Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee, miksi Isis-kalifaatista palanneet terrorismin tukijat palautetaan Suomeen veronmaksajien rahoilla ja heidän toimintansa kalifaatissa ilmeisesti painetaan villaisella toisin kuin muissa Euroopan maissa.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi Twitterissä lauantaina 22.10.2022 Syyrian al-Holin leiriltä palautettujen suomalaisten naisten ja lasten palautuskustannusten olevan noin 400 000 euroa tähän mennessä.

Tannerin mukaan palautuskustannukset henkilöä kohti ovat joitain satoja tai tuhansia euroja, ja jokainen Suomeen palautettu henkilö on maksanut summan takaisin. Verkkouutisten tietojen mukaan Suomeen on toistaiseksi palautettu 9 aikuista ja 25 lasta. Leirillä on edelleen Suomen kansalaisia, jotka ovat kieltäytyneet Suomeen paluusta.

Paluu Suomeen veronmaksajien piikkiin

Konsulipäällikkö Tanner kertoo al-Holista palautettujen maksaneen takaisin palautuksesta koituneet kulut, mutta heiltä ei ole peritty lähellekään kaikkia kuluja.

– Todellisuudessa leiriltä palautetut ovat päässeet Suomeen pilkkahinnalla, ja loput kulut menevät suomalaisten veronmaksajien piikkiin. He ovat itse päättäneet muuttaa terroristiseen ’kalifaattiin’ ja kääntäneet selkänsä Suomelle, mutta silti heidät haetaan takaisin veronmaksajien laskuun, kun olot leirillä eivät enää miellyttäneet, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen muistuttaa.

– Tosiasia on, että nämä naiset lähtivät vapaaehtoisesti terroristiorganisaation ’kalifaattiin’, ja moni heistä myös perusti perheen Isis-taistelijan kanssa. Jostain syystä jihadistien turvallisesta kotiinpaluusta on tehty hallituksessa ihmisoikeuskysymys. Jos tavallinen suomalainen joutuu pulaan ulkomailla eikä hänellä ole kattavaa matkavakuutusta, hän joutuu maksamaan kotiinpaluunsa kustannukset itse tai konsulinkyydillä paluun kustannukset joutuu maksamaan jälkikäteen itse.

Hallituksen toiminta täysin kaoottista

Al-Holin leiri on ollut julkisuudessa useaan otteeseen muun muassa leirillä olleiden henkilöiden palautuksiin liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Palautusten järjestäminen aiheutti laajaa sisäistä kuohuntaa ulkoministeriössä ja kulminoitui ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkarikostutkintaan. Syytteitä ei lopulta nostettu, mutta Haavisto sai moitteet toiminnastaan perustuslakivaliokunnalta.

– Hallituksen toiminta al-Holin leiriin liittyvissä asioissa on ollut täysin kaoottista. Palautuksia Suomeen on toteutettu niin salamyhkäisesti, että eri uutislähteet eivät edes näytä pääsevän yhteisymmärrykseen palautettujen henkilöiden määrästä.

Yhtäkään Isis-terroristia ei saada tuomiolle

Sen lisäksi, että palautuksiin liittyy paljon salailua ja epämääräisyyksiä, myös palanneiden henkilöiden toiminta kalifaatissa on painettu villaisella.

– Muissa Euroopan maissa kalifaatista paenneita jihadisteja on syytetty ja tuomittu julmista teoistaan, mutta on ilmeistä, että yhtään Isis-terroristia ei saada tuomiolle vihervasemmistohallituksen johtamassa Suomessa, Antikainen moittii.

– Olen jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen ministerille vastattavaksi. Yksi kysymys koskee esimerkiksi sitä, onko al-Holin palautusten osalta toimittu samalla tavalla kuin aikaisemmissa tapauksissa, joissa Suomen kansalaisia on myös kriisitilanteessa jouduttu evakuoimaan, Antikainen päättää.

Suomen Uutiset