Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas jätti tänään ensimmäisen kirjallisen kysymyksensä hallitusohjelman vihapuhe-kirjauksesta.

Hallitusohjelman kohdassa ”oikeusvaltion kehittäminen” -osiossa on lause: ”Nykytilan parantaminen edellyttää arjen turvallisuuden edistämistä, eriarvoisuuden kaventamista sekä toimivaa yhteiskuntaa, jossa syrjäytymiseen ja vihapuheeseen puututaan”.

– Mitään konkreettista selitystä, mitä vihapuhe tarkoittaa, ei hallitusohjelman kirjauksissa mainita, Mauri Peltokangas kertoo.

– Nyky-yhteiskunnan kirjoittamattomissa säännöissä vihapuhetta on kaikki, mikä ei sovi vastaanottavan henkilön tai kohderyhmän omiin tarkoitusperiin tai henkilökohtaisiin arvopohjiin.

Yle ja muu media toitottavat samaa

Sanaa viljellään myös laajasti verovaroin kustannetussa Yleisradiossa sekä muissa medioissa. Väitetään jopa, että vihapuheesta on langetettu tuomioita, vaikka koko vihapuhe-sanaa ei Suomen lainsäädäntö tunne, eikä siitä ole mainintaa rikoslaissa.

– On vaarallista sisällyttää laajasti tulkittua ja suoraan sanottuna keppihevosena käytettyä sanaa hallitusohjelmaan, jotta sitä voitaisiin käyttää asioista erimieltä olevien hiljentämiseen ja sananvapauden rajoittamiseen, Peltokangas muistuttaa.

Hallituksen ministereille jätetty kirjallinen kysymys kuuluu seuraavasti: ”Mitä hallitusohjelmakirjauksen vihapuhe konkreettisesti tarkoittaa, mikä taho sen määrittelee ja aikooko hallitus ottaa huomioon mahdolliset tulkintavirheistä aiheutuvat ongelmat vihaisen puheen ja vihapuheen välillä lainsäädäntöä valmistellessaan?”

SUOMEN UUTISET