Monien taloyhtiöiden ilmoitustaulut täyttyvät tänäkin kesänä naapureiden valituksista. Parveketupakoinnin paheksuminen oli vasta alkua: nyt valitetaan jopa lasten pihaleikeistä kuuluvasta melusta.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kannustaa kaikkia suomalaisia ideoimaan miten turhaa byrokratiaa ja sääntelyä voitaisiin purkaa.

– Kansalaisten holhoaminen on mennyt mahdottomaksi ja nyt hallitus on purkamassa sääntelyä. Jokainen meistä voi miettiä myös omalla tahollaan, että mitä kannattaisi muuttaa turhan byrokratian ja sääntelyn vähentämiseksi. Perusuomalaisten puoluetoimisto ottaa avosylin ehdotuksia vastaan, Slunga-Poutsalo sanoo.

Tehdään kansalaisten elämästä helpompaa

Perussuomalaiset ovat tehneet hallituksessa joukon ehdotuksia, joilla aiotaan helpottaa kansalaisten elämää. Yksi merkittävä uudistus tapahtuu, kun aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten tehtävät siirtyvät itsehallintoalueille eli maakunnille.

– Uudistuksen tarkoitus on yhdenmukaistaa nykyisten avien ja elyjen toimintaa, jotta pykälien tulkinnassa olisi yksi ja sama käytäntö koko maassa. Tämä yksinkertaistaisi ja nopeuttaisi lupa- ja valitusprosesseja muun muassa kaava-asioissa.

Myös kunnalliseen rakentamiseen ja rakennusvalvontaan on tulossa parannuksia, joilla karsitaan luparumbaa ja rakentamiskustannuksia.

– Pihapuiden kaatamista helpotetaan eli jatkossa niiden kaatamiseen ei tarvitsisi hakea kunnalta erillistä lupaa. Kuntien väestönsuojien rakentamisvelvoitetta höllennettäisiin. Tämä toisi kunnille säästöjä, sillä väestönsuojien rakentaminen on kallista.

Ravistellaan totuttuja toimintamalleja

Turhaa sääntelyä voi purkaa myös paikallisesti. Vuoden 2017 kuntavaalit lähenee ja Slunga-Poutsalon mielestä nyt on oikea hetki vaikuttaa asioihin.

– Perussuomalaisten kuntapoliitikkojen kannattaa miettiä, että mikä asia vaatii korjaamista. Nimenomaan aktiivisuus on tärkeää.

Slunga-Poutsalo mainitsee esimerkkinä aktiivisuudesta oman asuinkuntansa Lohjan asukasyhdistyksen.

– Lohjalla otettiin uusi ja iso koulu käyttöön tänä vuonna. Alun perin ehdotettiin, että laajennetaan vanhaa koulua, mutta asukasyhdistyksen ja sen toimintaan osallistuneiden perussuomalaisten aloitteesta rakennettiinkin kokonaan uusi koulu.

Totuttujen ajattelumallien ravistelu on Slunga-Poutsalon mielestä tervetullutta. Uusista ideoista puoluesihteeri nostaa malliksi perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaaran lakialoitteen koulukiusaamisen vähentämiseksi

– Hänen aloitteensa mukaan koulukiusaajan pitää vaihtaa koulua, ei kiusatun. Tämä on hyvä esimerkki miten vaikeisiin asioihin voidaan löytää uusia ratkaisumalleja. Niitä kannattaa kaikkien funtsia, Slunga-Poutsalo kannustaa.

Järkeä kieltojen asettamiseen

Slunga-Poutsalo muistuttaa, että kansalaisilla on monia vaikutusmahdollisuuksia ihan omassa asuinympäristössään.

– Päätöksiä tehdään taloyhtiöiden hallituksissa ja asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa kieltoihin osallistumalla hallituksen toimintaan, Slunga-Poutsalo sanoo.

Helsingin Perussuomalaiset ärähtivät kesäkuun alussa, kun lehdissä kummasteltiin sitä, voiko taloyhtiö kieltää ulkona grillaamisen tai lasten pihaleikit.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mukaan liian tiukka elämisen sääntely aiheuttaa turhia kiistoja asukkaiden välillä.

– Ihmiset häiriintyvät helpon oloisesti esimerkiksi lasten leikkimisen äänistä tai ruuanlaiton tuoksuista, mutta ne kuuluvat normaaliin elämään, kun asutaan lähekkäin, Pynnönen toteaa.

Yhteiset pelisäännöt edesauttavat sopua

Parvekkeella tai pihalla tapahtuva grillaus on yksi yleisistä eripuran aiheista.

– Grillaaminen kuuluu kesään, mutta sillä ei saa aiheuttaa haittaa paloturvallisuudelle. Grillaus voidaan kieltää vuokrataloyhtiöissä. Sen sijaan asunto-osakeyhtiöissä, jossa asukkaat omistavat osakkeet, grillata saa vapaasti. Toki suosituksia grillauksesta voidaan antaa, Pynnönen sanoo.

Pynnösellä on kelpoja neuvoja turhien kiistojen välttämiseksi.

– Kerrostaloasumisessa tulisi muistaa naapurin huomioiminen, hyvät käytöstavat ja joustavuus. Taloyhtiöiden kannattaa ajatella järjellä kieltojen asettamista. Yhteisillä pelisäännöillä ja suosituksella saavutetaan yleensä parempi lopputulos kuin ehdottomilla kielloilla, Pynnönen opastaa.

Liikenne kuumentaa tunteet

Suomessa on noin kolme miljoonaa autoilijaa ja ajaminen lisääntyy kesällä. Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvasen mukaan monia autoilijoita ärsyttää pääkaupunkiseudun sisääntulomoottoriteiden alhaiset nopeusrajoitukset.

Ylinopeutta ei pidä ajaa, mutta lain kunnioitus heikkenee heikkenemistään, jos autoilijoita kiusataan liian alhaisilla nopeusrajoituksilla paikoissa, joissa niihin ei ole perusteita, sanoo Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

Moni autoilija manaa myös nopeusvalvontakameroiden lisäämistä pääkaupunkiseudun sisimmälle kehätielle.

– Rajoitusten on oltava järkeviä, sillä muuten ne ärsyttävät ihmisiä. Kameratolppia ei pidä pystyttää vain rahankeruutarpeeseen, Tolvanen huomauttaa.

Nopeusrajoituksien alentamista ja tolppia on perusteltu liikenneturvallisuudella. Tolvanen kaipaa ihmisten suorittamaa valvontaa.

– Toivottavasti nähtäisiin nykyistä enemmän poliiseja tien päällä. He pystyisivät seulomaan todelliset vaaratekijät eli riskikuskit pois liikenteestä.

Rentoutta lomaliikenteeseen

Autolla paljon ajava Slunga-Poutsalo toivoo malttia kesälomaliikenteeseen vaikka nopeusrajoitukset tuntuisivatkin liian alhaisilta ja tien varrella olisikin kameratolppia.

– Tolkku on suurin asia liikenteessä, sillä valvontakameran räpsähtämiseen ja turvallisuuteen voidaan vaikuttaa omalla ajokäyttäytymisellä.

Perussuomalaiset puolustaa poliisin riittävien toimintaedellytysten turvaamista myös liikennevalvonnassa.

– Työmme poliisin resurssien turvaamiseksi jatkuu. Kaipaan enemmän poliiseja tien päälle, sillä se rauhoittaisi älyttömiä ohituksia ja kiilauksia. Itsekäs ajotapa näkyy liikaa liikenteessä.

MIKA RINNE