Perussuomalaisten ryhmänjohdon mielestä on käsittämättömän ristiriitaista, että samaan aikaan kun valtio-omisteisen Neste Oilin tuloksen on kerrottu lokakuussa olevan vahva, niin yritys päättää aloittaa ulkoistamissopimuksen valmistelun hoitovarustamotoimintansa osalta. Eli siis Neste Oil ulkoistaa, ja tekee samalla hyvää tulosta.

Neste Shipping aloittaa neuvottelut ulkoistamissopimuksen ehdoista mahdollisten kumppanien kanssa. Hoitovarustamotoiminnan koko henkilökunta siirtyisi uuden kumppanin palvelukseen. Siirto koskisi noin 300 merenkulkijaa ja 20 maaorganisaation työntekijää. Neste Shippingin rahtaustoiminto jatkaisi osana Neste Oilin organisaatiota.

– Ulkoistamiset yleensä tarkoittavat henkilöstön etujen heikentämistä sekä henkilöstön kotimaisuusasteen vähentymistä, koska ainakin pitkällä aikavälillä on houkutus siirtyä käyttämään halpatyövoimaa. Koko Suomen meriosaaminen muun muassa jäänmurron osalta voi vaarantua, kansanedustaja Jari Lindström varoittaa.

Valtionyhtiöiden vastuunkanto työllisyydestä on ollut luvattoman heikkoa. Ulkoistamalla toimintojaan yhtiöt samalla siirtävät suuria määriä henkilöitä valtion valvonnan ja omistajaohjauksen ulkopuolelle, vaikkakin ohjaus ja valvonta ovat olleet puutteellista ja tehotonta.

– Suomalaisia tukijalkoja ei saa tuhota hätiköidyillä ratkaisuilla. Neste Oililla ei ole mitään taloudellista intressiä siirtää ulkoistaa toimintojaan. Päinvastoin, osaava henkilöstö kaikissa toiminnoissa on yrityksen edun mukaista, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner muistuttaa.

Perussuomalaiset vaativat ministeri Pekka Haaviston puuttumista asiaan ajoissa.

– Mielestämme nyt tarvitaan valtion omistajapolitiikan kokonaisvaltaista tarkastelua ja strategiatyön aloittamista, jotta valtion omistuksilla voidaan turvata tulevaisuutta keskeisillä aloilla. Purkamalla omistusta mielivaltaisesti, voidaan samalla tuhota pohja uuden rakentamiselta, perussuomalaiset muistuttavat.

PS VERKKOTOIMITUS