LEHTIKUVA
17 vuotta ilman reaalista talouskasvua – arvostetaanko Suomessa duunareita ja pienyrittäjiä?
Suomi on yrittänyt selvitä eteenpäin maailman myrskyissä jo seitsemäntoista vuotta ilman reaalista talouskasvua, ja nyt alkaa pikku hiljaa olemaan aika viimein tehdä asialle jotain. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom ja Riikka Purran erityisavustaja Niko Ohvo keskustelevat työstä, veroista, duunarien ja työn arvostuksesta sekä Suomen tilasta.
Arvostetaanko Suomessa tällä hetkellä oikeasti duunareita ja työntekoa? Onko Suomen politiikka viime vuosien aikana vinoutunut, kun on jatkuvasti vain mietitty, mihin julkisen sektorin hakkeisiin voitaisiin laittaa lisää veronmaksajien rahaa? Mitä vaikutuksia tällä on ollut suomalaisten hyvinvointiin ja suomalaisille duunareille sekä yrittäjille? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat Suomen Uutisten studiossa perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom ja Riikka Purran erityisavustaja Niko Ohvo.
Työn tekemisen arvostus on laskenut
Bergbomin mukaan suomalaiset duunarit painavat hiki hatussa päivästä toiseen duunia ja maksavat järjettömiä veroja. Mitä sitten tapahtuu? Valtio vain ylivelkaantuu ja sitten aletaan sopeuttamaan.
– Monelle duunarillekin herää kysymys, mihin heidän verorahansa oikein menevät ja arvostaako kukaan heidän päivittäin tekemäänsä työtä, toteaa Bergbom.
– Sanoisin, että niin duunarin arvostus kuin oikeastaan yleensä työn tekemisen arvostus on laskenut. Enemmän katsotaan sitä, mihin tukeen tai muihin palveluihin ollaan oikeutettuja, mutta ei arvosteta sitä, millä ne palvelut rahoitetaan ja mistä se raha tulee, Ohvo sanoo ja jatkaa:
– Erikseen täytyy korostaa vielä sitä, että koulutusta ja korkeakoulutusta on tiettyyn pisteeseen lisättävä, mutta pelkillä filosofian maistereilla ei Suomen suuntaa käännetä, vaan katse pitäisi kääntää nimenomaan toisen asteen koulutuksen suuntaan.
Duunari on vasemmistolle keppihevonen
Duunaritaustaisella kansanedustaja Miko Bergbomilla on itsellään eduskuntaan nousunsa jälkeen konkreettisia kokemuksia duunarien arvostuksen puutteesta. Hänen mielestään oli erikoista huomata, että arvostelu tuli nimenomaan vasemmistososialistien suunnalta. Vasemmiston asenne mediassa oli vähän sellainen, että kun Bergbom kerran on vain tavallinen raksamies ja koulutukseltaan pintakäsittelijä-maalari, niin hänellä ei pitäisi olla mitään asiaa politiikkaan.
– Joskus minusta tuntuu siltä, että vasemmistolaisille on äärimmäisen tärkeää käyttää suomalaista duunaria keppihevosena ja ikään kuin sanoa, että olemme teidän puolellanne. Mutta auta armias, jos lähdet mukaan politiikkaan etkä jaa heidän näkemyksiään, niin oletkin täysi nolla eikä sinulla ole minkäänlaista arvoa, Bergbom pohtii.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työn arvostus Niko Ohvo veronmaksajien rahat korkeakoulutus sopeuttamistoimet Miko Bergbom duunarit Ylivelkaantuminen Riikka Purra Talouskasvu pienyrittäjät Julkinen sektori koulutus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Paikallinen sopiminen helpottaa seuraavan työntekijän palkkaamista
Oppositio tivasi eduskunnan kyselytunnilla jankuttamiseen asti ammatillisen koulutuksen melko marginaalisista säästöistä. Sen sijaan hallituksen kädenojennus ammatissa jo toimiville - paikallinen sopiminen - jäi vähemmälle huomiolle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Oppositio valittelee työpaikkojen olevan kiven alla – samaan aikaan hinkuu lisää työperäistä maahanmuuttoa
Valtiovarainministeri Riikka Purra torjuu sosiaaliturvaan nojaavan maahanmuuton myös, kun se tapahtuu työn nimikkeellä. Tilastotietojen valossa myös vasemmisto-oppositiolle pitäisi jo olla selvää, että ulkomailta Suomeen ei tarvita enää lisää halpatyövoimaa, joka aiheuttaa kustannuksia veronmaksajille.
