saatavuuden lähipalveluina koko maassa.
– Esitimme lähipalvelutakuuta, mutta hallitus ei kannattanut sitä. Nyt ei tiedetä kuinka monta terveysasemaa Itä-Suomessa on viiden vuoden kuluttua. Luulen, että kylmä kyyti käy. Vanhustenhuolto keskittyy ja hoitopaikat harvenee. Hallinto paisuu ja säästöjä otetaan palveluista, Reijonen uumoilee.
Hallitus jakaa verovarat vieraille
Reijosen mielestä terveysasemilla täytyy olla toimintoja, jotta erikoisairaanhoito ei kuormittuisi ja verovarat pitää käyttää suomalaisten hyväksi.
– Hallituksen siunauksella veronmaksajien rahaa annetaan vuosittain kehitysapuun niin paljon, että sillä saisi Suomeen noin 250 viiden miljoonan euron hintaista terveysasemaa. Hallitus jakaa verovarat vieraille, kun pitäisi huolehtia ensin suomalaisista, Reijonen toteaa.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kulkuyhteydet erikoissairaanhoito terveysasemat hoitoonpääsy tärkeysjärjestys Itä-Suomi verovarat veronmaksajat suomalaiset hyvinvointivaltio sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistus Minna Reijonen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Miten sote-rahat saadaan riittämään? – Purra: ”Voidaan tehdä erilaisia tärkeysjärjestyksiä ja arvovalintoja”
Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”
Ranne: Sote-uudistus romuttaa talouden ja palvelut, jos vanha valta jatkaa
Saarikko puolusteli taas aluevaltuustoille jaettavia hillotolpparahoja – Purra: ”Miksi keskustalle ei kelpaa menokohteiden laittaminen tärkeysjärjestykseen?”
Purra: Aluevaalien suurin ongelma kilpistyy rahasta puhumisen sivuuttamiseen – ”On demokratian irvikuva, että äänestäjiä jälleen kerran höynäytetään”
Purra: Jos hyvinvointiyhteiskunta halutaan pelastaa, sen piiriin pääsyä on pakko rajoittaa
Alzheimerin taudista kärsivä 89-vuotias Helena häädetään yksityisestä hoivasta vuokra-asuntoon: ”Vain kaikkein huonokuntoisimmat pääsevät kaupungin hoivakotiin”
Miten käy pienten ja paikallisten yrittäjien hyvinvointialueiden ruokahuollon kilpailutuksissa?
Lehto: Hallitus poistamassa eläkeläisiltä työttömyysturvan lisäpäivät – “Jokohan eläkeläisille alkaisi riittämään?”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää