Pohjoissavolainen Keitele Group aikoo perustaa Kemijärvelle uuden saha- ja liimapuulaitoksen vanhalle Stora Enson tontille. Tehdas työllistäisi yhteensä noin 70 työntekijää. Tehtaan perustaminen ei vähennä yrityksen työpaikkoja muilta laitoksilta.

– Tämähän kuulostaa näin yht’äkkiä tosi hyvältä, kunhan investointi vain onnistuu ja lähtee toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. 70 työpaikkaa on valtava juttu Kemijärvelle ja Itä-Lapille, perussuomalaisten lappilainen, Sallasta kotoisin oleva kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä kommentoi uutista tuoreeltaan.

Itse tehtaan työpaikkojen lisäksi saha työllistäisi myös kuljetuksessa ja puunkorjuussa. Sahan perustaminen korottaa myös puun kantohintaa, joka on Itä-Lapissa laskenut Kemijärven sellutehtaan ja Sallan rautatien lakkauttamisten myötä.
Itä-Lappiin on kaipailtu uutta sahalaitosta viime aikoina siksikin, että puuta kasvaa nykyään enemmän kuin sitä hakataan. Lähimmät tuotantolaitokset ovat olleet Kuusamossa, johon ei mene rautatietä, ja kaukaisessa Kemissä.

Vakuuttava yritys

Keitele Group aloitti toimintansa Pohjois-Savossa vuonna 1981. Se on perheyritys, joka työllistää 325 henkilöä 135 miljoonan euron liikevaihdolla. Yritys myy saha- ja liimapuutuotteita Japaniin ja Keski-Eurooppaan.
Yhtiötä johtaa hallituksen puheenjohtaja, teollisuusneuvos Ilkka Kylävainio. Yritys on pystynyt toimimaan vaikeinakin aikoina voitollisesti.

– Yrityksen tausta näyttää vakuuttavalta ja on hienoa, että kyseessä on perheyritys, jolla on kasvollinen omistaja, Mäntylä toteaa.

4,56 miljoonan tuki

Työ- ja elinkeinoministeriö tukee hanketta 4,56 miljoonalla eurolla. Mäntylän mielestä tuki kannattaa, kunhan toiminta vain onnistuu. Tuoreessa muistissa on kuitenkin Kemijärven epäonninen Arktos Oy:n investointi, jota valtio tuki 5,4 miljoonalla eurolla sekä koulutustuella ja jota Stora Enso rahoitti osakkaana 11 miljoonalla eurolla. Arktos koetti tehdä kallista liimapuuta edullisesta pienpuusta uudella tekniikalla, jota se ei saanut kuitenkaan toimimaan.

Arktos Oy tuli Kemijärvelle sen jälkeen, kun Stora Enso oli lopettanut Kemijärven selluloosatehtaan vuonna 2008.

TEM:n toinen yritys

Seura-lehti paljasti sittemmin, että Arktos oli antanut vaalitukea silloiselle elinkeinoministerille Jyri Häkämiehelle (kok.).

– Se tausta oli hyvin mielenkiintoinen. En lähtisi näitä kahta asiaa kuitenkaan vertaamaan. Olemme Itä-Lapissa iloisia jokaisesta työpaikasta. 70 uutta työpaikkaa on iso asia Kemijärvelle, joka menetti noin 90 työpaikkaa Arktos Oy:n konkurssissa. Toivin todella, että yritys kantaisi myös pitkällä aikavälillä, Mäntylä toivoo. Keitele Group tiedottaa asiasta tarkemmin perjantaina kello 10.

Veli-Pekka Leskelä