Hyvinvointiala Hali ry kannattaa vientivetoista työmarkkinamallia – toteutuessaan hallituksen esitys lisäisi työmarkkinoiden ennakoitavuutta ja vakautta
Sosiaali- ja terveysalan yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala Hali ry kannattaa hallituksen esitystä niin kutsutun vientivetoisen työmarkkinamallin käyttöönotosta. Vientivetoisen työmarkkinamallin käyttöönotto on osa työriitojen sovitteluun liittyvää lainsäädäntöä. Hali näkee, että toteutuessaan esitys lisäisi työmarkkinoiden ennakoitavuutta ja vakautta.
Viikon suosituimmat
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
Oikeusministeri Leena Meri: Muiden ihmisten hengelle ja terveydelle erittäin vaarallisten henkilöiden on pysyttävä vangittuna
Oikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio varmuusvankeudesta ja sen käyttöönotosta. Uusi seuraamus olisi tarkoitettu vaarallisimpia väkivaltarikoksia tekeville.
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Metsästys on Suomessa paljon enemmän kuin pelkkä harrastus – se on syvälle juurtunut osa kulttuuriamme, perinteitämme, jonka lisäksi se on keskeinen keino luonnon tasapainon ylläpitämisessä. Metsästäjän vastuu ei kuitenkaan pääty riistanhoitoon tai saaliin hyödyntämiseen. Tärkeä osa metsästäjän tehtävää on varmistaa, että aseenkäyttötaidot ovat kunnossa – paitsi saaliin kunnioituksen, myös turvallisuuden tähden, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jari Ronkainen.
Useita muutoksia rikoslakiin ensi vuoden alusta: Rangaistukset kovenevat, naisten ja tyttöjen silpominen kriminalisoidaan entistä selvemmin
Oikeusministeriön hallinnonalalla tulee voimaan muutoksia 1. tammikuuta 2025 alkaen. Muun muassa avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta selkeytetään, tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoidaan rikoslaissa entistä selkeämmin, lapsensurmaa koskeva lainsäännös kumotaan ja tappo on jatkossa vanhentumaton rikos.
Ronkainen: Puolustuksesta ei voi tinkiä tai säästää – ”Suomen on varauduttava kaikkeen mahdolliseen laajalla arsenaalilla”
Puolustusministeri Antti Häkkänen esitteli torstaina Suomen uuden puolustusselonteon, joka ulottuu 2030-luvulle saakka. Selonteosta käy ilmi, että Venäjän hyökkäystä Suomeen ei enää pidetä mahdottomuutena, vaan se on yksi mahdollinen skenaario, jonka varalle Suomi nyt varautuu – osana Nato-liittokuntaa. - Tavallisen kansalaisen kannalta uusi tilanne ei edellytä erityistoimia, mutta kotivaran on aina syytä olla kunnossa, puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jari Ronkainen toteaa.
Talvinen ja luminen luonto, yhteinen aika perheen kanssa, kuusen hakeminen metsästä pojanpojan kanssa, joulusauna, rauhoittuminen – nämä asiat saavat joulumielelle
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Orpon hallitus aloitti 20. kesäkuuta 2023 ja minä sen mukana oikeusministerinä. Tänä lyhyenä aikana on ollut runsaasti opittavaa, mutta olemme yhdessä saaneet aikaan isoja asioita, kirjoittaa oikeusministeri ja perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri kolumnissaan.
Ministeri Ranne: Liikenteessäkin keskitytään nyt perusasioihin – turvallisuuteen ja talouteen
Nyt Suomen liikenneverkkoa kehitetään jalat maassa, tosiasiat ymmärtäen, tärkeimpään keskittyen. Suunnitelma näyttää hyvin suomalaiselta ja vastaa kansalaisten, yritysten ja koko yhteiskunnan tarpeisiin, painottaa liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää