Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen jätti eduskunnalle kirjallisen kysymyksen tulojen piilottelusta veroparatiiseissa:

Sisäasiainministeriön tehtävänä on hoitaa yhdenvertaisuus- ja syrjintäasioita poikkihallinnollisessa yhteistyössä muun valtionhallinnon, paikallis- ja alueviranomaisten, kansalaisjärjestöjen, työelämän osapuolten ja erityisesti eri ryhmiä edustavien järjestöjen, yhteisöjen ja neuvottelukuntien kanssa, Tossavainen listaa kysymyksessään.

Toisaalta sisäministeriön tehtävänä on rikostorjunta, siitä huolehtiminen, että mikäli esitutkintalain tarkoittamalla tavalla on syytä epäillä rikosta, esitutkinta rikoksen selvittämiseksi käynnistetään riippumatta siitä, kenestä on kyse.

Viime aikoina julkisuudessa on käsitelty Liechtensteinista saatuja tietoja verottajalta piilotetuista varoista ja tuloista. Verohallinnon ilmoituksen mukaan se on oikaissut verotuksen usean vuoden ajalta todellisten tuottojen perusteella ja määrännyt veronkorotuksia.

Casimir Ehrnrooth on julkisuudessa kertonut avanneensa Liechtensteinissa tilin, jolla oli yli 10 miljoona euroa. Ehrnroothin mukaan rahat olivat sinne jostakin tipahtaneet. Tilin avaaminen liittyi johonkin konsultointiin, jota hän julkisuudessa ei ole tarkemmin avannut. Casimir Ehrnrooth ei ole hyväksynyt verottajan verotuspäätöstä, vaan hän on valittanut asiasta hallinto-oikeuteen.

Rikoslain mukaan henkilö syyllistyy veropetokseen, jos hän antaa viranomaiselle väärän tiedon veron määräämiseen vaikuttavasta seikasta, esimerkiksi tuloistaan. Tässä asiassa verottaja on arvioinut, että Casimir Ehrnrooth on jättänyt tulojaan ilmoittamatta, koska verottaja on katsonut perustelluksi määrätä hänelle jälkiveroja.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Minkä vuoksi Casimir Ehrnroothia ja muita henkilöitä, jotka ovat jättäneet tulojaan ilmoittamatta piilottelemalla varojaan ulkomaisissa veroparatiiseissa, ei saateta toimistaan edesvastuuseen? Minkä vuoksi asiassa ei ole suoritettu esitutkintaa sen selvittämiseksi, ovatko varojaan ja tulojaan piilotelleet henkilöt syyllistyneet veropetokseen tai johonkin muuhun rikokseen? Minkä vuoksi valtio on hyväksynyt mallin, jossa rikkaat tulojaan verottajalle ilmoittamatta jättäneet henkilöt päästetään rikosoikeudellisesta vastuusta maksamalla, kun samassa tilanteessa olevat ei niin varakkaat henkilöt joutuvat säännöllisesti rikosvastuuseen tekemisistään?

REIJO TOSSAVAINEN