Unkarin Suomen suurlähettiläs György Urkutin mielestä maidemme välit ovat edelleen erinomaisella tolalla. Ainoa ryppy sukulaiskansojen rakkauteen on tullut Suomen EU-puheenjohtajuuden myötä. Suomi kun vaatii EU-rahoituksen kytkemistä oikeusvaltioperiaatteeseen.


– Tuntuuko nyt siltä, että Suomi sekaantuu Unkarin sisäisiin asioihin? kysyi Arto Luukkanen Dosentti-ohjelmassaan AlfaTV:llä.

– Ei Suomi, mutta jotkut suomalaiset poliitikot, vastasi suurlähettiläs György Urkuti.

”Oikeusvaltio ei liity EU-rahoitukseen”

Suurlähettiläs painotti haastattelussa sitä, että oikeusvaltio on Unkarille yhtä tärkeä kuin jokaiselle muullekin EU:n jäsenmaalle ja ”kaikki ovat ehdottomasti sitä mieltä, että sitä on noudatettava”. Sitten tuleekin se suuri mutta, joka kummittelee Unkarin ja EU:n puheenjohtajamaan välisissä suhteissa:

– Se, että oikeusvaltioperiaate voitaisiin liittää EU:n rahoitukseen, on taas eri asia, suurlähettiläs painotti. Hänen mukaansa Unkaria vastaan kohdistetut syytökset ovat ensi sijassa poliittisia. Oikeusvaltiota on noudatettava kunkin jäsenmaan sisällä ja se on kunkin jäsenmaan oma asia.

– Pitäisi ottaa huomioon, että kullakin jäsenmaalla on oma historiansa ja eri ratkaisuja, mitä oikeusvaltioon tulee, Urkuti perusteli.

Luukkanen otti AlfaTV:n haastattelussa esille pääministeri Antti Rinteen näkemyksen, jonka mukaan EU-rahoitukseen tulisi liittää sekä ilmasto- että maahanmuuttopolitiikka. Urkutin mukaan unionin ilmastotavoitteet ovat kannatettavia, mutta hankkeisiin pitäisi saada EU:n laajuinen rahoitus. Ilmastohankkeiden pitäisi olla mukana rahoituskehyksessä.

”Kansaa vastaan ei voi toimia”

Maahanmuutto on suurlähettiläs Urkutin mukaan sitten aivan eri asia kuin ilmastokysymykset, ”eivätkä Unkarin tai muidenkaan jäsenmaiden” kansalaiset halua lisää laitonta ja hallitsematonta maahanmuuttoa.

– Se on demokratian ydinkysymys, Urkuti totesi.

– Jos kansa haluaa jotakin, sitä vastaan ei voi pidemmällä aikavälillä toimia.

Suurlähettiläs kommentoi diplomaattisesti myös kohua, jonka Helsingin Sanomat sai aikaan Unkarin ulkoministerin haastattelulla, jota Luukkanen luonnehti kysymyksessään ”enemmänkin mielipidekirjoitukseksi”.

– Jotkut suomalaiset sanomalehdet ovat käyneet sotaa Unkaria vastaan jo useitakin vuosia. En kuitenkaan halua katsoa taaksepäin, vaan kuten apostoli Paavali sanoi: katse aina eteenpäin!

”Ideologinen taistelu on lopetettava”

Haastattelu lopuksi Luukkanen paneutui virallisen Suomen niin sanottuun ”moraaliseen ulkopolitiikkaan” ja tiedusteli suurlähettiläältä, miten kahden maan välinen ”ryppy” saataisiin siliämään. Suurlähettiläs Urkutin mielestä se onnistuu siten, että ”ideologiset taistelut” on lopetettava.

– Suomen ja Unkarin välillä on etsittävä sitä, mikä yhdistää meitä. Se oli Suomen perinteinen linja Euroopan unionissa.

SUOMEN UUTISET