Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin mahdollinen erottaminen parlamentista on tuonut mukanaan varsinaisen poliittisen myrskyn Italiaan. Berlusconille uskolliset puoluetoverit ovat ilmoittaneet, että Berlusconin erottaminen voi hyvinkin merkitä heidänkin ”erottamistaan”. Asiasta uutisoivat muun muassa Bloomberg ja Financial Times.

Berlusconi on itse aiemmin todennut, että yhteistyö jatkuu kunhan hallitus pitää kiinni kiistellystä kiinteistöveron kumoamisesta. Nyt puheet ovat kuitenkin muuttuneet astetta rajumpaan suuntaan. Berlusconi pitää koko myräkkää ”vasemmistolaisena salaliittona”, joka olisi kampeamassa häntä ulos vallan kahvasta. Hän ei ole varonut käyttämästä tulevasta mahdollisesta erottamisesta sanamuotoa ”vallankaappaus”.

Jos Berlusconin puoluetoverit eroavat suurella joukolla, niin vaihtoehdot käyvät vähiin. Silloin voi olla, että Italiassa täytyy järjestää uudet vaalit. Tuolloin Berlusconi ei ainakaan voisi olla ehdokkaana, koska veropetoksesta tuomittuna hän ei voi tuomionsa aikana hakea julkisiin edustustehtäviin. Tässä mielessä lienee selvää, että Berlusconi on yrittänyt pehmeämmällä lähestymistavalla saada puhuttua itsensä ulos uhkaavasta äänestyksestä, tai ainakin saada suuren osan epäröiviä parlamentaarikkoja puolelleen. Berlusconi voi hyvinkin tulkita tilanteen nyt uhkaavaksi, ja on siksi muuttanut lausuntojaan ärhäkkäämmiksi.

Kannatuskyselyjen perusteella uudet vaalit eivät kuitenkaan muuttaisi juuri mitään, vaan vaalitulos enteilisi yhä vähemmistöhallituksen muodostumista. Alkuvuodesta se vältettiin, koska erimieliset suuret puolueet suostuivat hallitusyhteistyöhön.

Henri Myllyniemi

Tagit