Eräs tiukimmin EU:n talouskuria kannattaneen Hollannin poliittinen sääkartta on Financial Timesin mukaan kääntymässä vastatuuleen. Hallituksen kannatus on gallupeissa rojahtanut 28 prosenttiin. Äänet valuvat keskusta-vasemmiston ja keskusta-oikeiston hallitukselta äärilaidoille. Geert Wildersin johtama Vapauspuolue on mittauksissa noussut suurimmaksi puolueeksi. Vapauspuolue tunnetaan rajusta EU- ja eurovastaisuudestaan.

Syy hallituksen kannatuksen suoranaiseen romahdukseen löytyy hollantilaisten vastustamista säästöohjelmista. Talouskomissaari Olli Rehnin vaatimat julkisen talouden sopeutustoimet saavat kritiikkiä paitsi oppositiolta, myös ay-liikkeeltä ja elinkeinoelämän yhdistyksiltä.

Kyse on ensi vuoden 6 miljardin euron sopeutustoimista. Vaikka vastustus on laajaa, ovat osapuolet erimielisiä itse sopeutustoimista. Ay-järjestöt suostuisivat veronkorotuksiin mutta vastustavat menoleikkauksia, kun taas elinkeinoelämän järjestöjen kanta on täysin päinvastainen. Poliittisella puolella Wilders on tiukkasanaisesti kritisoinut pääministeri Mark Rutten kuuntelevan vain ”Brysselin ohjeistusta”.

Terveydenhuoltoalan ammattijärjestön johtaja sanoi vastikään mielenosoituksessa: ”Kaikella kunnioituksella, Brysselin huolet eivät minua liikuta”. Kolmikantainen työmarkkinasopimus on vaakalaudalla. Ay-järjestöt ovat uhanneet vetää tukensa pois, jos säästötoimet toteutetaan muutoin kuin veronkorotuksin. Sopimuksen palkkatasojen jäädyttäminen julkisella puolella on jatkunut kolmen vuoden ajan.

Mikäli sopimus raukeaa, tulee hallituksella olemaan tuskainen tehtävä saada EU:n vaatimat säästöohjelmat lävitse, sillä hallituksella ei ole parlamentin ylähuoneessa enemmistöä. Kannatuskyselyissä säästöohjelmaa vastustavien puolueiden menestys viittaisi siihen, ettei tuki tule olemaan helppoa saavuttaa.

Hallitus on kuitenkin vakuuttanut pysyvänsä määrätietoisena opposition vastustuksesta huolimatta. Hallituksen vasemmalta laidalta arvellaan oppositiossa olevien sosialistien tulevan kuitenkin tukemaan säästöohjelmaa.

Hollannin hallitus laati kesäkuussa EU:in kriittisesti suhtautuvan 54-kohtaisen ohjelman, jolla arveltiin olevan pyrkimyksenä saada EU-vastaisen Vapauspuolueen kannatus laskemaan. Mikäli tällainen aikomus on ollut, ei uusien kannatuskyselyjen perusteella sitä voida sanoa onnistuneeksi.

HENRI MYLLYNIEMI