LEHTIKUVA
17 vuotta ilman reaalista talouskasvua – arvostetaanko Suomessa duunareita ja pienyrittäjiä?
Suomi on yrittänyt selvitä eteenpäin maailman myrskyissä jo seitsemäntoista vuotta ilman reaalista talouskasvua, ja nyt alkaa pikku hiljaa olemaan aika viimein tehdä asialle jotain. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom ja Riikka Purran erityisavustaja Niko Ohvo keskustelevat työstä, veroista, duunarien ja työn arvostuksesta sekä Suomen tilasta.
Arvostetaanko Suomessa tällä hetkellä oikeasti duunareita ja työntekoa? Onko Suomen politiikka viime vuosien aikana vinoutunut, kun on jatkuvasti vain mietitty, mihin julkisen sektorin hakkeisiin voitaisiin laittaa lisää veronmaksajien rahaa? Mitä vaikutuksia tällä on ollut suomalaisten hyvinvointiin ja suomalaisille duunareille sekä yrittäjille? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat Suomen Uutisten studiossa perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom ja Riikka Purran erityisavustaja Niko Ohvo.
Työn tekemisen arvostus on laskenut
Bergbomin mukaan suomalaiset duunarit painavat hiki hatussa päivästä toiseen duunia ja maksavat järjettömiä veroja. Mitä sitten tapahtuu? Valtio vain ylivelkaantuu ja sitten aletaan sopeuttamaan.
– Monelle duunarillekin herää kysymys, mihin heidän verorahansa oikein menevät ja arvostaako kukaan heidän päivittäin tekemäänsä työtä, toteaa Bergbom.
– Sanoisin, että niin duunarin arvostus kuin oikeastaan yleensä työn tekemisen arvostus on laskenut. Enemmän katsotaan sitä, mihin tukeen tai muihin palveluihin ollaan oikeutettuja, mutta ei arvosteta sitä, millä ne palvelut rahoitetaan ja mistä se raha tulee, Ohvo sanoo ja jatkaa:
– Erikseen täytyy korostaa vielä sitä, että koulutusta ja korkeakoulutusta on tiettyyn pisteeseen lisättävä, mutta pelkillä filosofian maistereilla ei Suomen suuntaa käännetä, vaan katse pitäisi kääntää nimenomaan toisen asteen koulutuksen suuntaan.
Duunari on vasemmistolle keppihevonen
Duunaritaustaisella kansanedustaja Miko Bergbomilla on itsellään eduskuntaan nousunsa jälkeen konkreettisia kokemuksia duunarien arvostuksen puutteesta. Hänen mielestään oli erikoista huomata, että arvostelu tuli nimenomaan vasemmistososialistien suunnalta. Vasemmiston asenne mediassa oli vähän sellainen, että kun Bergbom kerran on vain tavallinen raksamies ja koulutukseltaan pintakäsittelijä-maalari, niin hänellä ei pitäisi olla mitään asiaa politiikkaan.
– Joskus minusta tuntuu siltä, että vasemmistolaisille on äärimmäisen tärkeää käyttää suomalaista duunaria keppihevosena ja ikään kuin sanoa, että olemme teidän puolellanne. Mutta auta armias, jos lähdet mukaan politiikkaan etkä jaa heidän näkemyksiään, niin oletkin täysi nolla eikä sinulla ole minkäänlaista arvoa, Bergbom pohtii.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työn arvostus Niko Ohvo veronmaksajien rahat korkeakoulutus sopeuttamistoimet Miko Bergbom duunarit Ylivelkaantuminen Riikka Purra Talouskasvu pienyrittäjät Julkinen sektori koulutus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Paikallinen sopiminen helpottaa seuraavan työntekijän palkkaamista
Oppositio tivasi eduskunnan kyselytunnilla jankuttamiseen asti ammatillisen koulutuksen melko marginaalisista säästöistä. Sen sijaan hallituksen kädenojennus ammatissa jo toimiville - paikallinen sopiminen - jäi vähemmälle huomiolle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Oppositio valittelee työpaikkojen olevan kiven alla – samaan aikaan hinkuu lisää työperäistä maahanmuuttoa
Valtiovarainministeri Riikka Purra torjuu sosiaaliturvaan nojaavan maahanmuuton myös, kun se tapahtuu työn nimikkeellä. Tilastotietojen valossa myös vasemmisto-oppositiolle pitäisi jo olla selvää, että ulkomailta Suomeen ei tarvita enää lisää halpatyövoimaa, joka aiheuttaa kustannuksia veronmaksajille.
Hyvinvointiala Hali ry kannattaa vientivetoista työmarkkinamallia – toteutuessaan hallituksen esitys lisäisi työmarkkinoiden ennakoitavuutta ja vakautta
Sosiaali- ja terveysalan yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala Hali ry kannattaa hallituksen esitystä niin kutsutun vientivetoisen työmarkkinamallin käyttöönotosta. Vientivetoisen työmarkkinamallin käyttöönotto on osa työriitojen sovitteluun liittyvää lainsäädäntöä. Hali näkee, että toteutuessaan esitys lisäisi työmarkkinoiden ennakoitavuutta ja vakautta.
Viikon suosituimmat
14-vuotias järkyttyi: Helsinkiläinen koulu jakoi äidinkielen tunnilla härskin seksikirjan oppilaille luettavaksi – ”Hinkkausseksiä”, ”Kuinka k****n saa syvälle suuhun”, ”Ota avuksi banaani”
Helsinkiläisen yläasteen äidinkielentunnilla lapsille tarjotaan luettavaksi kirjaa, jossa opetetaan imemisvinkkejä, liukuvoiteen käyttöä ja yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten esineitä työnnetään kehon aukkoihin. Pornomateriaalia sisältävän kirjan käytöstä opetuksessa ei ole tiedotettu etukäteen oppilaiden vanhemmille.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Riikka Purra Maaseudun Tulevaisuudessa: “Wokelle lämpimästi tervemenoa”
Vähitellen pitäisi myöntää, että ääliöliberalismi, joka halusi nostaa kaiken keskiöön yksilön ja tämän tunteet ja oikeudet ja antoi velvollisuuden taata nämä jollekin ”rakenteelle”, meni totaalisesti metsään, kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää