Yle suitsuttaa Twitter-aktivisti Dmitry Gurbanovia. Yle rakentaa henkilöstä siloteltua kuvaa ”tuntemattomana sometähtenä”, äärioikeistoasiantuntijana, vasemmistoliberaalina ihmisoikeustaistelijana ja Putinin vastustajana. Ylen toiminta herättää ihmetystä, sillä Gurbanovin ulostulot antaisivat aihetta muunkinlaisille tulkinnoille. Suomen Uutiset selvitti, minkälaisia ulostuloja Gurbanov on viime vuosina tehnyt.

Yle hehkuttaa Gurbanovia ”yhden miehen uutistoimistoksi”, ”tuntemattomaksi sometähdeksi”. Vuosien aikana suomalainen Twitter-yleisö on oppinut tuntemaan Dmitry Gurbanovin radikaalina antifasismia liputtavana jykkänä vasemmistoaktivistina.

34-vuotiaalle venäläistaustaiselle Helsingin yliopiston opiskelijalle on kertynyt Twitterissä noin 45 000 seuraajaa. Ylen mielestä nyt myös Twitterin ulkopuolisen yleisön on aika kuulla tästä henkilöstä. Tosin, tuoreessa henkilökuvahaastattelussa Gurbanovista leivotaan kuvaa asiallisena, katu-uskottavana ja tavanomaisena vasemmistopoliittisena hahmona.

”EU tukee fasisteja Ukrainassa. Se on faktaa. Että maidan oli vallankapaus on fakta.”

Twitter-aktivisti kertoo arvostelevansa ”Venäjän hyökkäyssotaa, suomalaista politiikkaa, äärioikeistoa, perussuomalaisia sekä konservatiiveja”. Hän julistautuu vasemmistoliberaaliksi ja sanoo, ettei ihmisoikeuksista voi tehdä kompromisseja. Ikään kuin yleisen hyvän puolesta pahaa vastaan taisteleva Twitter-aktivisti kertoo tottuneensa tappouhkauksiin, joita hän ilmoittaa saavansa kerran kuukaudessa. Varsinkaan Ylen haastattelun varassa oleva yleisö ei tiedä Gurbanovin olleen lähivuosina usein riidanhaluista ja pahimmillaan jopa poliittisen väkivallan puolesta puhumista.

Gurbanov on mm. puhunut poliittisen väkivallan puolesta, julistautunut kommunistiksi, kutsunut Suomen poliisia natsien ystäväksi ja ”pääoman palvelijaksi” sekä syyttänyt EU:ta Ukrainan hajottamisesta ja fasistien tukemisesta. Vaikka Gurbanov on jälkikäteen poistellut joitain ulostulojaan hän ei ole irtisanoutunut näkyvästi viime vuosien radikalismistaan.

Vuosina 2013-2014 Gurbanov kirjoitti useissa ruotsinkielisissä twiiteissä kannattavansa poliittista väkivaltaa erityisesti ”natseja” vastaan:

”Eikö natsien torjumiseksi saa käyttää väkivaltaa?” (Twitter, arkistolinkki)

”Jos media kirjoittaa vasemmistolaisesta väkivallasta. sittenhän se on mainosta..” (Twitter, arkistolinkki)

”Jos menee provosoimaan ihmisiä, voi odottaa, että saa turpaan.” (Twitter, arkistolinkki)

”Olen itse sitä mieltä, että väkivalta voi olla keino. Varsinkin niitä vastaan, jotka itse kannattavat väkivaltaa.” (Twitter, arkistolinkki)

”Tiedän mitä tarkoitat. Mutta sinä katsot väkivaltaa moraalisesta näkökulmasta, minä katson sitä strategisesta näkökulmasta” (Twitter, arkistolinkki)

”Häh? Ehkä puhut nyt liberaaleista antirasisteista? Antifasismi on aina ollut militanttia.” (Twitter, arkistolinkki)

”paras lääke kiusaajaa vastaan ​​on väkivalta. Näin on.” (Twitter, arkistolinkki)

Vuonna 2016 Gurbanov twiittasi suomeksi: ”Suomen poliisi <3 natseja” (Twitter, arkistolinkki)

Nykyisin Gurbanov määrittelee itsensä ”talouspoliittisesti vasemmistolaiseksi, arvoiltaan liberaaliksi.” Ruotsinkielisissä twiiteissä vuosina 2013-2014 hän irtisanotui vasemmistoliberalismista, julistautui kommunistiksi ja kutsui poliisia ”pääoman palvelijaksi”.

