Brysselissä tapahtui reilu viikko sitten maahanmuuttajien väkivaltainen mellakka, joka on jäänyt täysin Yhdysvaltain Capitolin tapahtumien varjoon. Noin viisisataa mielenosoittajaa kokoontui osoittamaan mieltään maahanmuuttajanuorukaisen kuoleman johdosta. Mielenosoitus muuttui pian väkivaltaiseksi mellakaksi.

Mielenosoituksen syy oli se, että edellisenä viikonloppuna poliisi oli ottanut kiinni Ibrahima B. -nimisen 23-vuotiaan nuorukaisen. Poliisi oli pyytänyt lauantai-iltana kaupungilla ollutta nuorisojoukkoa näyttämään henkilöllisyystodistuksensa koronavirusmääräysten rikkomisen takia, kertoo Brussels Times -lehti.

Juoksi karkuun henkilöllisyyden tarkastusta

Poliisin pyytäessä henkilöllisyystodistusta Ibrahima oli lähtenyt juoksemaan karkuun. Poliisi sai nuorukaisen kiinni ja hänet vietiin poliisiasemalle, jossa hän yllättäen menetti tajuntansa. Poliisit soittivat ambulanssin, joka vei Ibrahiman sairaalaan, jossa hän kuoli. Omaiset ja mielenosoittajat väittävät poliisin viivytelleen ambulanssin soittamisessa.

Poliisin toiminnasta on käynnistetty sisäinen tutkinta. Asiaa tutkitaan kuolemantuottamuksena. Tämä ei kuitenkaan riittänyt Brysselin maahanmuuttajille, jotka kokoontuivat osoittamaan mieltään kantaen Black Lives Matter -tunnuksia. Heidän mielestään poliisi oli syyllistynyt etniseen profilointiin ja rasistiseen poliisiväkivaltaan.

Belgian kuninkaan auto vaarassa

Mellakoitsijat rikkoivat poliisiaseman ikkunoita, heittelivät poliisia kivillä ja ilotulitteilla ja sytyttivät tulipaloja poliisiaseman läheisyyteen. Poliisi joutui turvautumaan vesitykkiin tilanteen rauhoittamiseksi. Viisi poliisia loukkaantui mellakassa. Yli sata mellakoitsijaa otettiin kiinni.

Belgian kuningas Philippen virka-auto osui sattumalta paikalle kesken mellakan, kertoo BBC. Mellakoitsijat yrittivät estää sen kulkua ja heittelivät autoa kivillä.

Sydänvika ja huumejäämiä veressä

CNN-uutiskanavan mukaan ruumiinavauksessa todettiin, että nuorukaisella oli synnynnäinen sydänvika. Toksikologisissa testeissä hänen verestään löytyi huumausaineiden jäämiä.

Ibrahimin perhe on kuitenkin sitä mieltä, että poliisi toimi rasistisesti. Heidän mielestään sydänvika tai huumeet eivät voi olla heidän poikansa kuoleman syynä.

SUOMEN UUTISET