”En myöskään ole vasemmistoliberaali” (Twitter, arkistolinkki)

”Pyrin kommunismiin” (Twitter, arkistolinkki)

”Poliisi on pääoman palvelija ja ylläpitää sen sortoa väkisin.” (Twitter, arkistolinkki)

”Mannerheim oli fasisti. Hän hyväksyi keskitysleirien luokkasodan aikana ja sitten linnoituksen aikana. Sota.” (Twitter, arkistolinkki)

”Äärioikeisto ovat mun viholiset. Mä en oo suvaitsevainen tai liberaali.” (Twitter, arkistolinkki)

Käytännössä Gurbanovin ”Twitter-ura” on ollut omistautumista jyrkälle vasemmistolaisuudelle ja yksipuoliselle oikeiston vastustamiselle. Ylen uutisessa silotellaan tätä kuvaa mainitsemalla, että joskus äärioikeistoasiantuntija kritisoi myös vasemmistoa. Kenties jyrkin kritiikki vasemmistoa itseään kohtaan on vuodelta 2016, jolloin Gurbanov twiittasi suomeksi:

”Vihreät myy persettä ja yrittävät pelastaa mainetta twiitaman ahkerasti.” (Twitter, arkistolinkki)

”EU käytti natseja Ukrainassa ja nyt ne on eliminoitava. Tämä kehitys oli itsestäänselvyys.”

Ylen henkilökuva esittelee Gurbanovin tuoreita ansioita Venäjän hyökkäyssodan tiedottamisesta. ”Yhden miehen tietotoimisto” väittää olleensa aina Putin-vastainen. Tämä väite on kuitenkin räikeässä ristiriidassa sen kanssa, että vielä vuonna 2014 Itä-Ukrainan sodan aikoihin Gurbanov julisti salaliittoteorioita useissa twiiteissään. Ruotsinkielisessä twiitissä syyttävä sormi osoitti EU:n ja kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n suuntaan, joita hän syytti Ukrainan hajottamisesta:

”EU ja IMF repivät Ukrainan nyt palasiksi. Ja niin maa jakautuu nyt kahtia.” (Twitter, arkistolinkki)

Hän myös syytti EU:ta fasistien tukemisesta ja vallankaappauksesta Ukrainassa:

”EU käytti natseja Ukrainassa ja nyt ne on eliminoitava. Tämä kehitys oli itsestäänselvyys.” (Twitter, arkistolinkki)

”EU tukee fasisteja Ukrainassa. Se on faktaa. Että maidan oli vallankapaus on fakta.” (Twitter, arkistolinkki)

”Mutta tää koko ukraina konflikti alkoi sillon kun Eun tukeva joukkut tekivät vallankapauksen” (Twitter, arkistolinkki)

”En usko, että sotaa tulee. Ukraina on täysin venäläinen ’takapiha’.” (Twitter, arkistolinkki)

Gurbanovin mielestä Ukrainan lippu oli epäsopiva poliittinen kannanotto. Äärioikeistoasiantuntijana hän vertasi sitä valkoisen ylivallan kannattamiseen:

”Ukrainan lippu katsomossa on suora kannanotto. Oisko se sun mielestä hyvä jos vaikka SKA fanit stadissa heiluu jtn white pride” (Twitter, arkistolinkki)

Ylen uutinen esittelee kasvutarinaa siitä, miten poliittiselle väkivallalle nyökkäilleestä kommunistista olisi tullut luotettavan informaation puolestapuhuja, joka lakkasi uskomasta salaliittoteorioihin ja EU:n ja IMF:n pyrkimykseen hajottaa Ukraina ”fasistien” avulla.

On hyvin mahdollista, että ”tuntematon sometähti” ei enää tunnista itseään viime vuosien aikana esittämistään jyrkistä näkemyksistä. Tai sitten ei. Toistaiseksi Gurbanov ei ole näkyvästi irtisanoutunut aiemmista kannoistaan. Hän ei ole tehnyt selontekoa lähihistoriastaan, joka tuskin kestäisi päivänvaloa.

Tätä vastoin radikaalin lähihistorian omaavaa aktivistia ollaan valtavirtaistamassa. Hänestä ollaan luomassa uskottavaa, instituutioiden suojelemaa mediapersoonaa verovaroin. Digi- ja väestötietovirasto on kutsunut hänet keskustelijaksi digiaktivismia koskevaan tilaisuuteen yhdessä sosiologi Veikko Erannin ja toimittaja Anu Partasen kanssa.

Ylen henkilökuvassa Gurbanov ”pyrkii haastamaan perinteistä asiantuntijuutta omalla esimerkillään”.

Vuonna 2014 hän twiittasi: ”populismi voittaa vaalit. Kaipaan itse vasemmiston populismia.”

Suhtautuvatko yhteiskunnan instituutiot populismiin ja trollaamiseen suopeammin, jos sitä tekee oikeistolaisen sijaan vasemmistolainen?

SUOMEN UUTISET